ליה אגרנוב

כתבת

מדריכה ומארגנת טיולים בסין וברוסיה, התגוררה כ4 שנים בסין והיום נעה על הקו של ישראל, רוסיה וסין. בוגרת החוג ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת התכנית ללימודי שפה באוניברסיטת ג׳הג׳יאנג שבחאנגדז׳ואו. דוברת חמש שפות.

דז'אוש'ינג

חזרו אחורה בזמן לכפר המקסים והאותנטי של בני מיעוט הדונג

בין הגבעות, ההרים והיערות הפראיים של מחוז גווידז׳ואו (Guìzhōu, 贵州) מתחבא לו דז'אוש'ינג (Zhàoxīng, 肇兴), פינת חמד נסתרת שטרם נפלה קורבן להתמסחרות וכרעה תחת נחילי התיירים הסינים אשר פוקדים כל פינה בסין בשנים האחרונות. האזור שופע בטבע עשיר, כפרים עתיקים שכאילו הזמן בהם עמד מלכת ובני מיעוטים אשר משמרים את תרבותם הייחודית והאותנטית. למי שמעוניין לראות את סין של פעם, לחוות תחושה של בנייה הרמונית של ישוב אנושי לצד טבע, ולחזות במקום ייחודי שטרם הושפע מתהליכי המודרניזציה, זהו המקום בשבילכם.

מיד עם כניסתכם לכפר דז'אוש'ינג, יתגלה לפניכם נוף ציורי של בתי עץ קטנים, חנויות המתמחות בסחורה מקומית, מסעדות קטנות ומבנים נמוכי קומה אשר עברו הסבה לבתי מלון עם אופי עתיק ואווירה ביתית. הכפר עצמו אינו גדול ויש בו רחוב מרכזי אחד אשר רוב המסעדות, החנויות ובתי המלון פזורים לאורכו.    

בתי העץ העתיקים של דז'אוש'ינג (צילום: ליה אגרנוב)

 

בני המקום, רובם ככולם, שייכים למיעוט האתני דונג (Dòng, 侗), אחד מ-55 המיעוטים האתניים המוכרים על ידי הממשל הסיני. לאורך ההיסטוריה נטו בני הדונג להתיישב באזורים הרריים לצרכי הגנה, וכך התפזרו בעיקר במחוזות ההרריים גווידז׳ואו, חונאן וגואנגש׳י. למיעוט הדונג שפה משלו, מקבוצת השפות הסינו-טיבטיות, ובני המיעוט הם חקלאים מוכשרים אשר מתמחים בגידול דגים ובעיבוד טראסות אורז אותן ניתן למצוא בשפע בסביבת הכפרים בהם הם מתגוררים.

 

בני המיעוט הם חקלאים מוכשרים המתמחים בעיבוד טראסות אורז (צילום: ליה אגרנוב)

בנות הדונג בדז'אוש'ינג (צילום: ליה אגרנוב)

 

באופן מסורתי, הכפרים של בני הדונג היו קטנים, ומורכבים מכ-20-30 בתי אב, אך ישנם גם כפרים מעט גדולים יותר. בתי העץ היפים של הכפרים, נבנו ועודם נבנים במתכונת של שתיים או שלוש קומות, כאשר הקומה התחתונה משמשת לאכסון משק חי, והקומות העליונות משמשות למגורים.

אחד המאפיינים המרכזיים של כפרי מיעוט הדונג הוא "מגדלי התוף". את מגדלי התוף תמצאו בכל אחד ואחד מהכפרים שלהם ולצידם מתקיימות כלל החגיגות, האסיפות והאירועים המשמעותיים בכפר. המגדלים מורכבים לרוב מ-7-13 קומות ונבנים ללא דפיקת מסמר אחת. הדבר מתאפשר באמצעות טכניקת בנייה ייחודית שפיתחו בני המיעוט, לפיה מפזרים את המשקל בין קורות המבנה, וכך המבנה שומר על יציבותו, ללא שימוש בחומרי עזר נוספים.

 

מגדל תוף בדז'אוש'ינג (צילום: טל ניצן)

 

בנוסף למגדלים, מאפיין מרכזי של האדריכלות המקומית הם גשרים בעלי גג הבנויים מעץ, אבן או במבוק. הגשרים הללו מכונים בידי המקומיים בשם "גשרי רוח וגשם", ומשמשים למחסה במזג אוויר סוער או כמקום מנוחה ומפגש לבני הכפרים. בחלקם הפנימי מעוטרים הגשרים בציורים מסצנות יום-יומיות מחיי בני הדונג העוסקים בחקלאות, רוקדים ושרים, או מהטקסים המורכבים והעשירים שלהם.

 

אז מה עושים בדז'אוש'ינג?

