איתי ציטבר

כתב

סטודנט למדעי המחשב ולבלשנות באוניברסיטת תל אביב. גר בעבר בצ'נגדו. טייל במרבית מחוזות סין והתאהב בנופים המדהימים, התרבות והשפה.

צ'ונג-צ'ינג: המדריך המלא

לאן ללכת, מה לראות ומה לאכול באחת הערים התוססות ביותר בסין

בין ההרים, במפגש בין נהרות היאנגדזה (Chángjiāng, 长江) והג'יאלינג (Jiālíngjiāng, 嘉陵江), שוכנת העיר צ'ונג-צ'ינג (Chongqing, 重庆). העיר, שמכונה גם "עיר ההרים" (Shānchéng, 山城), הייתה מרכז כלכלי ותרבותי לאורך ההיסטוריה הסינית, ואף שימשה כבירת סין לתקופה קצרה במהלך מלחמת העולם השנייה. היסטורית השתייכה צ'ונג-צ'ינג למחוז סצ'ואן, אך החל משנת 1997 היא מהווה מחוז עצמאי, אשר מונה יותר מ- 30 מיליון תושבים וכפוף ישירות לממשל המרכזי (בדומה לבייג'ינג, שאנגחאי וטיאנג'ין). צ'ונג-צ'ינג של היום מהווה עורק תחבורה מרכזי בדרום-מערב סין, ושדה התעופה שלה הוא מהעמוסים בעולם. בעיר, שרצופה מדרונות תלולים, נבנו במהלך השנים גרמי מדרגות רבים ומדרגות נעות בין מפלסים שונים של הרחוב, והיא אף בית למעלית הגדולה בעולם שנמצאת באוויר הפתוח.

 

אטרקציות מרכזיות בצ'ונג-צ'ינג

בצ'ונג-צ'ינג יש לא מעט אטרקציות מעניינות, שיכולות למלא בקלות מספר ימי טיול. להלן האתרים המרכזיים:

 

אנדרטת השחרור

מוזיאון האמנות של צ'ונג-צ'ינג (צילום: איתי ציטבר)

לאחר שכבשו היפנים את בייג'ינג בתקופת מלחמת העולם השנייה, שימשה צ'ונג-צ'ינג בירת סין, והשלטונות הסינים הקימו בכיכר המרכזית שלה מבצר עשוי עץ. כשנסתיימה המלחמה הוחלט להקים במקום אנדרטה על מנת להנציח את הניצחון הסיני על היפנים. ב- 1997 הוקם באזור אנדרטת השחרור (Jiěfàng bēi 解放碑), שבינתיים הפך לאזור העסקים של העיר – ה"טיימס סקוור" של צ'ונג-צ'ינג – מדרחוב להולכי רגל ובו חנויות מפוארות וקניונים שבהם שוכנים סניפים של רשתות מובילות מסין ומהעולם, בסגנון שמזכיר את רחוב ואנגפוג'ינג בבייג'ינג ואת רחוב נאנג'ינג בשאנגחאי.

במתחם נמצא גם רחוב "טעים" (Hǎo chī Jiē 好吃街), שבו תוכלו למצוא את מיטב האוכל הסצ'ואני והסיני בכלל, וכן המוזיאון לאמנות של צ'ונג-צ'ינג (Chóngqìng měishù guǎn, 重庆美术馆) שעיצובו המיוחד הוא פרשנות מודרנית של אדריכלות סינית מסורתית.

הגעה: תחנות המטרו ג'יאו-צ'אנג-קואו (Jiaochangkou, 较场口) של קו 2 ותחנת ש'יאו-שה-דזה (Xiaoshizi, 小什子) של קו 1 מגיעות לשני צדדיו של המתחם.

מחיר כניסה: חינם.

שעות פתיחה: שעות פתיחת המוזיאון – 09:00-17:00, כניסה אחרונה ב-16:30. המוזיאון סגור בימי שני.

 

תחנת המטרו לי-דזה-בה

תמונות של תחנת Liziba (Lǐzǐbà dìtiě zhàn 李子坝地铁站) הפכו לוויראליות בשנים האחרונות, ובצדק – זהו פתרון יצירתי בסגנון סיני למצוקת המקום ולמבנה ההררי של העיר. קשה שלא להתפעם ממראה הרכבת, השועטת דרך הקומה השביעית של בניין משרדים בן 19 קומות. מומלץ לרדת בתחנה למפלס הרחוב ולצפות בפלא משם.

הגעה: תחנת המטרו Liziba, קו 2.

שעות פתיחה: המטרו פועל בין השעות 6:30-22:40/23:00.

 

מתחם האמנות טסטבד 2

מתחם טסטבד 2 (צילום: איתי ציטבר)

מתחם האמנות Testbed2 (Èrchǎng wénchuàng gōngyuán, 二厂文创公园) היה בעבר בית דפוס גדול, ובשנות ה- 50 של המאה ה- 20 הודפסו בו כל הדפסות הצבע באזור. כאשר נסגר המפעל בשנת 2012 הוחלט להקים בו – בשיתוף עם מתחם אמנות לונדוני בשם Testbed1 – אזור של עסקים עצמאיים. כיום רווי המקום בגלריות, בתי קפה, מסעדות וחנויות בוטיק תוססות. כאן תוכלו לראות את הצעירים המודרניים של צ'ונג-צ'ינג עושים קניות, נפגשים לקפה או לוגמים בירה בטעם פלפל סצ'ואן.

