שני אפלבאום

עורכת בכירה (אנגלית)

עוסקת בפיתוח עסקי ושיווק ולומדת לתואר שני בלימודי ביטחון באוניברסיטת תל אביב. בעברה גרה ועבדה בצ'נגדו, ולמדה סינית בחאנגדז'ואו, ג'ילין ואוניברסיטת בייג'ינג. התאהבה בסין לראשונה בגיל 14 ומאז לומדת וחוקרת על החברה המודרנית ומיעוטי סין. בעלת תואר ראשון בלימודי מזרח אסיה באוניברסיטת תל-אביב.

המדריך המלא לג'יה-יו-גואן

חומה מתפוררת וציורים עתיקים בליבו של מדבר גובי

למטיילים המחפשים לטעום אזור מעט שונה מסין, מחוז גאנסו שבצפון-מערב סין מסמל את נקודת המפגש העתיקה בין מזרח למערב. בעוד מחוז ש'ינגיאנג הסמוך מזוהה יותר עם מזרח אסיה והאיסלאם ונחשב למעין "המערב הפרוע", מחוז גאנסו מהווה איזון עדין יותר בין סין הקלאסית לבין כור ההיתוך שנוצר מדרך המשי. כשער של האימפריה הסינית למרכז אסיה ולמערב, מחוז גאנסו טמן בחובו חשיבות מסחרית וצבאית עצומה בעידן העתיק. לאורך מאות שנים העבירו סוחרים רעיונות ואידיאלים לצד הסחורות שלהם, והביאו לסין הקיסרית את הבודהיזם, הנצרות, האיסלאם – ואפילו היהדות. המחוז נהנה משילוב נדיר בין ההיסטוריה ענפה ומזג האוויר יבש, שהפכו את גאנסו המודרנית לתיבת אוצרות של אמנות בודהיסטית עתיקה ושרידים של דרך המשי.

אם גאנסו הייתה המסדרון דרכו עברה דרך המשי לתוך סין הקיסרית, ג'יה-יו-גואן (Jiāyùguān, 嘉峪关) הייתה במידה רבה הדלת. למרות גודלה הקטן, העיר ג'יה-יו-גואן שיחקה תפקיד חשוב במחוז ובסין כולה, ושימשה כנקודת סחר חשובה וכבסיס לאנשי הצבא של המבצר לידה. כיום מהווה העיר בית לכמה אתרים יוצאי דופן, וביניהם המבצר של ג'יה-יו, החומה התלויה והקברים המרתקים של ווי וג'ין. העיר נמצאת על הקו של פסי הרכבת המהירה של גאנסו-שינג'יאנג, דבר המספק לה גישה קלה ונוחה יחסית, והיא מהווה נקודת עצירה אידיאלית ליום-יומיים.

 

מבצר ג'יה-יו-גואן

 

מבצר ג'יה-יו-גואן (צילום: שני אפלבאום)

מבצר ג'יה-יו-גואן (צילום: שני אפלבאום)

העיר ג'יה-יו-גואן לוקחת את שמה אחר מבצר ג'יה-יו-גואן (Jiāyùguān Guānchéng, 嘉峪关关城), המעבר המערבי ביותר של החומה הגדולה מעידן שושלת מינג (1368-1644). המבצר נבנה לראשונה בשנת 1372, אך המשיך לעבור שיפוצים והרחבות עד 1540, עד שהגיע ל-733 מטרים של חומה המתנשאת לגובה של 11 מטרים. המעבר היווה הנקודה המערבית ביותר לחציית הגבול מסין אל הלא-נודע, ומיקומו באמצע המדבר הפך אותו למקום אידיאלי להגלות מורדים ופושעים מהאימפריה הסינית. היום נותר המעבר כמבנה הצבאי העתיק השמור ביותר בחומה כולה, ומראהו הדרמטי לרקע ההרים המושלגים הפך אותו לאתר תיירות פופולרי בקרב מטיילים והרפתקנים.

