נוגה פייגה

מייסדת ועורכת

עורכת ועיתונאית, גרה בשאנגחאי. בעלת תואר ראשון ללימודי אסיה ותקשורת מהאוניברסיטה העברית. כתבת לשעבר ב"ידיעות תקשורת", ב"קשת" ובמגוון אתרים נוספים. מרצה על תרבות וחברה בסין המודרנית.

טיול בסין לפי חודש

איפה לטייל ביולי-אוגוסט ולאן ללכת בנובמבר-דצמבר? כל היעדים האידיאלים לפי חודשי השנה והעונות

כל מטייל יודע שאם יש גורם אחד שעשוי לבנות או להרוס טיול, זה מזג האוויר – בין אם מדובר בשקיעה מעוננת או בגשם זלעפות שיורד באמצע הרחוב, מזג האוויר הוא סיבה מרכזית לשיבוש תוכניות ואף לשינוי מסלול לגמרי בטיול.

השפעת העונות ומזג האוויר על טיול בסין היא לא פחות מקריטית: בשל מיקומה הגיאוגרפי סין נתונה לשינויי אקלים קיצוניים למדי, הנעים בין גלי חום קשים ועונות מונסונים סוערות למערכות קור קשות ואף סופות שלגים. אזורים נרחבים מהמדינה סובלים מקיץ חם ולח בצורה יוצאת דופן, בעוד בחורף הטמפרטורות עשויות לרדת הרבה מתחת לאפס. לאלו נוסף זיהום האוויר הקשה, שנוטה להיות גבוה יותר דווקא בחורף, והעובדה שאתרי תיירות רבים נסגרים בעונה זו בשל דרכים משובשות או לרגל שיפוצים.

מרבית המטיילים הישראלים בוחרים, אם כן, להגיע לסין בקיץ או בעונות המעבר, מסיבות ברורות למדי: אלו העונות היפות ביותר בסין מבחינת מזג-האוויר ואיכות אוויר, ואלו גם התקופות שיש בישראל חופשים ארוכים מספיק למסע שכזה. עם זאת אין הדבר אומר שלא ניתן לטייל בסין גם בחורף – גודלה העצום של סין מאפשר למצוא מה לעשות בה בכל עונה ובכל חודש בשנה, ולעיתים דווקא החודשים הפחות פופולריים לטיול הם הזמן הזול והמעניין ביותר לטייל בו.

כדי לעזור לתכנן את הטיול מבחינת עונות, להלן המדריך השלם לטיול בסין לפי חודש. אין זה אומר כמובן שלכל מקום יש רק חודש אחד המתאים לטיול – אך זהו הזמן האידיאלי להגיע לאזורים השונים.

 

ינואר: ללכת עד הסוף בפסטיבל הקרח של חרבין

 

השנה האזרחית החדשה נפתחת לרוב בסין בקור עז ואף בשלג במרבית צפון סין, והתיירות נוטה להשתתק ברחבי המדינה. היחידה שדווקא מתעוררת בחורף היא העיר המקסימה של חרבין – העיר הצפונית שנודעה בזכות ההשפעות הרוסיות שלה והקהילה היהודית הגדולה שהתגוררה בה. מדי שנה בתחילת ינואר הופכת העיר לקרנבל של יופי חורפי, עם עשרות מיצגים מרהיבים עשויים קרח ושלג שמפוזרים בכל העיר. הטמפרטורות אמנם צונחות בקלות למינוס 20 ואף למינוס 30, אבל אם כבר חורף בסין – אז עד הסוף. ואם אתם כבר באזור, אתם יכולים לקפוץ לצ'אנג-באי שאן היפייפה, שבחורף הופך לאתר סקי פופולרי.

אלטרנטיבה: אם 30- מעלות לא נשמע לכם כמו חוויה מלבבת, תוכלו לשנות כיוון ולברוח לאי העשירים של סין, חאינאן. האי הדרומי הוא המקום המושלם לתפוס קצת שמש על החוף בחודש הקפוא.

