מיכל מגיד

כתבת

טיילה בסגנון תרמילאי במזרח כשנה, חודשיים במחוזות יונאן וסצ'ואן. התרבות, הטבע, ההיסטוריה והקולינריה יוצרים בסין שוני וייחודיות, שאת השפעותיהן מרגישים ברבות ממדינות המזרח. מחכה לסיבוב הבא.

דגה

מסע לעיירה הקטנה שמתפקדת ככספת לתרבות הטיבטית מזה 300 שנים

העיירה דגה (Dege, Dégé, 德格), היושבת בצפון-מערב מחוז סצ'ואן על דרך סצ'ואן-טיבט הצפונית, ממוקמת בעמק צר בין הרים מושלגים במרחק 30 קילומטרים בלבד מהגבול עם טיבט. זוהי הנקודה המרכזית הצפונית ביותר אליה יכולים זרים להגיע על הכביש המפורסם, אך דגה היא לא סתם נקודת ציון: העיירה היא בית לאחד מבתי הדפוס העתיקים והחשובים בעולם הבודהיסטי, שפועל עד היום, ומהווה יעד אותנטי וייחודי על דרך סצ'ואן-טיבט.

טיול בדגה

הקפות מסביב לבית הדפוס, דגה (צילום: מיכל מגיד)

העיירה הקטנה בנויה מעורק ראשי, ממנו מסתעפים מספר רחובות קטנים. היא בנויה לאורך, וכאשר נכנסים לעיירה מכיוון צפון-מזרח נתקלים בבנייני המגורים הצפופים משני צידי הרחוב. בחלק הדרום-מערבי של העיירה נמצא בית הדפוס המפורסם, ומעליו יושב מקדש ג'ונצ'ן (Gonchen, gèngqìng sì, 更庆寺) הידוע. בחלק הצפון-מזרחי בעיירה יש עלייה מהרחוב הראשי אל בתים קטנים ויפים של המקומיים, ושם בית תפילה קטן ונחל בו נמצאים סלעים ואבנים המקושטים בכתיבה טיבטית ססגונית. בהרים שמדרום וממזרח לדגה יושבים מספר מקדשים מרשימים, שיכולים להוות טיול יום נחמד ודורשים נסיעה מיוחדת.

העיירה עצמה של דגה נחמדה מאוד, והאטרקציה המרכזית בה הינה, כאמור, בית הדפוס. דגה יכולה להוות טיול יום מעניין או מקום לישון בו לילה אחד, בעיקר עבור מי שמתעניין בתרבות בודהיסטית ומעוניין לחוות מקום בעל משמעות עמוקה וחשיבות תרבותית והיסטורית.

בית הדפוס של דגה

מקדש דפוס הסוטרות של דגה (Dege Sutra Printing Temple, dégé yìnjīng yuàn, 德格印经院), הידוע בטיבטית כ"דגה פארקחאנג" (Dege Parkhang), נוסד בשנת 1729 כמקדש המדפיס כתבי קודש בודהיסטים. המקדש המיוחד עובד עד היום בשיטת דפוס של קוביות עץ, שיטת הדפסה ידנית שהומצאה בסין לפני כ-1800 שנים. המתודה כוללת גילוף של המסמך בכתב מראה בחותמות מעץ, והטבעתן בדרכים שונות על בד או על נייר. ההערכה כיום היא כי המקדש כולל כ-217 אלף חותמות של כתבים טיבטיים ביניהם כתבי קודש בודהיסטיים, ספרי היסטוריה, מדע, אוטוביוגרפיות וספרי רפואה, המרכיבים כ-70% מהרפרטואר הספרותי של טיבט. בין אוצרות הדפוס ניתן למצוא גם את העותק היחיד בעולם המתאר את תולדות הבודהיזם ההודי – ומגולם על פני 555 קוביות עץ. זה לא פלא, אם כן, שבית הדפוס של דגה נחשב לא רק למקור של ספרי קודש איכותיים – אלא למגן ולשומר של התרבות הטיבטית ככללה.