 

בתור התחלה, מומלץ לטייל לאורך הכפר היפהפה ולחצות אותו מצדו המזרחי למערבי. לאורך הכפר פזורות עשרות חנויות קטנות ומסעדות נעימות בהן תוכלו לספוג את האווירה הרגועה של האזור. כדאי ללכת על המדרחוב המרכזי וממנו לסטות אל תוך הסמטאות הקטנות והלאה לתוך עמקי הכפר. במהלך הסיבוב בכפר, אל תוותרו על סקירת מגדלי התוף שלו ומנוחה על גשריו תוך כדי התבוננות בציורי הקיר שמלמדים וממחישים את מנהגי המקומיים.

המקומיים אשר עדיין מתגוררים בבתי הכפר (צילום: ליה אגרנוב)

 

זוהי הזדמנות מצוינת לפגוש את המקומיים אשר עדיין מתגוררים בבתי הכפר, בשונה מערים עתיקות רבות בסין בהן לרוב כבר לא גרים הרבה מקומיים וכל המבנים עברו הסבה לעסקים מסחריים. בכפר תפגשו את בנות המקום היפות, שבשערן האסוף נח המסרק המסורתי האופייני. חלק מנשות הכפר אף עוסקות בצביעה ועיבוד מסורתיים של בדים, בהם הן משתמשות לאחר מכן לייצור בגדים.

 

נשות הכפר עוסקות בצביעת בדים מסורתית (צילום: ליה אגרנוב)

בשעות הבוקר ובשעות הערב מבצעים המקומיים מופעי שירה וריקודי ססגוניים במיקומים שונים בכפר. מומלץ להתעדכן עם ההוסטלים ובתי ההארחה לגבי הזמנים והשעות המדוייקים. המופעים הם בחינם ולכן רצוי להגיע מוקדם על מנת לתפוס מקום.

מופע נגינה בדז'אוש'ינג (צילום: טל ניצן)

 

מסביב לדז'אוש'ינג

 

אם תרצו לחקור את האזור לעומק, בסביבת דז'אושינג תמצאו מספר כפרים מעניינים נוספים. הנה כמה המלצות:

הכפר ג'יטאנג

הכפר היפה ג'יטאנג (Jìtáng, 纪堂) נמצא על פסגת הר בסמוך לדז׳אוש׳ינג, והינו כפר קטן יותר ואותנטי יותר. בטיול בכפר תוכלו להתרשם ממגדלי התוף שנבנו במקור בתקופת  שושלת מינג, נהרסו במהפכת התרבות ונבנו מחדש בשנות ה-80 של המאה ה-20. בכפר תוכלו לראות את המקומיים נחים משחקים קלפים ותהנו מהנוף על הטראסות הנפרשות מתחת לכפר כל הדרך עד לדז׳אוש׳ינג.

דרכי הגעה: ניתן לקחת מונית אל הכפר או להגיע אליו ברגל. אם בחרתם ללכת ברגל, תוכלו להעזר בשילוט הברור למדי, אך קחו בחשבון כי מדובר בעלייה מתמשכת של מספר קילומטרים (כשלוש שעות הליכה בכיוון העלייה).

 

מחיר כניסה: חינם

שעות פתיחה: כל היום

 

 

נופי טראסות האורז בכפר טאנג-אן (צילום: טל ניצן)

 

הכפר טאנג-אן

מקום נוסף אליו ניתן להגיע בקלות מדז'אוש'ינג הינו הכפר טאנג אן (Táng'ān, 堂安). בדומה לכפר ג׳יטאנג, כפר זה איננו מפותח במיוחד וניתן להתרשם בו מחיי היום-יום האותנטיים של בני המקום. עם זאת, טאנג-אן הוא כפר יחסית גדול המונה כ-800 תושבים ובו ישנן כבר מספר מסעדות וקיוסקים קטנים. רוב הבתים של טאנג-אן מפוזרים מסביב למגדל התוף המרכזי של הכפר ותוכלו ללכת לאיבוד בין סמטאות הכפר הציוריות, הבאר, הגשרים, הקברים, בימת התיאטרון של הכפר ועוד. בנוסף, גם מכפר זה תוכלו לחזות בנוף טראסות האורז של האזור.

דרכי הגעה:  ניתן לעשות את המסלול אליו בשתי דרכים, כאשר מאוד מומלץ לשלב הליכה ברגל. האפשרות הראשונה היא לקחת וואן או אוטובוס (20 יואן לכרטיס הלוך-חזור, כ-20 דקות) מהכניסה המזרחית לכפר דז׳אוש׳ינג. האפשרות השנייה היא ללכת ברגל (6 קילומטר, כשלוש-ארבע שעות לכיוון), אפשרות זו מומלצת יותר למיטיבי לכת, שכן כל המסלול במגמת עלייה, אך בדרך תעברו בין כפרים ושדות אורז מקסימים. ניתן כמובן לנסוע אל הכפר בכיוון העלייה ולחזור ברגל. 