פסטיבל השלג והקרח של חרבין 2017 (צילום: שלי וולקוביץ')

פסטיבל השלג והקרח של חרבין 2017 (צילום: שלי וולקוביץ')

 

פברואר: להתחבר לטבע הפורח של יונאן

 

גם פברואר הוא חודש בעייתי מאוד לטיול בסין – הטמפרטורות מגיעות לשיא שלילי, מרבית סין מתכסה בשלג ורבים מהאתרים נסגרים לשיפוצים או מפאת חסימה בדרכי הגישה. לאלו נוסף ראש השנה הסיני, החל לרוב בפברואר וגורם לכך שכל כרטיסי הטיסה והרכבת אוזלים למשך שבוע וחצי. אך מבעד למעטה השלג והכפור יש נקודת אור אחת – מחוז יונאן הפורה, שדווקא בפברואר מגיע לשיא פריחתו. זהו ה-חודש לחזות בטראסות האורז של יואן-יאנג במלוא תפארתן, וגם החודש המושלם לראות את הפרחים הצהובים של לואופינג. אז אם החלטתם לקפוץ לבקר בסין במהלך פברואר, זהו המקום עבורכם.

אלטרנטיבה: ראש השנה הסיני הוא חג משפחתי, ורוב הסינים יעבירו את החופש עם קרוביהם בטיולים באזור מולדתם. מי שרוצה לחוות את מסורות החג יכול לנסות לטייל בכפרים, שם לעיתים נערכות חגיגות עממיות הכוללות ריקודים עם בובות דרקונים. כפרים ידועים במסורת זו הם הכפרים של מחוז פוג'יאן הדרומי, ומומלץ להתייעץ באזור בנוגע לזמני אירועים מקומיים.

טראסות האורז של יואן-יאנג (צילום: טל ניצן)

שדות הפרחים הצהובים של לואופינג בפברואר (צילום: טל ניצן)

שדות הפרחים הצהובים של לואופינג בפברואר (צילום: טל ניצן)

 

מרץ ואפריל: להתמלא פריחה ולחגוג באביב הסיני

 

כולם שמעו על פריחת הדובדבן המפורסמת של יפן, אך האמת היא שסין לא נופלת רחוק משכנתה ממזרח – החל מאמצע מרץ מתחילה בסין פריחה אביבית מרהיבה ביופייה, שמגיעה לשיאה בחודש באפריל. לא צריך להרחיק כדי להנות מהפריחה הססגונית – מרבית הפארקים וקמפוסי האוניברסיטאות בסין נשטפים מדי שנה בצבעי לבן, צהוב, כתום, ורוד ואדום לכבוד המאורע (כפי שניתן לראות בכתבה על אביב בפארקים בסין).

אך הפארקים העירוניים הם לא המקום היחידי לחוות בו את האביב המפורסם: סין כולה פורחת בחודש זה, ואם אתם רוצים להנות מהפריחה המרשימה ביותר שימו פעמיכם לכפרים של דרום סין, המשלבים את האותנטיות הכפרית של האזור עם הפריחה המרהיבה של חודשי מרץ ואפריל. זהו זמן מצויין לנסוע לבנייני הטולואו בפוג'יאן, וגם הזמן המושלם לקפוץ לאזור הכפרי הציורי וו-יואן (Wùyuán, 婺源) במחוז ג'יאנגש'י, הכולל כמה מהכפרים היפים ביותר בסין. בחודשים אלו מתכסה האזור במעטה פרחים צהובים מרהיבים, ולא בכדי זכו תמונות אביביות מוו-יואן בפרסי צילום בינלאומיים רבים.

