שני אפלבאום

עורכת בכירה (אנגלית)

עוסקת בפיתוח עסקי ושיווק ולומדת לתואר שני בלימודי ביטחון באוניברסיטת תל אביב. בעברה גרה ועבדה בצ'נגדו, ולמדה סינית בחאנגדז'ואו, ג'ילין ואוניברסיטת בייג'ינג. התאהבה בסין לראשונה בגיל 14 ומאז לומדת וחוקרת על החברה המודרנית ומיעוטי סין. בעלת תואר ראשון בלימודי מזרח אסיה באוניברסיטת תל-אביב.

צ'אנג-באי שאן

נופיו עוצרי הנשימה של ההר המיסתורי בגבול צפון קוריאה

ניצב בגאון על הגבול בין צפון קוריאה לסין בצפון-מזרח סין, צ'אנג-באי שאן או הר צ'אנג-באי (ההר הלבן תמיד,Chángbái shān, 长白山) מהווה את מרכזו הפיזי והסימבולי של סכסוך תרבותי וטריטוריאלי מתמשך בין סין לשכנתה הקוריאנית. הר צ'אנג-באי הפסטוראלי היה עד לבריאתן של מספר תרבויות לאורך השנים, והוא מהווה עד היום מרכיב מרכזי בנראטיב ההיסטורי והמיתי של המנצ'ורים, הסינים והקוריאנים.

פוליטיקה בצד, המדרונות הירוקים שלו, הסלעים הוולקניים ומימיו התכולים של האגם הוולקני הפכו את צ'אנג-באי שאן ליעד תיירותי נחשק במיוחד עבור מטיילים הרפתקנים, המגיעים לפה כדי להנות ממסלולי ההליכה, האוויר הצח והנופים המרהיבים. בחורף הופך ההר לאתר סקי אטרקטיבי במיוחד, כשההר כולו מתמלא שלג צח.

מדרונות הר צ'אנג-באי (צילום: שני אפלבאום)

מדרונות הר צ'אנג-באי (צילום: שני אפלבאום)

 

מיתולוגיות ופוליטיקאים: חשיבותו של צ'אנג-באי שאן

 

כנאמר, הר צ'אנג-באי שימש תפאורה למיתולוגיות ולסיפורים רבים בקרב העמים המקומיים. לפי המיתולוגיה המנצ'ורית, המנהיג המנצ'ורי הראשון נברא לאחר שאמו אכלה פרי יער ביערות של צ'אנג-באי שאן ונכנסה להריון. לאחר הלידה היא הניחה את הילד בסלסלה ושילחה אותו במורד הנהר, והפעוט הגיע למקום משכנם של שבטים מסוכסכים. עם הופעתו הסכסוך נפסק, והשבטים הכתירו את התינוק למנהיגם. על פי האגדה, מספר דורות אחר-כך יהיה זה צאצא של מנהיג זה שיקים את האימפריה המנצ'ורית בצפון-מזרח סין, שתשתלט על סין ותהפוך לשושלת צ'ינג (1644-1911) המפורסמת. היום מהווים המנצ'ורים את הקבוצה האתנית השנייה בגודלה בסין.

הקוריאנים, גם הם, רואים את צ'אנג-באי שאן כסמל לאומי קדוש. לפי המיתולוגיה הקוריאנית, אבי העם הקוריאני נוצר פה מאיחוד בין אישה בת תמותה ואל. מעבר לכך, בשטח ההר היה מחנה גרילה אנטי-יפני שהובל על-ידי הגנרל קים איל סונג בשנות ה-30, אביו של קים ג'ונג איל וסבו של מנהיג צפון קוריאה הנוכחי, קים ג'ונג און. למרות שהגנרל המהולל נולד בכלל ברוסיה, בביוגרפיה הרשמית שלו נטען כי הוא נולד על הר צ'אנג-באי – מה שמעיד עוד יותר על חשיבות ההר לאומה הקוריאנית.

צ'אנג-באי שאן. אתר עלייה לרגל עבור סינים, מנצ'ורים וקוריאנים (צילום: נוגה פייגה)

צ'אנג-באי שאן. אתר עלייה לרגל עבור סינים, מנצ'ורים וקוריאנים (צילום: נוגה פייגה)

 

טיול בצ'אנג-באי שאן

 

הר צ'אנג באי, שנמצא בשטחו של מחוז ג'ילין הצפוני, מהווה כבר מזמן יעד פופולרי עבור תיירים סינים. עם זאת, הוא נשאר לא ידוע בקרב מרבית המטיילים המערביים, ככל הנראה בשל מיקומו הלא-נגיש של ההר וריחוקו מאתרי תיירות אחרים. מי שכן יבחר לעשות את המסע יתוגמל היטב עם נופים יפייפיים ויוצאי-דופן, וכן בבריחה מהערים התעשייתיות של צפון-מזרח סין.

