נוגה פייגה

מייסדת ועורכת

עורכת ועיתונאית, גרה בשאנגחאי. בעלת תואר ראשון ללימודי אסיה ותקשורת מהאוניברסיטה העברית. כתבת לשעבר ב"ידיעות תקשורת", ב"קשת" ובמגוון אתרים נוספים. מרצה על תרבות וחברה בסין המודרנית.

ערבות הדשא של טאגונג

בגלל המקדשים, בגלל האנשים: מעטים המקומות המתחרים עם העיירה הקסומה טאגונג

העיירה הקטנטנה טאגונג (Tǎgōng, 塔公), על דרך ס'צואן-טיבט הצפונית, מורכבת מרחוב אחד ארוך וכמה אלפי טיבטים, הנראים כלקוחים מסרט על המערב הפרוע. מרבית תושביה משתכרים בצניעות ממרעה יאקים או ממכירת דגלי תפילה, והם מעבירים שעות מדי יום בישיבה על הדשא ולגימה של תה עם חמאת יאק. למעשה, סביר להניח שטאגונג לא הייתה זוכה לעולם לתשומת לב מיוחדת אלמלא ניחנה בשני דברים: נוף מרהיב ומקדשים מפוארים.

ערבות הדשא של טאגונג (צילום: נוגה פייגה)

ערבות הדשא של טאגונג (צילום: נוגה פייגה)

גלגלי התפילה של מנזר טאגונג (צילום: נוגה פייגה)

גלגלי התפילה של מנזר טאגונג (צילום: נוגה פייגה)

טאגונג מתהדרת בכרי דשא אינסופיים על רקע הרים נישאים מושלגים, במה שזכה לשם "ערבות הדשא של טאגונג". הערבות הפכו לשם דבר בקרב אוכלוסיית המטיילים, הנהנים לשוטט בסביבת העיירה או לצאת למגוון טיולים קצרים וטרקים. תושבי המקום הבינו במהרה את סוד הקסם של האזור, והם מאמנים בקביעות סוסים נמוכים אותם הם מציעים לטיול קצר באזור.

מהצד השני ניצבים המקדשים: מתחם מקדשים מרשים הצופה על העיירה מלמעלה; מקדש זהוב פסטוראלי עם תפאורה דרמטית של הרים מושלגים; ומנזר טאגונג העתיק והמפורסם, הניצב בגאון במרכז טאגונג. זוהי עיירה פוטוגנית בצורה יוצאת דופן, שמקדשיה העצומים מתחרים עם הנוף העוצמתי בתואר התמונה המוצלחת ביותר. שפר המזל ומתוך כל העיירות על דרך סצ'ואן-טיבט, טאגונג היא גם הנקודה הקרובה ביותר לקאנגדינג. אם יש לכם זמן קצוב ואתם רוצים "לטעום" את העולם הטיבטי האמיתי – זה המקום בשבילכם.

 

מנזר טאגונג

 

מנזר טאגונג. בין המקדשים החשובים מחוץ ללהסה (צילום: טל ניצן)

מנזר טאגונג (Tǎgōng sì, 塔公寺), או בשמו המקורי "מנזר להגונג", נחשב לאחד המנזרים החשובים ביותר היושבים מחוץ ללהסה. המנזר נוסד במאה השביעית לספירה, והאגדה מספרת כי הוקם לאחר שהנסיכה הסינית וון-צ'נג השאירה פה העתק פסל של הבודהה שאקיאמוני. כיום המנזר הפעיל יושב בכיכר המרכזית של טאגונג ומתהדר בהיכל מרכזי, שני היכלים קטנים יותר ומגורי נזירים, ומתקיימות בו תפילות מדי יום.

ההיכל המרכזי של המנזר כולל פסל בודהה גדול ומספר פסלים בודהיסטים נוספים. ההיכל מארח מדי יום עשרות נזירים בתפילות רעשניות, והמבקרים מוזמנים להיכנס להיכל ולהצטרף אליהם. מדרגות עץ מצד שמאל יובילו אתכם לקומה השנייה, בה ניתן לתרום כסף לנזירים גדולים מהאזור ולהתרשם מהחדרים בעלי העיצוב הטיבטי הצבעוני.

