נוגה פייגה

מייסדת ועורכת

עורכת ועיתונאית, גרה בשאנגחאי. בעלת תואר ראשון ללימודי אסיה ותקשורת מהאוניברסיטה העברית. כתבת לשעבר ב"ידיעות תקשורת", ב"קשת" ובמגוון אתרים נוספים. מרצה על תרבות וחברה בסין המודרנית.

8 המסעדות המגניבות בשאנגחאי

ספינת פיראטים, כוסות בצורת אסלה וחומוס עבודת יד: המסעדות המגניבות שלא תשמעו עליהן בשום מקום אחר

זה לא סוד שהסינים אובססיביים לכל מה שקשור לאוכל, וקשה להאשים אותם – מלבד מגוון הטעמים והמרכיבים יוצא הדופן שלו, לאוכל הסיני עקרונות ייחודיים שמקורם בסין העתיקה. העקרונות הללו קשורים לחוקי האסתטיקה והנימוס בסין כמו גם ליסודות הטבע הסיניים. אכילת האוכל הסיני מלווה בטקסים ומנהגים לרוב, כאשר כל תנועה בארוחה – ממקום הישיבה ועד גובה הרמת הכוסית – מקושרת ישירות למעמדו של האדם בחברה הסינית ובארגון מסוים. עד היום מתבצעות מרבית הפגישות העסקיות והחברתיות בסין סביב שולחן האוכל, בארוחה קולנית ומלאה אלכוהול העשויה להימשך עד השעות הקטנות של הלילה.

חווית האוכל בסין ניכרת במיוחד בשאנגחאי, המהווה את אחת הבירות העסקיות של המדינה. השילוב בין מעמדו החשוב של האוכל לבין עליית מעמד הביניים הצעיר בסין הביא לכך שבשנים האחרונות צמחו בעיר אלפי מסעדות מכל סוג ומחיר, הנעות בין מסעדות יוקרה אירופאיות בסגנון חדשני למסעדות סיניות בסגנון שנות ה-30'. אך בעוד אתרים בינלאומיים מלאים בהמלצות על מסעדות מעוטרות כוכבי מישלן או מסעדות פיוז'ן מתוחכמות, שאנגחאי מלאה במסעדות נושא מיוחדות במינן, המשלבות בין אווירה מעניינת, הופעות מקומיות, אוכל משובח ומיקום מנצח. המסעדות נעות בין עיצוב רציני ומכובד המלווה בתג מחיר גבוה, לבין מסעדות קלילות ומצחיקות המציעות חוויה משעשעת וחביבה לארוחת צהריים. להלן 8 מהמסעדות הטעימות, המצחיקות והמגניבות ביותר בשאנגחאי, שלא תמצאו בשום מקום אחר.

 

בשביל התרבות: הוט-פוט Hai Di Lao

 

חאי-די-לאו. חוויה קולינרית ותרבותית (צילום: נוגה פייגה)

חאי-די-לאו. חוויה קולינרית ותרבותית (צילום: נוגה פייגה)

החוויה במסעדת חאי-די-לאו (Hǎidǐlāo huǒguō, 海底捞火锅) מתחילה כבר בתור לכניסה: הצוות המסור של המסעדה מספק לממתינים שלל פעילויות הכוללות משחקי דמקה סינית, נשנושים בחינם, מסאג' ואפילו מריחת לק. משם נעים לעבר מההוט-פוט המצוין של המקום, שהוא כמובן חוויה בפני עצמה: שני סוגי מרקים מהבילים יונחו לפניכם במרכז השולחן, ולאחריהם יופיעו בזו אחר זו מספר צלחות קטנות המכילות מגוון מנות של בשר וירקות טריים. הסועדים יושבים בנעימים – לפעמים אפילו מספר שעות – וטובלים בזו אחר זו כל מנה, עד רמת הבישול המתאימה. ההוט-פוט של חאי די לאו מהווה מקום מצוין עבור מי שלא התנסה בהוט-פוט או לא אוהב חריף – הצוות רגיל לארח זרים ומספק גם מרקים פחות חריפים לשולחן (אך גם הם כמובן חריפים קצת – בכל זאת, הוט-פוט נועד להיות חריף).