אלטרנטיבה: חודש אפריל גם שופע בפסטיבלים מקומיים. אם תרצו לחוות קצת תרבות מקומית אותנטית, סעו לפסטיבל העפיפונים של ווי-פאנג (Wéifāng, 潍坊) בשאנדונג, שמתרחש מדי שנה באמצע או סוף אפריל. לחלופין תוכלו להרחיק לש'י-שואנג-באנה (Xīshuāngbǎnnà, 西双版纳) שביונאן, שם נערך בתקופה זו "פסטיבל התזת המים" המסורתי של בני מיעוט הדאי.

תצפית על הכפר צ'וש'י (צילום: טל ניצן)

תצפית על הכפר צ'וש'י, בנייני הטולואו (צילום: טל ניצן)

 

מאי: להתרטב בגווילין וביאנגשואו

 

מאי הוא אחד מחודשי הזהב של סין: הטמפרטורות עולות, העננים מתבהרים והצמחייה בשיא פריחתה. באופן נוח למדי, זהו גם אחד החודשים עם הטיסות הזולות ביותר מישראל לסין, כנראה בגלל הירידה בביקוש לאחר חג הפסח. קשה לטעות במקומות לטיול בחודש היפה הזה, אך אם צריך לבחור רק מקום אחד – זה גבעות הקארסט של גווילין ויאנגשואו.

מאי הוא לא החודש האידיאלי לביקור באזור כביכול – מאי ויוני הם החודשים הרטובים פה, והאזור רואה כ-1,000 מילימטר גשם בחודשי הקיץ. הגשם לעיתים כה חזק שהוא יוצר שיטפונות כבדים שלא מאפשרים לטייל, ולעיתים אף גובים קורבנות בנפש. אך בימים בהם הגשם לא קשוח מדי, מתגלה יאנגשואו במלוא תפארתה: שקיעות צבעוניות יורדות על הגבעות והערפילים משתלטים על נהר לי. הגשם מחדד את צבעי הצמחייה וטראסות האורז לונגג'י מתמלאות מים. זוהי שעתו היפה של האזור, ואם הגשם לא יעמוד בדרככם – רוב הסיכויים שלא תוכלו לעזוב את הגבעות המיסטיות של המקום.

אלטרנטיבה: מזג האוויר בתקופה זו מתחיל להתחמם בצפון סין, ומזג האוויר בבייג'ינג, ש'י-אן וצ'נגדו נעים יחסית. בנוסף, זהו גם זמן מצויין לעשות את מסלול הדלת האחורית, שכן ליג'יאנג ויאדינג הן אידיאליות בחודש זה.

יאנגשואו במאי-יוני. רטוב וערפילי צילום: נוגה פייגה)

יאנגשואו במאי-יוני. רטוב וערפילי (צילום: נוגה פייגה)

יאנגשואו במאי-יוני

יאנגשואו במאי-יוני (צילום: נוגה פייגה)

 

יוני: השעה של צפון סין

 

הרצועה הצפונית של סין לא בורכה במזג-האוויר מוצלח: בקיץ היא מהבילה כמו סאונה לחה, ובחורף היא קופאת והזיהום בה קופץ גבוה למעלה. למזלנו (ולמזלם של תושבי הצפון) יש כמה חודשים בשנה בהם כל הכוכבים מתיישרים ומזג האוויר נהיה קסום – ויוני זה אחד החודשים האלו. זה הזמן להנות משמיים כחולים בעיר האסורה בבייג'ינג, לטפס על החומה הגדולה, להסתובב בנעימים בין דוכני האוכל בש'י-אן או לבקר את הפנדות ובפארק הלאומי ג'יודז'איגואו בסצ'ואן. בזמן שדרום סין מתחילה את עונת הגשמים והטייפונים שלה, הצפון מציג את האטרקציות שלו במלוא הדרן.