סביבתו של ההר מיוחדת גם היא, שכן ההר ממוקם באוטונומיה הקוריאנית יאן-ביאן, שהיא בית למיעוט הקוריאני בסין. מיעוט זה הגיע לסין מחצי האי קוריאה בשלהי שושלת צ'ינג, ובכפרים המקיפים את צ'אנג באי שאן מציעים למטיילים טעימה מהתרבות, השפה והמנות הקוריאניות, שהשתמרו כאן היטב גם על-ידי הדור הצעיר.

מהצד הסיני, ההר נגיש מצפון וממערב, כשהצד הצפוני ("המדרון הצפוני") הוא דרך הגישה הפופולרית והנוחה מבין השניים. בין הדרך הצפונית למערבית מפרידים כ-100 קילומטרים של כבישים, כך שיש לתכנן כל דרך כטיול נפרד.

העיירה באי-חה. אוכלוסייה קוריאנית גדולה (צילום: נוגה פייגה)

העיירה באי-חה. אוכלוסייה קוריאנית גדולה (צילום: נוגה פייגה)

 

המדרון הצפוני (běi pō, 北坡)

 

ממוקם בגובה מסחרר של 2,200 מטרים, היהלום שבכתר של צ'אנג-באי שאן הוא ללא ספק האגם השמיימי (Tiānchí, 天池). האגם המרהיב נמצא בתוך לוע הר געש פעיל, והוא האגם הגעשי הגבוה ביותר בעולם. ההר עצמו מכהן כהר הגבוה ביותר בכל צפון-מזרח סין וחצי האי קוריאה, עם פסגה בגובה 2,744 מטרים. כדי להגיע לאגם תאלצו לטפס כ-2,000 מדרגות יחד עם מאות סינים, אך הנוף יהיה שווה את המאמץ. כמו באגמים מפורסמים אחרים בסין, גם באגם השמיימי ניתן להתרשם רק מרחוק, והרחצה בו אסורה בהחלט.

האגם השמיימי. היהלום שבכתר שבצ'אנג-באי שאן (צילום: נוגה פייגה)

האגם השמיימי. היהלום שבכתר שבצ'אנג-באי שאן (צילום: נוגה פייגה)

מלבד האגם, שמורת הטבע של צ'אנג-באי שאן מכילה עולם שלם של צמחייה ייחודית ובעלי חיים נדירים. מסלולי הליכה רבים עוברים דרך תצורות סלע וולקני ויערות בתוליים, כולל "היער התת-קרקעי" (Dìxia sēnlín, 地下森林) החביב בשמורה. מטיילים יוכלו לעשות הליכה למפל צ'אנג-באי (Chángbái pùbù, 长白瀑布), המפל הוולקני הגבוה בעולם, או להנות ממימיו התכולים של אגם "הירוק העמוק" (Lǜ yuān tán, 绿渊潭), כמו גם לבקר מספר מעיינות חמים שמנקדים את אזור ההר. בדרך תוכלו לעצור במספר החנויות הנמצאות בהר, וטוענות למכור את שורש הג'ינסאנג המפורסם הגדל פה או דבש המוכן כאן, לצד כמה תרופות סיניות קצת פחות מלבבות כמו כיס מרה של דובים.

tipanda_small

 

שימו לב: בניגוד לשמועות הרווחות באינטרנט, המסלול מהאגם השמיימי ישירות למפל צ'אנג-באי סגור בשל בעיות בטיחות. מטיילים המעוניינים להגיע לשניהם צריכים לחזור לנקודת היציאה של השאטלים.

 

היער התת-קרקעי (צילום" שני אפלבאום)

היער התת-קרקעי (צילום: שני אפלבאום)

 

המדרון המערבי (xī pō, 西坡)

 

הצד המערבי של הר צ'אנג-באי מעט פחות נגיש ממקבילו הצפוני, ונופיו פראיים עוד יותר. כמו הצד הצפוני, האגם השמיימי הוא האטרקציה המרכזית פה, והוא ממוקם קרוב יותר לכניסה זו. 40 דקות הליכה מכניסה זו נמצא קניון ג'ין-ג'יאנג (Jǐnjiāng dàxiágǔ, 锦江大峡谷), המכיל תצורות סלע וולקני ייחודיות במינן. בין החודשים יוני לספטמבר מתמלא המדרון בפריחה מרהיבה של פרחי בר, במחזה צבעוני ויפייפה במיוחד.