 

מחיר כניסה: חינם

שעות פתיחה: כל היום

 

 

 

ולמי שיש עוד זמן?

 

אם תרצו להמשיך ולהתרשם מהתרבות והכפרים של מיעוט הדונג, מומלץ להקדיש יום נוסף לביקור בכפרים היפהפיים בסביבת דז'אוש'ינג. כפרים מומלצים הם חואנגגאנג (Huánggǎng, 黄岗) ודז׳אנלי (Zhānlǐ, 占里). שני כפרים עוצרי נשימה ביופיים. בכפרים ניתן להתרשם מרמת החיים של בני המיעוטים המתגוררים במחוז, שהוא אחד המחוזות העניים ביותר בסין. בחואנגאנג למשל, השירותים של הכפר ממוקמים מעל הנהר – מדובר בביתן עץ קטנטן עם חור בתחתיתו, שהכל נופל ממנו ישירות אל תוך מי הנהר ואל הדגים הניזונים מכך.

 

הכפר היפהפה חואנגגאנג (צילום: ליה אגרנוב)

 

המקומיים בכפרים עוסקים בעיקר בחקלאות וברחובות הכפרים תמצאו שפע של תרנגולות, באפלו מים המשמש לעיבוד השדות ומקומיים העוסקים במלאכות-יד שונות כמו טיפול בבדים וייבוש חיטה. כמעט ואין צעירים יותר בכפרים אלו, אשר נוהרים בהמוניהם לכיוון הערים והכפרים הגדולים יותר בחיפוש אחר פרנסה ומשרות מודרניות. 

דרכי הגעה: לכפרים אין אליהם גישה נוחה בתחבורה הציבורית, ניתן להגיע אליהם נכון לעכשיו רק עם ואן או רכב להשכרה (המחיר לרוב ינוע סביב 400- 600 יואן לרכב).

 

מחיר כניסה: חינם

שעות פתיחה: כל היום

 

 

האזור של דז׳אוש׳ינג, הוא בהחלט פנינה שנותנת מענה לכל מי שמחפש את סין האמיתית, סין של פעם, סין של אנשים ותרבות הרחק ממטרופוליני הענק, והקידמה והטכנולוגיה אשר צצים מכל עבר. למי שיש את הזמן, מומלץ לא לוותר על אזור זה בביקורו בסין, במיוחד כי ככל הנראה, כמו מקומות רבים בסין ובעולם, הוא לא ישאר ככה למשך זמן רב.

 

מידע שימושי:

 

דרכי הגעה: לעומת אזורים רבים אחרים במחוז גווידז׳ואו אשר סובלים מחוסר פיתוח ניכר, ההגעה לדז׳אוש׳ינג היא נוחה להפליא. ניתן להגיע אליה ברכבת מהירה לתחנת צונגג'יאנג (Cóngjiāng zhàn, 从江站) ממספר מוקדים ביניהם עיר הבירה של המחוז – גוויאנג (105 יואן, שעה וחצי) או מגווילין (50-60 יואן, 50 דקות-שעה ורבע) שבמחוז גואנגש׳י הסמוך. מתחנת הרכבת ישנם שאטלים תכופים לכפר (10 יואן) וכן אוטובוסים מקומיים בתדירות נמוכה יותר (1-2 יואן) אשר ייקחו אתכם ישר אל תוך סמטאות העיר העתיקה של דז׳אוש׳ינג, ואף יעצרו לכם בכניסה על מנת שתשלמו את דמי הכניסה שהמקום דורש.

מכיוון קאילי – אוטובוסים לצונגג'יאנג (80 יואן, 3-4 שעות) יוצאים מתחנות האוטובוסים המרכזית (Kǎilǐ kèchē zhàn, 凯里客车站) והדרומית (Kǎilǐ chéng nán kèyùn zhàn, 凯里城南客运站) של קאילי מספר פעמים ביום. מתחנת האוטובוסים בצונגג'יאנג תוכלו לקחת אוטובוס נוסף עד דז'אוש'ינג (19 יואן, שעה וחצי). שימו לב כי האוטובוס לדז'אוש'ינג יוצא רק פעמיים ביום – ב-7:50 וב-13:00, אך לפעמים ניתן למצוא גם וואנים משותפים שנוסעים לכיוון. 

מחיר כניסה: 80 יואן. את כרטיס הכניסה יש לשמור היות והוא תקף למספר ימים למקרה שתצאו ותיכנסו מהכפר.

שעות פתיחה: כל היום

ליה אגרנוב
 
מדריכה ומארגנת טיולים בסין וברוסיה, התגוררה כ4 שנים בסין והיום נעה על הקו של ישראל, רוסיה וסין. בוגרת החוג ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטת תל אביב ובוגרת התכנית ללימודי שפה באוניברסיטת ג׳הג׳יאנג שבחאנגדז׳ואו. דוברת חמש שפות.