אלטרנטיבה: אם הספקתם לחרוש את כל צפון סין ועוד נותר לכם זמן פנוי, תעשו גיחה גם להר הצהוב (חואנג-שאן), שנהנה ממזג האוויר מושלם במהלך יוני. זהו הזמן בו יש את הסיכוי הגבוה ביותר לראות את הזריחה המפורסמת של ההר, ועל הדרך להקדים את גל המטיילים של יולי-אוגוסט. יוני זה גם הזמן המושלם לבקר בחאנגדז'ואו, אז האגם המערבי מתמלא בפרחי הלוטוס היפייפיים. חודש קסום כבר אמרנו?

החומה הגדולה. פורחת בחודשי הקיץ צילום: טל ניצן)

החומה הגדולה. פורחת בחודשי הקיץ (צילום: טל ניצן)

פארק ג'יודז'איגואו ביוני. שיא הפריחה (צילום: נוגה פייגה)

פארק ג'יודז'איגואו ביוני. שיא הפריחה (צילום: נוגה פייגה)

 

יולי ואוגוסט: בריחה להרים הקרירים של דרך סצ'ואן-טיבט

 

החמימות הנעימה של מאי-יוני מפנה את מקומה במהרה לחום המהביל וללחות הבלתי-נסבלת של יולי-אוגוסט. סין כולה נהיית חמה ולעיתים גם גשומה, ואם זה לא מספיק – חופשת התלמידים הופכת אותה לעונה הפופולרית ביותר לטיולים, שנייה רק לחגים הלאומיים. זהו הזמן לברוח מההמון וגם מהחום – ואין מקום טוב יותר מאשר הטריטוריות הטיבטיות של דרך סצ'ואן-טיבט. מיקומם של הכפרים הטיבטים הקסומים למרגלות ההימלאיה הופכים אותם לקרירים ונעימים במיוחד בחודשי הקיץ, וכשתטיילו פה תשכחו לגמרי מהלחות הדביקה של צ'נגדו. זהו זמן מושלם לבקר בקאנגדינג ובטאגונג, להצפין לגאנדזה ולדאנבה או להרחיק לליטאנג. בחודש אוגוסט גם נערך פסטיבל מרוצי הסוסים המפורסם הנערך באזור, שביקור בו יבטיח לכם חוויה תרבותית מיוחדת למדי.

אלטרנטיבה: מלבד הטריטוריות הטיבטיות של מערב סצ'ואן, יולי-אוגוסט הם גם זמן מצויין לבקר דווקא בצפון-מזרח סין – ובכללם הר צ'אנג-באי וחרבין. מזג האוויר הנעים מהווה זמן מושלם לביקור בהר הקדוש, והחמימות הנעימה יאפשרו לכם לגלות את יופייה יוצא הדופן של חרבין – במזג האוויר שמאפשר שהייה של יותר משעה בחוץ כל פעם.

העיירה גאנדזה באוגוסט. מפלט קריר מסין הלוהטת צילום: נוגה פייגה)

העיירה גאנדזה באוגוסט. מפלט קריר מסין הלוהטת (צילום: נוגה פייגה)

 

ספטמבר: להתאהב בגאנסו

 

ספטמבר הוא גם אחד מהחודשים האלו שמזג האוויר מחייך לסין, ובואו של חג אמצע הסתיו מזמן לה גם שלל עוגיות ירח טעימות כנשנושי דרך. זהו הזמן המושלם להרחיק לאחד האזורים היפים והפחות מתויירים של סין – מחוז גאנסו המדברי. המחוז עלה לגדולה בשנים האחרונות לאחר שתמונות ממדבריות הצבע של דז'אנגייה התפרסמו ברחבי הרשת, אך למעשה מדובר בכר פורה של תרבות עתיקה ונופים מרהיבים. מלבד נופיו הדרמטיים של מדבר גובי, המחוז נהנה משלל תצורות טבע, הכוללות הרים מושלגים במעבר ג'יה-יו-גואן ומרבדי פרחים ססגוניים במקדש מאטי. כל אלו מגיעים לשיא פריחתם במהלך ספטמבר, ויחד עם מזג האוויר הנוח הופכים את החודש הזה לזמן המושלם לפקוד את המקום.