בהיכל מימין תוכלו לחזות בפסל המדובר של הנסיכה וון-צ'נג, שבהחלט לא מאכזב. אפילו יותר מרשימים הם המתפללים פה: אם תגיעו בשעות התפילה תוכלו לתפוס את הטיבטים משתטחים על הרצפה, בתפילה רועשת וחזקה שנדיר לראות בתוך סין. בהיכל השמאלי תוכלו לחזות בפסל מרשים במיוחד של צ'נרסיג, אלת הרחמים בעלת אלף הזרועות. מאחורי הפסל תוכלו להתרשם מקיר מאה הצ'ורטנים, שכיאה למעמד המקדש זוכה להיות מפואר ומרשים במיוחד. לבסוף, אל תפספסו את גלגלי התפילה העצומים הנמצאים מחוץ למקדש במורד הכביש, ומשמשים את תושבי העיירה בכל שעות היום.

תפילה במנזר טאגונג (צילום: נוגה פייגה)

תפילה במנזר טאגונג (צילום: נוגה פייגה)

 

הפגודה המוזהבת של מו-יה

 

הפגודה המוזהבת. נוסדה ב-1997 והפכה למייצגת של האזור (צילום: נוגה פייגה)

הפגודה המוזהבת. נוסדה ב-1997 והפכה למייצגת של האזור (צילום: נוגה פייגה)

מנזר טאגונג אמנם זוכה לתואר המקדש העתיק והמרשים ביותר מבפנים, אך יש לו תחרות קשה מול הפגודה המוזהבת של מו-יה (Mùyǎ jīntǎ, 木雅金塔) כשמדובר בפוטוגניות. הפגודה, הניצבת חמש דקות הליכה במורד הכביש מצפון לטאגונג, הוקמה בשנת 1997 ומכילה 100 ק"ג של זהב טהור שיצקו על הבניין המרכזי שלה. שמונה הרים גבוהים מתנשאים מאחוריה למראה דרמטי במיוחד. מתוכם מפורסם במיוחד הר יה-לה הקדוש (5,800 מטר), שתמונות של הפגודה המוזהבת לצד פסגתו המושלגת הפכו לסמל הבלתי-מעורער של טאגונג.

תמורת סכום זעום ניתן להכנס למתחם הפגודה ולהסתובב בפנים. שווה לעשות זאת, למרות שהמתחם מוזנח למדי ואין פה הרבה מה לראות מלבד הבניין המוזהב המרכזי. מה שכן ניתן לעשות זה להצטרף לאחד מטיולי הסוסים שיוצאים מכאן, ויעשו לכם סיבוב קצר באזור תמורת סכום שערורייתי למדי של כמה מאות יואנים.

 

מתחם המקדשים החדש

 

מתחם המקדשים החדש. כבר ניתן להנות ממרבית המבנים (צילום: נוגה פייגה)

מתחם המקדשים החדש. כבר ניתן להנות ממרבית המבנים (צילום: נוגה פייגה)

אם שני המקדשים המוזכרים למעלה לא הספיקו לאוכלוסייה הקטנה של טאגונג, נזירים בכירי מעלה החליטו לבנות מתחם מקדשים גדול נוסף, שיושב על גבעה מזרחית לעיירה. נכון לכתיבת שורות אלו האזור עדיין בבנייה, אך כבר ניתן לטייל פה ולהתרשם מרוב מבני המקדש המרשימים, מגורי הנזירים הצבעוניים ופסל הבודהה הגדול היושב על הגבעה. השנה אירח המקדש את הפסטיבל הבודהיסטי המפורסם של טאגונג, המתרחש מדי שנה לקראת סוף יוני. אם יתמזל מזלכם לבקר פה בתקופה זו תוכלו לחזות בנזירים המגיעים הנה מכל העולם לשבוע של תפילות ומזמורים, ולמרות שטאגונג מתמלאת עד אפס מקום – זה בהחלט שווה את החוויה.

כדי להגיע למתחם, לכו דרומה על הכביש המרכזי של טאגונג ופנו ימינה בשביל לאחר תחנת המשטרה. חצו את הגשר והמשיכו בשביל עד שתראו שביל העולה במעלה הגבעה למתחם המקדשים.

