יובל לוי

כתב ראשי

גר בעיר העתיקה של דאלי ביונאן ומנהל חברת "לשם ובחזרה" המוציאה טיולי עומק בסין. מתמחה בארגון ובהובלת טיולים ייחודיים בסין, ובין היתר מוביל טרקים ייחודיים במחוזות יונאן וסצ'ואן.

שמורת הר ארבע האחיות

מסע בין הפסגות המושלגות של מערב סצ'ואן

בלב ליבו של מחוז סצ׳ואן, כ-220 ק"מ מערבית מצ׳נגדו בין רכסי הרי צ'יונג-לאי, שוכנת שמורת 4 האחיות (sì gūniáng shān jǐngqū, 四姑娘山景区) – פיסת גן-עדן לתרמילאים, למשפחות, לצלמים ולמטפסי הרים. זוהי שמורה של הרים מושלגים, גבעות מוריקות וחיות אקזוטיות, וגם נקודה אידיאלית להתחיל בה את המסע אל לב האזורים הטיבטיים של מערב סצ׳ואן.

הר ארבע האחיות זכה לשמו המיוחד בזכות 4 פסגותיו הגבוהות: האחות הראשונה מתנשאת לגובה של 5,355 מטר; השנייה מגיעה לגובה של 5,454 מטר; השלישית לגובה של 5,664 מטר והאחות הרביעית מתמרת לגובה מסחרר של 6,250 מטרים, מה שהופך אותה לפסגה השנייה בגובהה בכל סצ׳ואן. גובהה המסחרר זיכה אותה בכינוי ׳המלכה של פסגות סצ׳ואן׳, ומעטים עד היום הצליחו להעפיל לפסגתה. בשנת 2006 אף זכתה השמורה להכרה מאונסק"ו, כמקום גידול של דובי הפנדה הנדירים.

שמורת ארבע האחיות. הרים מושלגים וטבע פראי (צילום: יובל לוי)

השמורה של הר ארבע האחיות מכסה שטח אדיר של 450 ק"מ רבוע, ומלבד ההר עצמו כוללת עוד מספר פסגות וכן שלושה עמקים מרהיבים: עמק שוואנג צ'יאו (shuāng qiáo gōu, 双桥沟), עמק צ'אנג פינג (zhǎng píng gōu, 长坪沟) ועמק חאי דזה (hǎizǐ gōu, 海子沟). העמקים המרהיבים הם למעשה השטחים בהם מטיילים בשמורה, והם מכוסים יערות ומרחבי דשא, נחלים שוצפים ואגמי טורקיז. במרכז השמורה נמצאת העיירה רילונג (rì lóng zhèn, 日隆镇), בה ישנים וממנה יוצאים לטיולים בעמקים השונים.

השמורה ממוקמת באזור אבבה (ā bà zhōu, 阿坝州), האוטונומיה הטיבטית שבמערב סצ'ואן, כשבצפונה שוכנות ג'יודז'איגואו וחואנגלונג המפורסמות. האיזור נקשר לאגדות עם של האוכלוסייה הטיבטית המקומית, המספרת כיצד לפני שנים רבות ארבע עלמות יפות הצילו את תושבי האזור משד רשע, אחריו נותרו להגן על המקום והפכו לארבע פסגות נישאות.

להלן הסבר על העמקים השונים בשמורת ארבע האחיות, וכיצד מתניידים אליהם.

 

עמק שווואנג צ׳יאו

עמק שוואנג צ'יאו (צילום: יובל לוי)

עמק שואנג צ׳יאו ממוקם בצידה הצפון-מערבי של השמורה, והוא העמק הפופולרי והנוח ביותר לטיול מבין השלושה. העמק נמתח על פני כ-40 ק״מ, מתוכם כ-30 ק"מ מרוצפים בשביל עץ ההופך את ההליכה לקלה יותר. ניתן לחצות את כל העמק באמצעות שאטל פנימי, בנסיעה שאורכת כחצי שעה ועוברת דרך אגמים, סטופות טיבטיות ואזורי מרעה. האוטובוס יוצא מהכניסה לפארק ונוסע ישירות לקצה העמק ללא עצירות, ומשם חוזר על עקבותיו עם עצירות בנקודות שונות. מטיילים יכולים לבחור לרדת בכל אחת מהתחנות, לעשות טיול רגלי על שבילי העץ החדשים ואז לעלות על האוטובוס הבא, או לחלופין ללכת בין חלק מהתחנות ברגל. בחלק מנקודות העצירה ניתן גם לקנות אוכל ושתיה קלה.