הר צ'אנג-באי. חיות נדירות וצמחים ייחודיים (צילום: נוגה פייגה)

הר צ'אנג-באי. חיות נדירות וצמחים ייחודיים (צילום: נוגה פייגה)

 

מידע שימושי

 

הגעה: 
בטיסה – בעיר באי-שאן (Bái shān, 白山), הסמוכה להר יש שדה תעופה הקרוי על שמו (Chángbái shān jīchǎng, 长白山机场), אליו מגיעות טיסות מבייג'ינג (שעתיים,  1,000 יואן) מצ'אנגצ'ון (40 דקות, 600 יואן) ומיעדים נוספים. מנמל התעופה יוצאים אוטובוסים מיוחדים לאזור המערבי של ההר (20 דקות, 5 יואן).

ברכבת – ניתן להגיע ברכבת לבאי-חה (Báihé, 白河 או Èrdào Báihé, 二道白河), עיירה קטנה המרוחקת כ-20 קילומטר מהכניסה הצפונית לשמורה. אך הרכבות לשם מעטות וארוכות ביותר ולכן עדיף להגיע לתחנת אנטו (Āntú, 安图) מצ'אנגצ'ון (6-8 שעות, 35-170 יואן) או ממקומות נוספים. מאנטו יוצאים עד שעות הצהריים המאוחרות אוטובוסים מיוחדים רבים לבאי-חה (3 שעות, 40 יואן). בבאי-חה מקומות לינה רבים שרובם ככולם מוציאים בבוקר הסעות לשמורה ואחר הצהריים חזרה.
באוטובוס – אוטובוסים ישירים (7 שעות, 120 יואן) לבאי-חה יוצאים מצ'אנגצון מתחנת האוטובוסים ברחוב חואנג-חה (Huánghé lù kèyùn zhàn, 黄河路客运站) ב-8:00 וב-17:00 ומתחנת האוטובוסים המרכזית (Chángchūn kèyùn zhōngxīn zhàn, 长春客运中心站) ב-6:00 וב-17:00. בנוסף, ניתן להגיע לבאי-חה באוטובוס שיוצא פעם ביום מחרבין (8 שעות, 160 יואן).

מחיר כניסה: המדרון הצפוני: 100 יואן כניסה, ועוד 68 יואן שאטל פנימי. המדרון המערבי: 125 יואן כניסה, 85 יואן נוספים עבור שאטלים בתוך הפארק ועוד 80 יואן אוטובוס לבסיס היציאה לאגם השמיימי. 

שעות פתיחה: שער צפוני: 7:00-18:00; שער מערבי: 6:00-16:00.

עונה: באופן כללי, הזמן הטוב ביותר לבקר בהר לצרכי טיול הוא בין חודשי יוני לספטמבר, אז הטמפרטורות נוחות ביותר. עם זאת, קחו בחשבון שחודשי יולי-אוגוסט עשויים להיות גשומים, דבר שעשוי להשפיע על החוויה ועל הראות. למרות שחם בתחתית ההר בחודשים אלו, באזור האגם עשוי להיות קר מאוד ועם רוחות חזקות, אז הגיעו עם ביגוד חם. בין נובמבר למרץ הופך ההר לאתר פופולרי של סקי ותיירות חורף, והנופים הופכים לדרמטיים ומרשימים לא פחות. לעיתים עונת השלג מתחילה אפילו באוקטובר ומסתיימת במאי.

לינה: מרבית המטיילים ישנים בעיירה החביבה באי-חה, ויוצאים משם להר. ישנם מספר מלונות בהר עצמו, אך הם כאמור יקרים למדי. שימו לב – אסור לעשות קמפינג בשום מקום בשמורה.

tipanda_small
שימו לב! בשום פנים ואופן אל תרדו מהשבילים המסומנים של הפארק. הגבול עם צפון קוריאה עובר בצדו הדרום-מזרחי של ההר וחותך דרך האגם השמיימי, והוא לא מסומן בבירור. מערביים שמצאו את עצמם בצד השני של הגבול נאסרו על ידי המשטרה, אז היזהרו לא לחצות את הגבול!

 

שני אפלבאום
 
עוסקת בפיתוח עסקי ושיווק ולומדת לתואר שני בלימודי ביטחון באוניברסיטת תל אביב. בעברה גרה ועבדה בצ'נגדו, ולמדה סינית בחאנגדז'ואו, ג'ילין ואוניברסיטת בייג'ינג. התאהבה בסין לראשונה בגיל 14 ומאז לומדת וחוקרת על החברה המודרנית ומיעוטי סין. בעלת תואר ראשון בלימודי מזרח אסיה באוניברסיטת תל-אביב.