כתובת: 1 Eling Main Street, Yuzhong District, 渝中区鹅岭正街1号.

הגעה: קו 1 לתחנת המטרו אלינג (Eling, 鹅岭).

מחיר כניסה: חינם.

שעות פתיחה: כל היום.

 

הכפר העתיק צה-צ'י-קואו

העיירה העתיקה צה-צ'י-קואו (צילום: איתי ציטבר)

אם תרצו לראות איך נראתה צ'ונג-צ'ינג בעבר, הכפר צה-צ'י-קואו (Ciqikou Ancient Town, cíqìkǒu gǔzhèn, 磁器口古镇) – מילולית: "נמל החרסינה" – הוא המקום בשביל זה. הכפר הוקם לפני יותר מ- 1,800 שנה, ובתקופת שושלת מינג (1368-1644) שימש כמרכז חשוב של ייצור ומסחר בחרסינה על גדות נהר הג'יאלינג.

כיום הכפר כולל רשת של רחובות להולכי רגל ובהם חנויות לכלי חרסינה, בתי תה, חנויות מזכרות ודוכני אוכל מסורתי. בצידו הצפוני של הכפר, על גבעה שמשקיפה על הנהר, נמצא מקדש באולון (Bǎo lún sì, 宝轮寺) שנבנה בתקופת שושלת טאנג (618-907). בשיאו, כלל 16 היכלי תפילה והתגוררו בו יותר מ- 300 נזירים. היום כבר לא גרים בו נזירים באופן קבוע, אך הוא שמור היטב ובהחלט שווה ביקור.

על אף שהדוכנים והחנויות בכפר פונים בעיקר לתיירים הסינים שפוקדים את המקום, הבתים, הרחובות והמקדשים נשמרו והופכים את הכפר למובלעת מפתיעה בנוף העירוני של מרכז צ'ונג-צ'ינג.

הגעה: קו 1 לתחנת המטרו על שם הכפר.

מחיר כניסה: חינם.

שעות פתיחה: כל היום.

 

מערת חונג-יה

גשר צ"יאן-סה-מן (צילום: איתי ציטבר)

על אף השם שמרמז על תופעת טבע מרשימה, מרכז העניינים של מערת חונג-יה (Hóngyá dòng, 洪崖洞) הוא דווקא המתחם שמקיף אותה: מדובר במערה החבויה מאחורי מפל, אותם סובבים מתחם בן 11 קומות של חנויות ומסעדות. המתחם בנוי כולו על כלונסאות, בסגנון הבנייה שמאפיין את מיעוט הבה-יו (Bāyú, 巴渝). בקומה ה- 11 ניתן לצפות בגשר צ'יאן-סה-מן (Qiānsīmén dàqiáo, 千厮门大桥) המרהיב על רקע הנהר, ובקומות הנמוכות יותר ישנם רחוב ברים, מתחם אוכל רחוב, חנויות מזכרות, ואף תיאטרון של תרבות הבה-יו. על אף שהמערה עצמה תיירותית היא אינה מרשימה במיוחד – אך הנוף לנהר והאוכל במקום הופכים את האזור לתחנה נחמדה בעודכם משוטטים בעיר.

כתובת: 88 Binjiang Road, Jialing River, Yuzhong District, 渝中区滨江路88号.

הגעה: קו 2 לתחנת המטרו לין-דז'יאנג-מן (Linjiangmen, 临江门) או קו 1 לתחנת ש'יאו-שה-דזה (Xiaoshizi, 小什子).

מחיר כניסה: חינם.

שעות פתיחה: כל היום (האיזור מואר בין 18:00-23:30).

 

לילה בצ'ונגצ'ינג

נופי הלילה של צ'ונגצ'ינג ידועים בכל סין, ובצדק. האורות מאזורי העסקים והבילוי של העיר בולטים על רקע ההרים והנהרות המרהיבים. פרט ליופיים המיוחד, הם מהווים עדות לפיתוח המואץ שעברה העיר משנות ה-90.

 

רכבל נהר היאנגדזה

רכבל נהר היאנגדזה (צילום: איתי ציטבר)

הרכבל (Yangtze River Cableway, Chángjiāng suǒdào, 长江索道) חוצה את הנהר מצפון לדרום, והינו היחיד שעדיין פעיל מבין שלושה רכבלים שהיו אמצעי תחבורה נפוץ בעיר בעבר. על אף שעשוי להיות מעט צפוף, הרכבל הוא אפשרות מעולה למבט פנורמי על חצי האי שעליו שוכן מרכז העיר.

הגעה: לתחנה הצפונית- קו 1 לתחנת ש'יאו-שה-דזה (Xiaoshizi, 小什子). לתחנה הדרומית- קו 6 לתחנת שאנג-ש'ין-ג'יה (Shangxin Street, 上新街).