אבל החוויה האמיתית במסעדה היא ללא ספק האטמוספרה: במסעדה יושבים בכל ערב עשרות צעירים ומקשקשים על עסקים ועל החיים, במפגן בורגנות ההולם את העיר הגדולה. מדי פעם כולם משתתקים כדי להנות מאחד המופעים נוסח סצ'ואן המועלים במסעדה: שחקן המבצע קטעים מהאופרה הסצ'ואנית; איש מטבח שעובר בין הסועדים ומדגים הכנת אטריות "משיכה" בעבודת יד, תוך תזוזה בתנועות ריקוד באוויר; ואמן שמציג את אמנות החלפת הפנים המפורסמת של סצ'ואן. אין רגע משעמם במקום הזה, וגם אם הוט-פוט הוא לא הקאפ-אוף-טי שלכם – החוויה מסביב שווה הכל.

מחיר ממוצע לסועד: 100 יואן לאדם.
כתובת: למסעדה מספר סניפים ברחבי העיר, אך הסניף הממוקם הכי טוב נמצא ברחוב נאנג'ינג:   Nanjing Dong road no. 830, 5th floor,  near Xizang Zhong road, 南京东路830号第一百货5楼, 近西藏中路

מופע החלפת פנים בחאי-די-לאו (צילום: נוגה פייגה)

מופע החלפת פנים בחאי-די-לאו (צילום: נוגה פייגה)

 

בשביל תחושת הבית: מסעדת Yershari

 

מסעדת ירשארי. אוכל ש'ינג'יאנגי בניחוח מזרחי (צילום: מורן קל)

מסעדת ירשארי. אוכל ש'ינג'יאנגי בניחוח מזרחי (צילום: מורן קל)

חשבתם שתאלצו להעביר טיול שלם בלי אוכל בסגנון ישראלי? אז חשבתם. המטבח הישראלי אמנם לא קרוב במיוחד למטבח הסיני, אבל לשתיים יש נקודת ממשק אחת העוברת דרך המחוז הנידח מכולם: ש'ינג'יאנג. האוכלוסייה האויגורית במחוז ש'ינג'יאנג מתהדרת במגוון מנות בשר ואורז, הניחנות בדמיון רב למנות הערביות שאומצו גם בארץ. לאלו מצטרפות מגוון מנות המבוססות על נודלס, יוגורט, פירות וירקות, המשלבות את הרכיבים הטריים הגדלים במחוז הפורה ויוצרות מטבח מרתק המתאים מאוד לחיך הישראלי.

כל אלו הפכו את המסעדות הש'ינגי'אנגיות לפופולריות מאוד ברחבי סין, אך מעטות מהן מתקרבות לאיכות ולחוויה של מסעדת ירשארי (Yélǐxiàlǐ, 耶里夏里) בשאנגחאי: הרשת מציעה עשרות מנות בשר, אורז, נודלס וירקות, לצד פירות ואגוזים שגודלו במיוחד במחוז. יש פה שיפודי כבש מעולים ב-3.5 יואן לשיפוד, אורז מתקתק עם בשר כבש בסגנון מזרחי, ואפילו – שימו לב – חומוס משובח בעבודת יד! כל אלו מתובלים מדי ערב בהופעות של ריקודי בטן וריקודי זוגות מסורתיים מש'ינג'יאנג, לצלילי מוזיקה ערבית. זה הכי קרוב לאבו גוש שתגיעו בצידה המזרחי של סין.

מחיר ממוצע למנה: 20-40 יואן.
כתובת: למסעדה מספר סניפים, כולל בכניסה למדרחוב של נאנג'ינג מזרח, אך הסניף המוצלח ביותר ללא עוררין נמצא באזור המסחרי התוסס, ש'ו-ג'יה-חווי: Nandan Dong road no. 106, near Tianyaoqiao road, 南丹东路106号, 近天钥桥路

מסעדת ירשארי. ריקודים ש'ינג'יאנגים מסורתיים (צילום: נוגה פייגה)

 

בשביל ההיסטוריה #1: Nanjing Impressions

 

זה נראה רק מתאים שמסעדה על רחוב נאנג'ינג היוקרתי בעיר תציע, ובכן, אוכל נאנג'ינגי. מסעדת "נאנג'ינג אימפרשנס" (Nánjīng dàpáidàng, 南京大牌档) נוסדה בשנת 1994 בעיר נאנג'ינג ומציעה אוכל נאנג'ינגי אותנטי, הנע בין כדורי אורז מתוקים ברוטב שעועית מתוקה לתבשיל עם דם ברווז וכבד חזיר. את המנות ניתן להזמין דרך התפריט, או לחלופין לגשת לבר בכניסה בו מציעים השפים מנות מגוונות שהוכנו זה עתה. תוכלו להנות כאן ממגוון סוגי דאמפלינגס, מנות בשר עוף מצוינות ומגוון ירקות סיניים.