אלטרנטיבה: קשה כאמור לטעות בחודש הנעים הזה, אך אם תרצו לבחור עוד נקודה להגיע אליה – צפון סצ'ואן, ובעיקר הפארק של ג'יודזאיגואו, מגיעים לשיא יופיים בחודש זה, עם צבעי שלכת מרהיבים. תוכלו לעבור בין המחוזות בקלות יחסית, ולבקר על הדרך גם בלאנגמוסה ובמנזר לאבראנג.

matisi1

מאטי-סה בגאנסו, ספטמבר. שיא פריחת המחוז (צילום: נוגה פייגה)

 

אוקטובר: להתבודד בש'ינג'יאנג

 

חודש אוקטובר מביא עימו את אחד המבחנים הגדולים ביותר: מצד אחד, מדובר בחודש עם מזג האוויר נינוח למדי, וגם בצפון וגם בדרום ניתן לטייל בקלות ובנעימות יחסית. מצד שני, החג הלאומי הסיני, שחל כל שנה בשבוע הראשון של אוקטובר, מביא עימו עומסים יוצאי דופן על אתרי התיירות, עד שכמעט בלתי אפשרי למצוא רכבות או לינה באתרים הפופולריים. מחירי האתרים מוכפלים ואף משולשים בכל המדינה, והשמיים נעלמים מאחורי מעטה של מיליוני סינים מצטופפים.

אז כיצד מנצלים את מזג האוויר היפה של אוקטובר בלי לסבול מהמוני התיירים הסינים? התשובה היא לבחור אתרי טיול מבודדים ורחוקים יותר – ואין יותר רחוק ומבודד ממחוז ש'ינג'יאנג הקסום. המחוז הענקי, שנהנה לאורך ההיסטוריה ממעמד חשוב כחלק מדרך המשי העתיקה, מכיל כמה מאתרי הטבע היפים והמיוחדים בסין כולה. האוכלוסייה שלו ססגונית אף יותר, וקירבתו למרכז אסיה הפכה את המחוז לבעל תרבות ייחודית ומגוונת במיוחד. בעוד בצפון ש'ינג'יאנג כבר נהיה קר למדי בחודש זה (וחלק מהמעברים אף נסגרים לגמרי בתחילת אוקטובר), הרי שמרכז המחוז ודרומו נהנים ממזג אוויר ממוזג ונעים למדי, בלי עלייה במספר התיירים או במחירי המלונות.

אלטרנטיבה: גם דרך סצ'ואן-טיבט והדלת האחורית נהנות ממיעוט מטיילים יחסי במהלך החג, ומזג האוויר במקומות כמו קאנגדינג, שאנגרי-לה ויאדינג נוחים למדי. עם זאת, לקראת סוף החודש עשוי להיות קר למדי, והבדלי הטמפרטורות בין היום הללילה מקצינים.

 

נובמבר: לברוח מההמונים בדז'אנג-ג'יה-ג'יה

 

נובמבר נמנה עם החודשים המתנדנדים בסין – מצג אחד, מזג האוויר לא יציב ונע בין אפרוריות לקור של ממש; מצד שני, כמות המטיילים יורדת פלאים, ובהרבה מחוזות כבר מתחילים את תעריף החורף המוזל. המחוז שנהנה מההפקר יותר מכולם הוא ללא ספק מחוז חונאן, שהתפרסם בעיקר בזכות פארק דז'אנג-ג'יה-ג'יה ועיירת הפניקס. הפארק, שעלה לגדולה לאחר שסיפק מקור השראה לסרט אווטאר, נהנה ממיליוני מטיילים מדי שנה, ובימים רגילים קשה ללכת לשירותים שם בלי לעמוד בתור אינסופי. אך עם חודש נובמבר הכל משתנה: הסינים מסתגרים בבתיהם, המחירים יורדים והתורים מתרוקנים, וזאת למרות שמזג האוויר עדיין לא קר מאוד. הפארק מתכסה סגריריות יפה שרק מוסיפה למראהו הדרמטי, רק שעכשיו ניתן להנות ממנה ללא חיכוך מרפקים עם מיליוני מבקרים. גם מחירי המלונות יורדים דרמטית, והחוויה הופכת להיות גם נעימה יותר – וגם זולה בהרבה.