את בית הדפוס המרשים לא תוכלו לפספס- זהו המבנה הגדול והמפואר שנגלה מהרחוב הראשי של העיירה. לרגלי המקדש ניתן לראות לעיתים טיבטים מאמינים, המבצעים הקפות סביב המבנה.

הגג של בית הדפוס (צילום: מיכל מגיד)

הבניין מורכב משלושים חדרים הפזורים על פני שלוש קומות וגג. הקומה הראשונה משמשת בעיקר לתפילה, ומרבית פעילות בית הדפוס נעשת בקומות השנייה והשלישית: שם תראו עובדים יושבים בזוגות ועוסקים במריחת דיו על לוחות העץ, הצמדת גיליון אליו ויצירת כתב הקודש, וסביבם מדפים מלאי לוחות עץ מגולפים. עובדים נוספים עסוקים בתיקון לוחות העץ בהם הכתב לא ברור מספיק- לפי תיקונים והערות של נזיר מקומי – על ידי הכנסת שבבי עץ וגילופם לצורה המבוקשת. אז יאספו שליחים את לוחות העץ המלאים בדיו אל עובדים אחרים, שיושבים בחלק הכניסה שבקומה הראשונה של בית ההדפסה. העובדים ישטפו את הלוחות במים, ומשם יועברו הלוחות לייבוש על הגג. המעבר מחלק לחלק במבנה נעשה באמצעות מדרגות וסולמות.

בית הדפוס של דגה. 70% מהאוצרות הספרותיים של טיבט (צילום: מיכל מגיד)

המשיכו רגלית במעלה בית ההדפסה אל מקדש ג'ונצ'ן, שנבנה לראשונה ב-1446 ובעל מעמד חשוב ביותר בתרבות הטיבטית. המנזר שופץ לאחרונה אך חלק מהאלמנטים המקוריים עדיין השתמרו. הדרך למקדש מלווה בגלגלי תפילה גדולים, ומעליו נמצאת נקודת תצפית מרשימה.

גילוף קוביות העץ בבית הדפוס, דגה (צילום: מיכל מגיד)

מידע שימושי

הגעה: שיפוץ מאסיבי בכביש סצ'ואן-טיבט הפך את הנסיעה לדגה לקצרה ולנעימה יותר באופן משמעותי. כדי להגיע לדגה יש לנסוע קודם מצ'נגדו לקאנגדינג או לגאנדזה. משם ניתן לקחת אוטובוס (מקאנגדינג- 7:00, 170-200 יואן, כ-12 שעות; מגאנדזה- 14:00, 79 יואן, כ-4 שעות). בשל מיעוט האוטובוסים, מרבית המטיילים מתניידים באיזור בוואנים, היוצאים לרוב בבקרים בשעות לא סדירות, ומחכים עד שיתמלאו בנוסעים. וואנים כאלו יוצאים לדגה מקאנגדינג, גאנדזה, מאניגאנגו (כשעתיים נסיעה) ועוד. הנסיעה לדגה מרשימה לא פחות מהעיירה עצמה, ועוברת דרך נחלים, כרי דשא מלאי יאקים והרים מושלגים.

מחיר כניסה: בית הדפוס- 50 יואן, 25 יואן לסטודנט. קניית הכרטיסים בבניין מול בית הדפוס. מקדש ג'ונצ'ן: חינם.

שעות פתיחה: 8:30-12:00, 14:30-17:30.

שימו לב: בבית הדפוס של דגה יש לאכסן את המצלמות בכניסה, בארון עם מפתח. עם זאת, העובדים במקום מרשים לפעמים לצלם אותם בזמן העבודה עם טלפון נייד. אנא כבדו את קדושת המקום ובקשו רשות לפני כל צילום.

מיכל מגיד
 
טיילה בסגנון תרמילאי במזרח כשנה, חודשיים במחוזות יונאן וסצ'ואן. התרבות, הטבע, ההיסטוריה והקולינריה יוצרים בסין שוני וייחודיות, שאת השפעותיהן מרגישים ברבות ממדינות המזרח. מחכה לסיבוב הבא.