אך החוויה האמיתית במסעדה היא, כרגיל, העיצוב: המסעדה הזו התפרסמה בזכות המראה הייחודי שלה, המדמה חצר מהתקופה הקיסרית המאוחרת. יש פה קירות עשויים לבנים, ספסלי עץ משמשים ככיסאות, אהילים בסגנון פנסים סיניים ומלצרים בתלבושות מהתקופה קיסריות, בנוסף מופיעים לעתים בערבים סינים המדקלמים ציטוטים מהקלאסיקות הסיניות. העיצוב של המסעדה כל כך מדויק ומהוקצע, שכשתכנסו אליה תהיו בטוחים שחזרתם אחורה בזמן. גם אם המנות הקטנות ישאירו אתכם מעט רעבים אחרי הארוחה, שווה לתת גיחה ולבלות קצת זמן במסעדה המיוחדת הזאת.

מחיר ממוצע למנה: 20-40 יואן למנה.
כתובת: West Nanjing road no. 258, World Luxury Mall, 3rd floor, 南京西路258号世茂商都3楼

נאנג'ינג אימפרשנס. חזרה לעבר של סין הקיסרית (צילום: טל ניצן)

נאנג'ינג אימפרשנס. חזרה לעבר של סין הקיסרית (צילום: טל ניצן)

 

בשביל ההיסטוריה #2: הוט-פוט Daduizhang

 

hdr

הוט-פוט דה-דווי-דז'אנג. מלצרים לבושי מדים מצדיעים לבאים (צילום: נוגה פייגה)

מי שמכיר את ההיסטוריה המודרנית של סין ימצא משהו מעט חורה במסעדה הזו – מסעדת הנושא דה-דווי-דז'אנג (Dà'duìzhǎng zhǔtí huǒguō, 大队长主题火锅), המתיימרת להציג "תרבות אדומה" מלאת נוסטלגיה, שואבת הרבה מהדימויים שלה מהימים הקשים של מהפכת התרבות (1966-1976). קל לדמיין את חוסר הנוחות שזקני סין ודאי מרגישים למראה המלצרים הצעירים הלבושים במדי המהפכה, מדורגים לפי היררכיה צבאית ומצדיעים לבאים. אך דווקא בגלל זה כדאי לבוא ולראות את המסעדה הזאת – היא מהווה עדות אילמת ליחס האמביוולנטי של סין להיסטוריה הפרועה שלה תחת שלטון מאו.

לאחר שתנופפו לשלום למאו המברך אתכם בכניסה, תיכנסו לעולם שכולו ציורי פרופגנדה וכרזות מהפכה. בצעד אירוני למדי תגיע אליכם מלצרית צעירה לבושת מדי צבא, שתגיש לכם אייפד ובו תפריט המסעדה – דיוק היסטורי ללא ספק. משם והלאה תוכלו להנות מהוט-פוט משובח למדי, המגיע ישירות ממחוזות צ'ונג-צ'ינג. יש פה מגוון רחב של מנות בשר וירקות, המוגשות לצד מרקים חריפים יותר או פחות. למי שפחות אוהב הוט-פוט ועדיין רוצה להנות מהמקום, ניתן להזמין גם מנות אורז ודאמפלינגס רגילות.

מחיר ממוצע לסועד: 100 יואן.
כתובת: הסניף היחידי בשאנגחאי נמצא בש'ו-ג'יה-חווי, מטרים בודדים מירשארי:  Tianyaoqiao road no. 315, Near Nandan road, 天钥桥路315号, 靠经南丹东路

הוט-פוט דה-דווי-דז'אנג. תזכורת מטרידה לעבר האפל של סין (צילום: נוגה פייגה)

הוט-פוט דה-דווי-דז'אנג. תזכורת מטרידה לעבר האפל של סין (צילום: נוגה פייגה)

 

בשביל ההומור: More than Toilet

 

"יותר משירותים". מסעדה קלילה ומצחיקה עם הרבה סניפים בעיר (צילום: נוגה פייגה)

"יותר משירותים". מסעדה קלילה ומצחיקה עם הרבה סניפים בעיר (צילום: נוגה פייגה)

כל מי שטייל בסין יודע מה נקודת התורפה המרכזית שלה – השירותים. שירותי ה"בול פגיעה", על מצבם הירוד וחוסר הנוחות שבהם, הופכים במהרה לשיחת היום של כל מטייל במדינה. אם תהיתם איך יכול להיות שהסינים עוד לא גילו את האסלה, התשובה היא שהם בהחלט גילו אותה – הם פשוט מעדיפים להשתמש בה ככיסאות במסעדת הנושא המצחיקה הזאת.