בניית המבצר המרשים הייתה משימה ארוכה ומורכבת, ובמהלך השנים התפתחו כמה וכמה אגדות סביב המעבר החשוב. אחת מהן מספרת על האדריכל של המבנה, שחישב בדקדקנות את דרישות המבנה וקבע כי המבצר דורש 99,999 לבנים. כשפקיד קיסרי תהה על קנקנו של המספר התמוהה, החליט האדריכל להגדיל את המספר בלבנה אחת. לפי האגדה, כשהמבנה סוף סוף הושלם, נותרה לבנה אחת מיותרת – וזו הונחה מעל אחד השערים ונותרה שם עד היום.

המבצר המרשים נבנה ליד נווה מדבר קטן, שהוא כעת חלק מגן קטן בתוך המתחם של ג'יה-יו-גואן. בתוך המבצר עצמו יש מעין "עיר" פנימית ועיר חיצונית המכילות פבליונים, בית אופרה, מקדש לאלה גואן-יו ומשרדי קצינים. מצפון ומדרום למבצר ניתן לראות את החומה הגדולה של מינג ממשיכה להתפתל. ניתן להבחין כי היא נראת שונה מזו בבייג'ינג: החומה פה נבנתה מאדמה דחוסה ולא מלבנים, ויוצרת מראה נדיר ואותנטי המדגיש את גיוונה של החומה והשוני בבנייתה מאיזור לאיזור.

ניתן לסייר רגלית במבצר ובסביבתו במשך מספר שעות, או לשכור אופניים ולרכב לנווה המדבר הקטן ולאזורים הקרובים של החומה הגדולה. באזור השער הצפוני של המתחם יש מוזיאון קטן ולא מרשים של החומה הגדולה של סין.

מבצר ג'יה-יו-גואן (צילום: נוגה פייגה)

מבצר ג'יה-יו-גואן (צילום: נוגה פייגה)

 

החומה התלויה (או "החומה המערבית")

 

שמונה קילומטרים ממעבר ג'יה-יו-גואן נמצא מקטע זה של החומה הגדולה, המתפתל על ההר השחור בזווית חדה של 45 מעלות וזכה לשם "החומה התלויה" (Xuánbì Chángchéng, 悬壁长城). החומה פה, שבנייתה הושלמה בשנת 1540, נראת ממרחק כמו דרקון המתפתל על שיפולי ההרים, ומשם גם קיבל את שמו. הזווית המיוחדת של החומה הפכה אותה למוסתרת עבור משיגי גבול ממערב, דבר שהגביר את ערכה האסטרטגי של החומה ואפשר לחיילים להגן על מקורות מים סמוכים.

בערך מחצית מהקילומטר וחצי המקוריים של החומה עבר שיפוץ ונפתח לציבור, בעוד השאר נשחק בשל פגעי הטבע ויד האדם. בנקודה הגבוה ביותר של החומה ניצב מגדל שמירה, שניתן לגשת אליו בעזרת סולם. מטיילים שיבחרו לעשות את הטיפוס המתיש (אך קצר) במעלה ההר יזכו לנוף פנורמי עוצר נשימה של המדבר. רבים טוענים כי הנוף המרשים של החומה התלויה מזכיר את נופיה ההרריים של החומה של באדאלינג בבייג'ינג, ועל כן זכתה החומה התלויה לשם "באדאלינג המערבית".

החומה התלויה. מתפתלת על ההר כדרקון (צילום: שאטרסטוק)

החומה התלויה. מתפתלת על ההר כדרקון (צילום: שאטרסטוק)

 

מגדל האש הראשון של החומה הגדולה

 

הנקודה המערבית ביותר של החומה של שושלת מינג היא מגדל האש (Chángchéng Dìyī Dūn, 长城第一墩), המשקיף על נהר טאו-לין והרי צ'י-ליאן המרהיבים. כפי ששמו מרמז, מגדל האש הראשון שימש כקו ההגנה הראשון של הגבול המערבי של סין, והחיילים בכותליו נהגו להשתמש באש ובעשן כדי להתריע למגדלים האחרים על סכנה מתקרבת. הבניין נבנה ב-1539, וממנו בעצם מתחילה החומה של מינג את מסלולה לכיוון מזרח, ב-8,850 קילומטרים של חומה ומחסומים טבעיים המסתיימים בלאו-לונג-טואו שבעיר שאנחאיגואן.