1. את הכניסה לעמק ניתן לזהות בקלות הודות למרכז המבקרים הגדול שלצד הדרך, שם יש לקנות כרטיסי כניסה וכרטיסים לשאטל הפנימי שבתוכו (מאחר ולא ניתן להכנס עם רכב חובה לקנות כרטיסים לשאטל).

 

מידע שימושי

הגעה: הכניסה לעמק נמצאת כ-7 ק"מ מרילונג. ואנים יוצאים בתדירות מרילונג לכניסה לעמק.

מחיר: כרטיס – בשיא העונה (מה-1 באפריל-30 בנובמבר): 80 יואן. מחוץ לעונה (1 בדצמבר- 31 במרץ): 50 יואן. שאטל – 70 יואן (הלוך-חזור).

 

עמק צ׳אנג פינג

עמק צ'אנג פינג (צילום: יובל לוי)

עמק צ׳אנג פינג נמצא בצידה הצפון-מזרחי של רילונג, ממש למרגלות הר ארבע האחיות. הוא מאופיין ביערות סבוכים ובצמחייה צפופה, והנוף ממנו פחות פתוח ופנורמי. העמק היפה לא הותאם למטיילים כמו אחיו שוואנג צ׳יאו, והטיול בתוכו מתבצע רגלית או ברכיבה על סוסים בלבד. אורכו של העמק כ-30 ק״מ, ולכל אורכו יש שביל מסומן בו ניתן ללכת. תחילתו של השביל הוא במקדש טיבטי, אשר המקומיים טוענים כי יש לו היסטוריה בת כ-1,000 שנים (אך המבנה הנוכחי חדש לגמרי). מהמקדש יוצא שביל עץ באורך של כ- 3.5 ק״מ במקביל לנהר, עד לאזור בו הנהר נסכר והופך לאגמון קטן. משם ממשיך שביל עפר קטן יחסית לתוך עומקו של הוואדי. מצידו השני של הנהר רץ שביל הסוסים, אשר לוקחים את מרבית הלקוחות עד האגם.

רכיבה על סוסים בעמק אמורה לעלות כ- 200 יואן.

 

מידע שימושי

הגעה: צמוד לרילונג נמצא "כפר צ'אנג פינג", בו קונים כרטיס כניסה לעמק וממנו יוצא שאטל לכניסה (כ-5 ק"מ). משם ממשיכים ברגל או על סוסים.

כניסה: כרטיס – בשיא העונה (מה-1 באפריל-30 בנובמבר): 70 יואן. מחוץ לעונה (1 בדצמבר- 31 במרץ): 50 יואן. שאטל לעמק – 20 יואן (הלוך-חזור).

 

עמק חאי דזה

עמק חאי דזה (צילום: יובל לוי)

עמק חאי דזה יושב בצידה המזרחי של העיירה רילונג. העמק, שאורכו כ-19 ק״מ, שטוח ברובו והוא האזור הכי פחות מפותח מבחינה תיירותית (בינתיים) מבין השלושה. בעמק אין שבילי עץ או שאטלים, והוא מהווה את המקום ממנו מתחילות משלחות את הטיפוס לפסגות. ניתן לעשות טרק של יום או יומיים בעמק בין האגמונים שלאורכו, עם לינה באוהלים. בדרך אולי תזכו לראות מאובנים שונים של דגים פרימיטיביים, שחיו באזור לפני מיליוני שנים.

 

מידע שימושי

הגעה: הכניסה לעמק חאי דזה נמצאת במרחק הליכה (כ-500 מטרים) מרילונג. מבנה למכירת כרטיסים נמצא מול הכניסה.

כניסה: כרטיס – בשיא העונה (מה-1 באפריל-30 בנובמבר): 60 יואן. מחוץ לעונה (1 בדצמבר- 31 במרץ): 40 יואן.