"יותר משירותים" היא מסעדה טאיוואנית שנוסדה ב-2004 והפכה להצלחה מיידית בזכות סידור המסעדה, המדמה בית שירותים ענק. יש פה כיסאות עשויים מאסלות קרמיקה, מרצ'נדייס למכירה בסגנון תנועות מעיים שונות וכלי אוכל המעוצבים בהתאם למקום. תחשבו על הכלים של "מקס ברנר", גרסת אחרי הסעודה. בגזרת האוכל, מציעים במסעדה מגוון מנות הנע בין ספגטי והמבורגר לקינוחים ומשקאות על טהרת השוקו והקפה. אל תצפו ליותר מדי – האוכל במסעדה הזאת הוא אולי הכי פחות מוצלח מכל המסעדות שציינו בכתבה, ואפשר לחלוטין לדבוק במשקאות למיניהם. עם זאת, העיצוב המצחיק של המקום בהחלט שווה את החוויה, וזו עצירה מוצלחת במיוחד באזור האולטרה-תיירותי של טיאן-דזה-פאנג.

מחיר ממוצע למנה: 30-60 יואן לקינוחים, 60-100 יואן למנה עיקרית.
כתובת:  למסעדה יש כמה וכמה סניפים ברחבי העיר, נכון לרגע כתיבת שורות אלה הסניף המוכר בטיאן-דזה-פנג סגור לרגל שיפוצים ולכן הסניף המרכזי ביותר נמצא באזור ש'ו-חווי בכתובת:  Tianyao Bridge street no. 580, "In Center" shopping mall, second Floor, 天钥桥路580号星游城二楼

"יותר משירותים" (צילום: נוגה פייגה)

"יותר משירותים" (צילום: נוגה פייגה)

 

בשביל הילדים או הילד שבכם: Pirate Jack

 

pirate jack

הפיראט ג'ק. ספינת פיראטים ענקית (צילום: נוגה פייגה)

מתי פעם אחרונה ישבתם לארוחה מפנקת בתוך ספינת פיראטים? אם התשובה היא "לא מאז החלום ההוא עם ג'וני דפ" – מסעדת "ג'ק הפיראט" (Hǎidào jiékè, 海盗杰克) היא המקום בשבילכם. המסעדה המגניבה הזאת מעוצבת כולה כמו ממלכה פיראטית, כולל תקרה המדמה מערה, מלצרים לבושים כפיראטים, תיבות אוצר ושלדים מאיימים שמפוזרים במקום, וגולת הכותרת – ספינת פיראטים ענקית המתפרצת מהמסעדה לתוך הרחוב. לא פלא שהמסעדה הזו הובאה לשאנגחאי על-ידי אותה חברה שהביאה את "יותר משירותים".

אם התפאורה לא מספיק מרשימה, מספקת המסעדה עשרות מנות המורכבות מכמעט כל דג ומאכל שהים הטוב הביא לנו – וגם כמה מאכלים שאמא אדמה סיפקה. יש פה ברביקיו, מאכלי ים, פיצות, סלטים וקינוחים, שמבטיחים שלא משנה כמה בררנים הילדים שלכם – כל אחד יבוא על סיפוקו. בהתאם לתפאורה המרשימה ולהשקעה באווירה, המחירים פה מעט גבוהים יחסית לשאר המסעדות המומלצות – אבל הם לבטח זולים יותר מכרטיס כניסה לדיסנילנד החדש שנפתח בעיר.