מחיר כניסה: 20 יואן לכיוון אחד, 30 יואן לשני הכיוונים.

שעות פתיחה: מרץ- 31 באוקטובר: 7:30-22:30. נובמבר- 29 בפברואר: 7:30-21:30.

טיפ: בסופי שבוע ובחגים התורים בתחנה הצפונית של הרכבל יכולים להיות ארוכים ביותר. מומלץ לעלות מהתחנה הדרומית כדי להימנע מהם.

 

מזח צ'או-טיאן-מן

מזח צ'או-טיאן-מן (צילום: איתי ציטבר)

המזרח (Cháotiānmén,朝天门) מהווה את נקודת המפגש של נהרות היאנגדזה והג'יאלינג. בשנת 314 לפנה"ס הוקם במקום השער הראשי לעיר, ודרכו נכנסו שליחיו של הקיסר. משמעות השם היא "השער הפונה לשמיים", משום שבתרבות הסינית נחשב הקיסר ל"בן השמיים". כיום נמצא במקום מזח עמוס, שהוא נקודת התצפית הטובה ביותר על מפגש הנהרות, וכן ניתן לקחת ממנו מעבורת לשיט באזור. בתחילת הקיץ מומלץ להגיע למקום בשעות היום, שכן אז מימיו הירוקים של נהר הג'יאלינג ומימיו החומים של נהר היאנגצה מתחברים ויוצרים מראה מופלא.

הגעה: המזח נמצא במרחק הליכה קצרה מתחנת תחנת ש'יאו-שה-דזה (Xiaoshizi, 小什子), קו 1 במטרו.

מחיר כניסה: חינם.

שעות פתיחה: כל היום.

 

אוכל בצ'ונג-צ'ינג

כמו שאר האוכל הסצ'ואני, המטבח של צ'ונג-צ'ינג מפורסם מאד, ובכל עיר בסין תוכלו למצוא מסעדה שמתחקה אחר הטעם החמוץ-חריף המיוחד של מטבח זה.

המנה שמזוהה עם העיר יותר מכל היא הוטפוט בסגנון צ'ונג-צ'ינג  (Chóngqìng huǒguō, 重庆火锅), מעין "פונדו סיני" של בשרים, דגים וירקות בתוך מרק, שנחשב להוטפוט החריף ביותר בכל סין.

מנות נוספות שניתן למצוא בשפע הן אטריות בטעם חמוץ-חריף (Suān là fěn, 酸辣粉) – אטריות שקופות ורכות עשויות מבטטה בתוך מרק עם בשר, ירקות, ובוטנים או פולי סויה מטוגנים. כל אלו מבושלים ברוטב צ'ילי חריף וחומץ אורז. וכמו כן, אטריות חומוס (Wān zá miàn, 豌杂面) – אטריות חיטה ברוטב חריף עם חומוס ובשר טחון שמזכירות באופן מרענן טעם של בית. 

איטריות חומוס (מימין) ואיטריות בטעם חמוץ-חריף (צילום: איתי ציטבר)

מידע שימושי

הגעה: צ'ונג-צ'ינג מהווה כאמור מרכז תעבורה בקנה מידה עולמי, ואלפי טיסות בינלאומיות ולאומיות נוחתות בשדה התעופה של העיר (Chongqing Jiangbei International Airport, 重庆江北国际机场. סימון מקוצר: CKG) מדי יום. העיר גם מחוברת לשאר סין ברשת של רכבות מהירות, כאשר הדרך הטובה ביותר להגיע לעיר היא מצ'נגדו (1-4 שעות, 50-150 יואן). הרכבות יוצאות מתחנת הרכבת המזרחית של צ'נגדו (Chengdu East Railway Station, 成都东火车站) ומגיעות למספר תחנות בצ'ונגצ'ינג, כאשר הקרובה ביותר למרכז העיר היא תחנת שה-פינג-בה (Shapingba, 沙坪坝), ואחריה תחנת הרכבת הצפונית של צ'ונגצ'ינג ((Chongqing North Railway Station, 重庆北火车站.

 

לינה בצ'ונג-צ'ינג

Chongqing Travelling With Hostel (Jiefangbei Branch) 瓦舍国际青年旅舍 – הוסטל במיקום מצוין שמציע חדרים בתנאים סבירים, לובי מרווח ואווירה תרמילאית. הצוות דובר אנגלית ומארגן פעילויות בערבים וטיולים מאורגנים לאתרים באזור. 

מחירי חדרים: כ- 40 יואן למיטה בדורמס, כ- 130 יואן לחדר זוגי.

כתובת: 4th Floor Yuya Building, no. 7 Zhongxing Road Jiaochangkou重庆市渝中区较场口中兴路7号

הגעה: יציאה 4 של תחנת המטרו Jiaochangkou (较场口).

להזמנת חדר לחצו כאן.

איתי ציטבר
 
סטודנט למדעי המחשב ולבלשנות באוניברסיטת תל אביב. גר בעבר בצ'נגדו. טייל במרבית מחוזות סין והתאהב בנופים המדהימים, התרבות והשפה.