יונתן ארד

כתב

מטפל בשיקום תנועתי. הגיע לסין לראשונה ב-2011 ועבד כמתמחה בעיר חאנגדז'ואו. כטייל וצלם חובב, טייל בסין מצפונה לדרומה, מהים שבמזרח ועד לרמות טיבט שבמערב.

עיירת פורונג

סיפורה של אחת העיירות היפות והנסתרות של סין

במחוז חונאן (Húnán, 湖南) אשר בדרום סין, בין הצוקים והנופים המרהיבים של דז'אנג-ג'יה-ג'יה לעיירה הקסומה פנגחואנג, נחבאת לה בין הגבעות עיירה קטנה ושלווה. עיירת פורונג (Fúróng zhèn, 芙蓉镇), שנקראה בעברה כפר ואנג, מציגה שילוב אותנטי בין בתים עתיקים, בני מיעוטים וטבע שוקק, בתפאורה דרמטית ומרהיבה ביופייה. אם אתם רוצים לקחת קצת חופש מהעיירות רוויית התיירים, ולחוות שקט, תרבות, וטבע, פורונג היא בהחלט היעד בשבילכם.

פורונג ממוקמת לאורך גדות נהר מנג-דונג (Měng dòng, 猛洞), ונפרסת על המצוק המשקיף עליו. העיירה העתיקה הינה בית לבני המיעוט טו-ג'יה, שהם המיעוט האתני השמיני בגודלו בסין. העיירה נהנתה ממעמד חשוב עוד מתקופת שושלות צ'ין (206-221 לפנה"ס) וחאן (206 לפנה"ס – 220 לספירה), אז שימש הנהר כציר תנועה לאספקה ולסחר, והעיירה תפקדה כנקודת הגישה העיקרית אליו.

פורונג. עיירה פסטורלית עם נוף דרמטי (צילום: יונתן ארד)

העיירה כיום מחולקת לשני חלקים עיקריים: החלק האחד מוכר כ"עיירה החדשה" ומורכב משני רחובות ראשיים ארוכים ומספר רב של סמטאות, ובהן עיקר בתי המגורים של המקומיים. אזור זה מאוד קל להתמצאות, שכן שני הרחובות הראשיים מתחברים ביניהם בשני הקצוות, כאשר מצד אחד נמצאת תחנת האוטובוסים המרכזית ומהצד השני נמצא הנהר. החלק השני של העיירה הוא העיר העתיקה: באזור זה נמצאות סמטאות ומדרגות אבן ארוכות וצרות, אשר מחברות בין הנהר הזורם, דרך המפל המרשים, ועד לחנויות, המסעדות והבתים.

כשמטיילים בין הסמטאות העתיקות קשה שלא להרגיש כאילו הולכים בתוך תפאורה סינית לסרט רומנטי. כך גם חשב הבמאי ג'ין ש'יה, כשב-1986 בחר במקום כרקע לסרטו הרומנטי "פורונג", שפירושו פרח ההיביסקוס. הסרט הינו דרמה רומנטית המבוססת על רומן, ומתארת את חייה של צעירה סינית בתקופת מהפכת התרבות. הסרט זכה לשבחים רבים ברחבי סין, והעלה את  העיירה על מפת התיירות הסינית. שם הסרט המצליח דבק בעיירה הפסטוראלית, ובתחילת שנות ה-2000 החליטו בעיירה לשנות את שמו של המקום רשמית ל"פורונג".

פורונג (צילום: יונתן ארד)

עד היום מגיעים סינים רבים לפורונג במטרה להצטלם באתרים מפורסמים מהסרט. כשתטיילו בסמטאות העיר העתיקה אתם עשויים להיתקל בכל מיני מקומות, ממסעדות ועד תצפית על המפל, בהם יש התגודדות מיוחדת. לעיתים ניתן אף לראות את הסינים מצטלמים כשהם מתנשקים עם בני הזוג – מחזה נדיר למדי במדינה בה לא נהוג להראות אהבה בפרהסיה.

על אף שמרוץ הפיתוח והקדמה שמתחולל בסין לא פסח גם על פורונג, העיירה נותרה שקטה ואותנטית ביחס לעיירות אחרות. לא תמצאו פה מסעדות KFC או מקדונלד'ס, אין פה מלונות פאר או אפילו אוטובוסים ברחוב. במקום אלו תמצאו עיירה סינית עתיקה עם נשמה: מקומיים יושבים במסעדות ביתיות קטנטנות, ילדים מתרוצצים וקבוצות של סינים מבוגרים שמתקבצים, יושבים ומאזינים למספרי סיפורים מקומיים. הסיפורים לרוב יהיו דרמות או קומדיות על אהבה, המועברים בשירה לצלילי מוזיקה סינית מסורתית.

 

טיול בפורונג והסביבה

 

הפארק הגיאולוגי של יער האבנים האדומות (צילום: יונתן ארד)

פורונג נתפסת לרוב כטיול יום, ורוב המבקרים שמגיעים לפה עוצרים פה בדרכם לעיירה פנגחואנג. למעשה, יש בפורונג ובסביבה אתרים רבים, והיופי שלה מצדיק שהייה של לילה במקום. לקראת אחר-הצהריים העיירה מתרוקנת מתיירים, ומבקרים שיאריכו את שהותם יוכלו להנות מסיור כמעט פרטי בפורונג, ואם יתמזל מזלכם גם בשקיעה יפה מעל העיירה.