בניגוד לאזורים אחרים של החומה, מגדל האש הראשון שבג'יה-יו-גואן לא נבנה מלבנים, אלא מחול דחוס. ככזה, הוא עבר תהליך שחיקה בשל תנאי המדבר הקשים, וכיום הוא נדמה למעין ריכוז של אדמה דחוסה. גם אם המגדל השחוק פחות מעורר עניין, הנוף המרהיב של האזור מפצה על הטיול, וכך גם הפעילויות: במקום יש מעין אומגה שניתן לחצות איתה את העמק, גשר תלוי, בסיס צבאי משוחזר משושלת מינג ומוזיאון קטן. לצילומים מוצלחים וטמפרטורות נעימות מומלץ להגיע בבוקר או אחה"צ.

מגדל האש הראשון של החומה. המבנה לא מלהיב, אך הנוף מפצה על כך (צילום: שאטרסטוק)

מגדל האש הראשון של החומה. המבנה לא מלהיב, אך הנוף מפצה על כך (צילום: שאטרסטוק)

 

קברי ווי וג'ין

 

מתחם הקברים של שושלות ווי (220-265) וג'ין (265-420) (Wèi Jìn Mù, 魏晋墓) הוא אוצר אמיתי, ונחשב עד היום ל"גלריית" האמנות התת-קרקעית הגדולה בעולם. הקברים נמצאים כ-15 ק"מ מהעיר ג'יה-יו-גואן ונפרסים על פני 13 קילומטרים רבועים, ומומחים מאמינים כי למעלה מ-1000 אנשים מתקופת שושלת ווי וג'ין קבורים בשטח זה. כמו בקברים חשובים אחרים בסין, גם כאן נחפר רק אחוז קטן מהמתחם, ובמקרה זה מדובר ב-18 קברים שנחפרו מאז תחילת שנות ה-70. גולת הכותרת של קברים אלו היא קרוב ל-800 אריחים מצויירים שנמצאו בה, המתארים את חיי היום-יום על דרך המשי ונחשבים לעתיקים עוד יותר מאלו במוגאו. בביקור במתחם ניתן להיכנס לקבר אחד בלבד, בו ניתן לבחון מקרוב את האריחים המיוחדים ולהתרשם מהעיצוב המעניין של הקבורה במקום. כרטיס הכניסה כולל כניסה למוזיאון הקטנטן הנמצא בכניסה למתחם. למרות שהמוזיאון מעט מיושן ולא מסביר פנים לתייר המערבי, מומלץ בכל זאת להיכנס למספר דקות ולהציץ במיצגים הצנועים, שהוצאו מהקברים בשנות ה-70.

קברי ווי וג'ין. קרוב ל-800 אריחים מאויירים נמצאו (צילום: שני אפלבאום)

קברי ווי וג'ין. קרוב ל-800 אריחים מאויירים נמצאו (צילום: שני אפלבאום)

המיצגים בקברים נחשבים עד היום לעדות מרהיבה ונדירה לחיי החברה והתרבות של תושבי המקום במאות הראשונות לספירה. למרות שהמקום סובל מהעדר מימון ומיעוט תיירים – ואולי דווקא בגלל זה – מדובר באתר חובה עבור חובבי היסטוריה, תרבות וארכיאולוגיה, או עבור כל מי שתר אחר אטרקציה אותנטית ולא מתויירת על דרך המשי.

tipanda_small

 

הקברים מעט רחוקים מהכניסה. כדי לחסוך זמן, אחרי קניית הכרטיסים וביקור זריז במוזיאון בקשו מנהג המונית להקפיץ אתכם לקברים עצמם.

 

קברי ווי וג'ין. תמונות מחיי היום-יום על דרך המשי העתיקה (צילום: שני אפלבאום)

קברי ווי וג'ין. תמונות מחיי היום-יום על דרך המשי העתיקה (צילום: שני אפלבאום)

 

מידע שימושי

 

הגעה: לעיר ג'יה-יו-גואן – רכבות סדירות יוצאות מדי יום מלאנדז'ואו (שבע-תשע שעות, 100-300 יואן) ומש'י-אן (15-22 שעות, 120-500 יואן). רוב המטיילים מגיעים מדז'אנגייה, ממנה יוצאות רכבות (שעתיים-שלוש, 35-130 יואן), וכן אוטובוסים (3-4 שעות, 60-100 יואן) מתחנת האוטובוסים המערבית (Qìchē xīzhàn, 汽车西站).