מגורי הנזירים במתחם המקדשים החדש (צילום: נוגה פייגה)

מגורי הנזירים במתחם המקדשים החדש (צילום: נוגה פייגה)

tipanda_smallשימו לב! טאגונג נמצאת בגובה 3,700 מטר מעל פני הים, מה שהופך אותה לנקודה הראשונה אחרי קאנגדינג שמהווה סכנה של מחלת גבהים. מטיילים רבים מתרגשים מהנוף ומותחים את גבולות היכולות שלהם, וביום למחרת מוצאים עצמם מרותקים למיטה עם תשישות, חום ואפילו הקאות. קחו את היום הראשון שלכם פה בקלות, אל תטפסו בגובה ואל תעשו הליכה מאומצת.

 

מידע שימושי

 

הגעה: מיניבוסים פרטיים יוצאים בכל בוקר מתחנת האוטובוסים של קאנגדינג (Kāngdìng chángtú qìchēzhàn, 康定长途汽车站) לטאגונג (50 יואן, שעתיים וחצי). דאגו להגיע לתחנה מוקדם ככל האפשר, כי החל מ-8:30-9:00 כבר אין הסעות. אם בכל זאת איחרתם, ניתן לשכור מונית בעלות 200 יואן, או לחלופין לתת לנהג לחפש עוד נוסעים.

מחיר כניסה: לטאגונג –חינם. למנזר טאגונג – 20 יואן. לפגודה המוזהבת של מו-יה – 10 יואן. למתחם המקדשים – חינם.

שעות פתיחה: מנזר טאגונג והפגודה המוזהבת של מו-יה – 8:00-18:00.

לינה: אנג'לה האמריקאית ובעלה הטיבטי פתחו פה את "קאמפה קפה ומרכז לאומנויות" (Khampa Cafe & Arts Centre) ב-2010, שהפך כמעט מיידית למרכז הבלתי-רשמי של התיירים. יש פה מסעדה מצוינת, ייעוץ טיולים ומוצרים טיבטים למכירה, והיום מתנהלת פה גם אכסניה מצויינת (120 יואן לחדר זוגי). אנג'לה כבר המשיכה הלאה ופתחה אכסניה אקולוגית בשטח, אך הצוות המקומי פה ממשיך לנהל את המקום במיומנות רבה ועם אנגלית טובה. המרכז נמצא בכיכר המרכזית, בסמוך למנזר טאגונג. ניתן ליצור קשר כאן.

אם אתם מחפשים חוויה מעט יותר "טיבטית", הצוות של קאמפה ישמח לארגן לכם לינה בבית טיבטי בטאגונג תמורת 120 יואן. הלינה כוללת ארוחת ערב וארוחת בוקר, אך שימו לב שהתנאים בהם פחות טובים מאלו של קאמפה ועשויים להיות לא נוחים עבור מבוגרים. לחלופין אתם יכולים לקפוץ לאחיות הטיבטיות דרולמה וגאיה (Jya Drolma and Gayla's Guesthouse), שבתמורה ל-25 יואן בלבד ישכנו אתכן בחדר דורמס טיבטי אותנטי עם מטיילים נוספים (או בחדר זוגי תמורת 70 יואן). ההוסטל של האחיות נמצא גם הוא בכיכר, משמאל לקפה קאמפה. לרוב אין בעיית מקום, אך ליתר ביטחון כדאי לבקש מאיש צוות דובר טיבטית בקאנגדינג שיתקשר לאחיות וישמור מקום, במספר 0836-2866056.

בית ההארחה של האחיות הטיבטיות. לינה טיבטית בזול (צילום: נוגה פייגה)

בית ההארחה של האחיות הטיבטיות. לינה טיבטית בזול (צילום: נוגה פייגה)

 

נוגה פייגה
 
עורכת ועיתונאית, גרה בשאנגחאי. בעלת תואר ראשון ללימודי אסיה ותקשורת מהאוניברסיטה העברית. כתבת לשעבר ב"ידיעות תקשורת", ב"קשת" ובמגוון אתרים נוספים. מרצה על תרבות וחברה בסין המודרנית.