עמק שוואנג צ'יאו בשמורת ארבע האחיות. (צילום: יובל לוי)

 

שמורת ארבע האחיות: מידע שימושי

הגעה: לביקור בשמורה יש להגיע קודם לעיירה רילונג (rì lóng zhèn, 日隆镇), אשר נמצאת כ-6 שעות נסיעה מצ׳נגדו וכ-3 שעות נסיעה מדאנבה.

מצ׳נגדו: אוטובוס יוצא לאזור שלוש פעמים ביום מתחנת צ'ה-דיאן-דזה (Chádiànzi qìchēzhàn, 茶店子汽车站) בשעות הבוקר והצהריים, בשעות 6:30, 7:30 ו-12:00. האוטובוס נוסע לכיוון מחוז ש'יאו-ג'ין (xiǎojīn xiàn, 小金县) – דאגו לבקש לרדת ברילונג (62 יואן, 5 שעות נסיעה). חלק מהגסטהאוסים יוכלו לקנות לכם את הכרטיס מראש, וחלקם יכולים גם לארגן נסיעה בוואנים שיוצאים בשעות לא סדירות.

מדאנבה: מדאנבה לרילונג ניתן להשתמש בוואנים ובאוטובוסים מקומיים, שיוצאים בשעות לא סדירות.

שעות פתיחה: בשיא העונה (מה-1 באפריל-30 בנובמבר): 7:30-16:00. מחוץ לעונה (1 בדצמבר- 31 במרץ): 8:00-15:30.

עונות מומלצות: באופן כללי, ניתן לבקר בשמורה במהלך כל השנה. עם זאת, התקופות הטובות ביותר לביקור הן האביב והסתיו: באביב (מסוף אפריל עד אמצע/סוף יוני) מזג האוויר חמים ועם מעט משקעים; בסתיו (מסוף ספטמבר עד תחילת נובמבר), כאשר השלכת צובעת את ההרים בצבעים מרהיבים של כתום וצהוב.

החורף קר מאוד, עם טמפרטורות שיכולות להגיע גם ל- 15- מעלות. עם זאת הוא דווקא יבש יחסית, עם מעט משקעים. השמורה פתוחה בזמן זה, אך במצבים של מזג האוויר קיצוני חלק משבילי העץ עשויים להסגר.

בקיץ השמורה מתמלאת בפריחת פרחים אלפיניים, אך מזג האוויר עשוי להיות חם וגשום יחסית לשאר העונות. בקיץ גם יש עלייה של מבקרים עקב החופש הגדול, למרות שהשמורה עדיין לא מלאה במידה שהורסת את חווית הטיול.

שימו לב: במהלך החגים הסינים – ובעיקר בתקופת החג הלאומי הסיני (1-7 לאוקטובר) ובראש השנה הסיני (בסביבות סוף ינואר עד אמצע פברואר) – העומס בשמורה גדול מהרגיל.

בשל הגבהים בשמורה, בכל העונות יורדות הטמפרטורות בשעות הערב. מומלץ להצטייד בבגדים חמים גם בימי הקיץ.

לינה: ברילונג ישנם הרבה גסטהאוסים ומלונות פשוטים, וגם כמה בתים שמציעים אירוח מקומי. לא קשה למצוא מקום לינה במרכז העיירה, אך בינתיים חווית הלינה במקום מסתכמת בבתי הארחה זולים ופשוטים, ואין ברילונג מלונות ברמה הגבוהה מ-3 כוכבים. בסופי השבוע, החגים או החופשות הסיניות רצוי להזמין מקום לינה מראש.

למי מתאים: הטיול בשמורת הר ארבע האחיות מתאים לכולם, ממשפחות או פנסיונרים שמחפשים הליכה קלה עד בינונית בשבילים נוחים ומסודרים, ועד תרמילאים שרוצים מסלולי הליכה קשים יותר.

יובל לוי
 
גר בעיר העתיקה של דאלי ביונאן ומנהל חברת "לשם ובחזרה" המוציאה טיולי עומק בסין. מתמחה בארגון ובהובלת טיולים ייחודיים בסין, ובין היתר מוביל טרקים ייחודיים במחוזות יונאן וסצ'ואן.