tipanda_smallאם יצא ונפלתם על שנה חמימה במיוחד, כדאי לשקול להגיע לכאן אפילו בשבוע הראשון של דצמבר, אז תעריף החורף נכנס לתוקפו וכל העלויות נחתכות ביותר מחצי. כמות המבקרים קטנה עוד יותר וכל המלונות מציעים חדרים במחירי רצפה.

אלטרנטיבה: כמו חונאן, כך גם גווילין ויאנגשואו נהנות ממזג אוויר נעים (ולעיתים אפילו חם) בנובמבר אך עם מעט מטיילים. מזג האוויר אמנם נהיה מעט אפלולי, אך הנופים הדרמטיים של יאנגשואו וש'ינגפינג נותרים יוצאי דופן, ושווים בהחלט את הנסיעה.

דזאנג-גיה-גיה

דז'אנג-ג'יה-ג'יה בנובמבר-דצמבר. לברוח מהמוני התיירים (צילום: נוגה פייגה)

 

דצמבר: להכנס לאווירת החג בשאנגחאי

 

דצמבר הוא בהחלט לא החודש האידיאלי מבחינת מזג האוויר בשאנגחאי – הטמפרטורות צונחות לכמעט אפס והזיהום גבוה יחסית. השאנגחאיסטים מעבירים את ימיהם בתנועה בין המטרו החם למיזוג החם עוד יותר במשרד, ואופנת העילית של העיר מתחלפת במעילי דובון מחממים. למרות כל אלו, שאנגחאי פשוט פורחת בחודש הזה: במהלך דצמבר נצבעת כל העיר בצבעי אדום-ירוק לכבוד חג המולד, בחגיגה ססגונית שאין שנייה לה. מיליוני אורות מקשטים את מרכז העיר במחזה צבעוני יוצא דופן, ושירי כריסטמס משתלטים על הפלייליסטים המקומיים. אך גולת הכותרת היא, כמובן, עצי האשוח הענקיים – מדי שנה מקימים מותגי היוקרה והקניונים עצי אשוח מעוצבים ויוצאי דופן, ההופכים את השיטוט בעיר למחזה מרהיב של עיצוב וסטייל. גם אם אתם נמנים עם חובבי ארה"ב, לאחר שיטוט קצר בשאנגחאי תאלצו להודות שאין שני למפגן אורות של המטרופולין הייחודי הזה.

אלטרנטיבה: למי שמחפש מקום קצת יותר חמים לחג כדאי לפנות להונג-קונג ומקאו, שם תוכלו להפטר מהמעיל הפרוותי לטובת בגדים דקים וקלילים (ולעיתים אף קצרים). הונג-קונג היא גם אחד המקומות המוצלחים להיות בהם בחג המולד וכן בסילבסטר, אז מדליקים את השמיים במפגן זיקוקי די-נור מרהיבים (רק אל תופתעו עם כמה מיליוני סינים באים לחוות את המופע איתכם).

כריסטמס בשאנגחאי

כריסטמס בשאנגחאי (צילום: נוגה פייגה)

נוגה פייגה
 
עורכת ועיתונאית, גרה בשאנגחאי. בעלת תואר ראשון ללימודי אסיה ותקשורת מהאוניברסיטה העברית. כתבת לשעבר ב"ידיעות תקשורת", ב"קשת" ובמגוון אתרים נוספים. מרצה על תרבות וחברה בסין המודרנית.