מלבד האטרקציות שסובבות סביב הסרט, החוויה המרכזית בפורונג עצמה היא פשוט להסתובב בסמטאות העתיקות ולהתרשם מהטבע שמסביב. תוכלו לשוט פה על הנהר, להצטלם ליד המפלים המרשימים ולבקר בכפרים הנמצאים במרחק הליכה. אין צורך לתכנן מראש יותר מדי, ולכן זהו זמן אידיאלי להוריד הילוך, לטייל בנינוחות ולחוות את סין העתיקה.

הפארק הגיאולוגי של יער האבנים האדומות (צילום: יונתן ארד)

אם יש לכם זמן ותרצו לצאת מגבולות העיירה, ישנו פארק ייחודי בקרבת פורונג הנקרא "הפארק הגיאולוגי של יער האבנים האדומות" (Hóng shílín guójiā dìzhì gōngyuán, 红石林国家地质公园). בפארק תזכו לראות סלעי קארסט ענקיים רוויי ברזל, שמקנה להם צבע אדום דרמטי. מיליוני שנות שחיקה עיצבו בהדרגה תצורות גליות ייחודיות בסלעים. בסביבה ישנם עוד מספר פארקים ואזורי טבע יפים, ביניהם "אזור הטבע של נהר מנג-דונג" (Měng dòng hé fēngjǐng qū, 猛洞河风景区) האהוב על חובבי הרפטינג. מלבד יער האבנים, התחבורה לרוב האתרים מעט מסורבלת, ועל כן מומלץ להתייעץ עם צוות ההוסטלים בנוגע להגעה.

פארק בסביבת פורונג. אתרים רבים נחבאים בסביבת העיירה (צילום: יונתן ארד)

פארק באזור פורונג (צילום: יונתן ארד)

 

אוכל ולינה בפורונג

 

אמנם אין עדיין ייצוג לרשתות המערביות בפורונג, אך אל דאגה – בעיירה הקטנה לא יחסר לכם מה לאכול. ממסעדות סיניות גדולות, דרך מסעדות פועלים קטנות ועד ל"מטבחים פתוחים" בבתי המקומיים, בפורונג יש מגוון אפשרויות קולינריות. המטבח המככב פה הוא המטבח המקומי של מחוז חונאן, הנודע בחריפותו הרבה.

כאמור, רוב התיירות לפורונג הינה תיירות יום. מצד אחד, הדבר אומר שאין בה מלונות יוקרה החביבים על התיירים הסינים. מצד שני, זה אומר שמקומות הלינה הקיימים עומדים ריקים רוב הזמן, ואין בעיה למצוא מקום להשאר בו לילה. זה חשוב במיוחד נוכח העובדה שהמלונות בפורונג לא מופיעים באתרי המלונות כגון בוקינג והוטלס, ועל כן קשה להזמין בהם מקום מראש. רבים מהמלונות ממוקמים על רחוב "פורונג" בקרבת הנהר, או בכניסה לעיר העתיקה.

פורונג כן רואה תפוסה מלאה של המלונות בחגים הלאומיים של סין, ובמיוחד בחג הלאומי הסיני (1-7 לאוקטובר) ובראש השנה הסיני (סוף ינואר/ תחילת פברואר).

 

שקיעה מעל פורונג (צילום: יונתן ארד)

 

מידע שימושי

 

דרכי הגעה: מתחנת האוטובוסים המרכזית של העיר דז'אנג-ג'יה-ג'יה (Zhāngjiājiè qìchē zhàn, 张家界汽车站) יוצא אוטובוס ישיר לפורונג (שעה וחצי, 25 יואן). לחלופין ניתן להגיע לעיר ג'י-שואו, שמהווה צומת תחבורה מרכזי לעיירות מסביב. מתחנת האוטובוסים החדשה של העיר (Jíshǒu xīn chēzhàn, 吉首新车站) ניתן לקחת אוטובוס לפורונג (שעתיים, 23 יואן); פארק האבנים האדומות: נכון לכתיבת שורות אלו, אין אוטובוס ישיר בין פורונג לפארק. הפארק קרוב יחסית לפורונג, וניתן להגיע אליו במונית בעלות של כ-150 יואן לרכב.

שעות פתיחה: הכניסה לפורונג בין 8:00-18:00; פארק האבנים האדומות: 08:00-17:00.

מחיר כניסה: פורונג – 120 יואן; פארק האבנים האדומות: 148 יואן (יש 50% הנחה לסטודנטים).

יונתן ארד
 
מטפל בשיקום תנועתי. הגיע לסין לראשונה ב-2011 ועבד כמתמחה בעיר חאנגדז'ואו. כטייל וצלם חובב, טייל בסין מצפונה לדרומה, מהים שבמזרח ועד לרמות טיבט שבמערב.