האתרים המתוארים נמצאים מספר קילומטרים מחוץ למרכז העיר, ונכון לכתיבת שורות אלו אין תחבורה ציבורית המחברת את העיר אליהם. מומלץ לפיכך להתנייד למקומות עם מוניות, אך שימו לב – מלבד המבצר, בשאר האתרים לא יהיו בהכרח מוניות שיחכו לכם בדרך חזרה. נסו לפיכך לסדר שהמונית תחכה לכם באתר.

tipanda_small כשתעלו על מונית בג'יה-יו-גואן יש סיכוי סביר שהנהג יציע לכם לשכור את שירותיו ליום שלם, כדי להגיע לכל האתרים. הסכום ליום צריך להיות 200 יואן למונית כולה, וחשוב לעמוד על המקח. מומלץ להחליט על לאילו אתרים תהיו מעוניינים להגיע מראש, שכן המחיר למונית עשוי להיות שונה (לדוגמא, מונית לכיוון אחד למבצר ג'יה-יו-גואן עולה כ-10 יואן בלבד, ומונית למבצר ולקברי ווי וג'ין תעלה 80-120 יואן).

מחיר כניסה: מבצר ג'יה-יו-גואן – 120 יואן (מאי-אוקטובר), 100 יואן (נובמבר-אפריל); החומה התלויה – 31 יואן (מאי-אוקטובר), 11 יואן (נובמבר-אפריל); מגדל האש הראשון – 22 יואן (מאי-אוקטובר), 11 יואן (נובמבר-אפריל). אוטובוס פנימי עולה 12 יואן והאומגה 15 יואן לכיוון; קברי ווי וג'ין – 31 יואן. ניתן לקנות כרטיס משולב למבצר ג'יה-יו-גואן, החומה התלויה ומגדל האש ב-120 יואן (מאי-אוקטובר) או 100 יואן (נובמבר-אפריל).

שעות פתיחה: כל האתרים – 8:30-20:00 (מאי-אוקטובר), 8:30-18:00 (נובמבר-אפריל).

זמן מומלץ לטיול: מאי-אוקטובר.

לינה: בגאנסו קשה לרוב למצוא אכסניות ומלונות המקבלים זרים, ובמקרה של ג'יה-יו-גואן מדובר בבעיה רצינית במיוחד. להלן המלונות שנכון לכתיבת שורות אלו מקבלים זרים – מומלץ בחום להזמין בהן מקום מראש.

1. מלון חואה-טיאן (Jiayuguan Huatian Hotel, 嘉峪关华天宾馆)
כתובת: Intersection of Yingbin Rd. and Intermediate People's Court, 嘉峪关华天宾馆.
מחיר: 150-200 יואן לחדר.

2. מלון האוריינטל (Jiayuguan Dongfang Hotel, 嘉峪关东方宾馆)
כתובת: Yingbin Weat Rd. and SW. Yongping Rd. 嘉峪关迎宾西路雍平街西南角.
מחיר: 240-270 יואן לחדר.

3. מלון ג'יה-יו-גואן (Jiayuguan Hotel, 嘉峪关宾馆)
כתובת: (Xinhua North St. (near Xiongguan St.), 嘉峪关嘉峪关新华北路1号(近雄关路.
מחיר: 325-375 יואן לחדר.

4. הולידיי אין (Plaza Holiday Inn Jiayuguan, 嘉峪关市广场假日酒店)
כתובת: 1799 S. Wenhua Rd. near Yingxiong Plaza, 嘉峪关嘉峪关文化南路1799号,近英广场.
מחיר: 640-700 יואן לחדר.

שני אפלבאום
 
עוסקת בפיתוח עסקי ושיווק ולומדת לתואר שני בלימודי ביטחון באוניברסיטת תל אביב. בעברה גרה ועבדה בצ'נגדו, ולמדה סינית בחאנגדז'ואו, ג'ילין ואוניברסיטת בייג'ינג. התאהבה בסין לראשונה בגיל 14 ומאז לומדת וחוקרת על החברה המודרנית ומיעוטי סין. בעלת תואר ראשון בלימודי מזרח אסיה באוניברסיטת תל-אביב.