מחיר ממוצע למנה: 50-100 יואן.
כתובת: סניף ש'ו-חווי של המסעדה נסגר. ניתן לנסוע לסניף ב- Jìngān qū,jiāngchǎng lù 1212hào, B1céng NB120-121, 静安区江场路1212号B1层NB120-121

הפיראט ג'ק (צילום: נוגה פייגה)

הפיראט ג'ק (צילום: נוגה פייגה)

 

בשביל המתוק: Awfully Chocolate

 

זה לא סוד שסין לא מתמחה במתוקים. למעשה, אם צריך לתאר את הקינוחים בסין, הפתגם שעולה לראש זה "לא כל הנוצץ זהב" העוגות מלאות הקצפת אמנם נראות מפתות, אך ביס אחד מגלה כי מדובר בעוגות ספוג יבשות חסרות כל טעם. כל המתוקים "נהנים" מחוסר סוכר או מעודף סוכר משווע – וזה עוד לפני התוספות המפוארות המתווספות למתוקים המקומיים וכוללות שערות בשר חזיר, נקניקיות ותה ירוק.

ואז הגיעה Awfully Chocolate. כבר מהשם אפשר לראות שהרשת מבינה עניין, ואחרי ביס מאחת מיצירות המופת שלהם – גם אתם תבינו על מה כל הרעש. זה בלתי אפשרי ליפול פה על עוגה לא טובה, אבל אם אתם רוצים ללכת על בטוח – הבראוניז קרמל מלוח או השוקולד גנאש שלהם יסדרו אתכם לכל היום. הרשת נוטה לפתוח סניפים במרכזי קניות מפוארים במיוחד, כך שניתן לשלב את התענוג האסור עם קצת שופינג אסור עוד יותר.

מחיר ממוצע למנה: 20-40 יואן.
כתובת: לחנות סניף בקניון הממוקם מערבית לפארק העם המפורסם:Raffles City, 268 Xizang Zhong road, B1 floor, 西藏中路268号, 来福士广场 B1楼. לחלופין ניתן לשלב את החוויה עם אחד הקניונים המרשימים בכל שאנגחאי – מרכז הקניות הידוע iapmבכתובת:i999 HuaiHai Zhong road, 环贸iapm广场, 淮海中路999号

Awfully Chocolate. חטאים מתוקים ששווים כל ביס (צילום: נוגה פייגה)

Awfully Chocolate. חטאים מתוקים ששווים כל ביס (צילום: נוגה פייגה)

 

בשביל תחושת המערביות: Shanghai Brewery

 

שאנגחאי ללא ספק זכתה למקום של כבוד לצד ערים בינלאומיות אחרות כעיר בעלת מטבח פיוז'ן יוצא דופן. יש פה אלפי מסעדות המגישות אוכל איטלקי, צרפתי, הודי וכן הלאה, ומבטיחות לחובבי המזון חוויה קולינרית שאין שניה לה. אך אם טיילתם עכשיו בסין תקופה ארוכה וחייתם על דיאטה הדוקה של נודלס, אורז ועוד קצת אורז, כנראה שמה שבא לכם באמת זה המבורגר טוב – כזה שיקפיץ את רמת הברזל בדם, בתקווה בתוספת בירה איכותית. אם אפשר להוסיף לזה קצת ספורט, חבר'ה ועוד קצת אלכוהול – מה טוב.

בדיוק בשביל זה הוקמה מבשלת שאנגחאי – מסעדת / בר ספורט המציעה שילוב בין אוכל מערבי משובח לשורה ארוכה של סוגי בירות ואלכוהול. יש פה אוכל מקסיקני, איטלקי, אנגלי ואמריקאי, כאשר גולת הכותרת היא ללא ספק ההמבורגרים המצוינים של המקום. בגזרת האלכוהול יש עשרות קוקטיילים, יין ובירות מיוחדות, וכמובן סדרת הבירות של המבשלה עצמה שנעשות בקפידה במקום. בימי שלישי ההמבורגרים בסניף של רחוב דונגפינג במבצע של 1+1, וגם נערכת תחרות ביליארד מקומית, אז כוונו להגיע ביום הזה. מומלץ מאוד להגיע בשעת ערב מוקדמת – המקום מתמלא במהרה בצעירים מכל העולם.

מחיר ממוצע למנה: 60-100 יואן.
כתובת: לרשת שלושה סניפים הפתוחים עד השעות הקטנות של הלילה. המומלץ ביותר נמצא בכתובת:Dongping road no. 15, near Hengshan road, 东平路15号, 近衡山路.

 

נוגה פייגה
 
עורכת ועיתונאית, גרה בשאנגחאי. בעלת תואר ראשון ללימודי אסיה ותקשורת מהאוניברסיטה העברית. כתבת לשעבר ב"ידיעות תקשורת", ב"קשת" ובמגוון אתרים נוספים. מרצה על תרבות וחברה בסין המודרנית.