שלי ברנשטיין

עורכת (אנגלית)

גרה בירושלים ועובדת במובילאיי. בעלת תואר ראשון בלימודי אסיה ובפסיכולוגיה מהאוניברסיטה העברית. למדה סינית באוניברסיטת דזה-ג'יאנג בחאנגדז'ואו. חובבת ספורט וטיפוס אתגרי, המובילים אותה לאזורים הנידחים ביותר בסין.

טיפוס הרים ביאנגשואו

טיפוס אתגרי על פסגות הגיר המרהיבות בעולם

יאנגשואו (Yángshuò, 阳朔) המקסימה התפרסמה בזכות נוף עוצר נשימה של הרי קארסט מחודדים וירוקים, נהר לי רחב הידיים ונהר יולונג הזורמים בין ההרים, וכפרים סינים עתיקים ויפיפיים המגדלים כל פרי וירק אפשריים ומתקיימים מחקלאות. מסע באזור הכפרי של יאנגשואו נדמה כמסע בזמן לסין הקיסרית, בה מרבית התושבים עסקו בחקלאות פרימיטיבית שצבעה שטחים נרחבים בשלל צבעים של גידולים ססגוניים.

כל אלו הביאו לתיירות רבה לשטח רחב-הידיים שבמחוז גואנגש'י בדרום סין. בעשורים האחרונים אף התפתחה תעשיית תיירות מיוחדת במינה בבירת התיירות: טיפוס על גבעות הקארסט. יאנגשואו נחשבת לגן-עדן למטפסים חובבים ומתחילים כאחד, והעיירה הקטנה ושטחה נחשבים היום לאתר הטיפוס המפורסם ביותר בסין. יופיו הנדיר של האזור הקנה לו תהילה גם בקרב קהילות המטפסים ברחבי העולם, ואם תספרו למטפס חובב שאתם נוסעים לסין, סביר להניח שהתגובה הראשונית שלו לא תהיה "תבקרו בבייג'ינג/שאנגחאי/החומה הגדולה?" אלא "תיסעו לטפס ביאנגשואו?".

יאנגשואו. גבעות קארסט ושדות חקלאיים ססגוניים (צילום:אריק וואלון)

יאנגשואו. גבעות קארסט ושדות חקלאיים ססגוניים (צילום: אריק וואלון)

אז למה דווקא יאנגשואו? אזור יאנגשואו, שתוואי השטח שלו דומה במקצת לצפון וויאטנאם, מכיל לא פחות מ-30,000 הרי קארסט שנראים כאילו צמחו אנכית מהאדמה. הרים אלו יוצרים מצוקים אידיאלים לטיפוס בצדי ההרים, כאשר בסוף הטיפוס מחכה לאמיצים נוף עוצר נשימה של אלפי מצוקים דרמטיים. אזורי הטיפוס גם מאפשרים לברוח מהמוני התיירים שפוקדים את יאנגשואו מדי יום, ומציעים התבודדות אמיתית בטבע המדהים של המחוז. 

נופי הרים ונחלים קסומים מצפים למטפסים החרוצים (צילום:אריק וואלון)

נופי הרים ונחלים קסומים מצפים למטפסים החרוצים (צילום:אריק וואלון)

טיפוס ספורטיבי הוא ענף ספורט שנמצא בשנים האחרונות בצמיחה עולמית, ואפילו מועמד להיכנס כאחד מענפי התחרות באולימפיאדה. באזור יאנגשואו נחנך הטיפוס בשנות ה-90 המוקדמות ע"י טוד סקינר (Todd Skinner), מטפס אמריקאי מפורסם שהיה ידוע כראשון שסיים לטפס מסלולים רבים ברחבי העולם, וכך פתח אותם לקהל המטפסים. סקינר קבע מסלולי טיפוס קלאסיים באזור, למשל בגבעת הירח (ראו למטה), ומאז נפתחים עוד ועוד מסלולים באזור כל שנה. היום יש כבר יותר מ-1,000 מסלולים מוכרים ומתועדים באזור.

בחמש השנים האחרונות מתקיים מדי שנה פסטיבל הטיפוס של יאנגשואו (Yangshuo Climbing Festival, Yángshuò pānyán jiè, 阳朔攀岩节) בתאריכים משתנים בסתיו – העונה המומלצת לטיפוס. הפסטיבל מושך מאות מטפסים מכל העולם וכולל תחרויות טיפוס, טיפוס בולדרינג, אימוני טיפוס ופעילויות ספורט שונות בטבע. מחיר הפסטיבל משתנה בכל שנה (ב-2015 הוא עמד על 200 יואן), כשחצי ממחיר הכניסה מיועד לקרן ביאנגשואו שמתחזקת את המסלולים הקיימים ופותחת מסלולים חדשים.

אתרי טיפוס

 

בטיפוס נהוג לתת שם למסלולים, כאשר לפעמים יש קשר בין השם שמקבל המסלול לבין צורת המצוק או ההר, ולפעמים המטרה היא פשוט להצחיק. כאמור, מסלולי הטיפוס ביאנגשואו רבים ביותר, ולהלן מספר המלצות לאתרים פופולאריים.

הגבינה השוויצרית (Swiss Cheese, Ruìshì nǎilào, 瑞士奶酪) – הקיר קיבל את שמו כי בדומה לגבינה, יש בצוק הרבה חורים ומקומות נוחים להיאחז בסלע. יש באתר הזה הרבה מסלולים קלים, והוא מתאים במיוחד למטפסים מתחילים ואף למטיילים שרוצים להתנסות פעם ראשונה בטיפוס. גם המטפסים המנוסים ימצאו כאן מספר מסלולים קשים יותר שיתאימו לרמתם. למרות קרבתה של הגבעה לעיירה יאנגשואו הסואנת, מדובר במקום שקט ושלו ולכן זהו מיקום אידיאלי. בתחתית, איפה שמתארגנים לטיפוס ואיפה שעומדים המאבטחים, יש הרבה צל בזכות צמחי הבמבוק. המסלולים הקלים יותר ממוקמים באזור הימני של המצוק, ולכן גם תמצאו שם את המספר הרב ביותר של מטפסים. ככל שמתקדמים שמאלה המסלולים עולים בדרגת הקושי וכמות האנשים מדלדלת. באתר יש מסלול בדרגת קושי קלה שנקרא "היו"ר מאו" ואם אתם עדיין מתלבטים אם להגיע – שווה לבוא רק בשביל להגיד שטיפסתם על היו"ר מאו. מומלץ להגיע לטפס בבוקר, אז מזג האוויר נוח ביותר.

טיפוס בגבינה השוויצרית (צילום: שלי ברנשטיין, אוסף פרטי)

טיפוס בגבינה השוויצרית (צילום: שלי ברנשטיין, אוסף פרטי)

גבעת הירח (Moon Hill, Yùliang shān, 月亮山) – בין הגבעות הסובבות את יאנגשואו בולטת בצורתה הייחודית גבעה משולשת זו הנישאת לגובה 380 מטר והפכה לאחד הסמלים של האזור. במרכז הגבעה קשת טבעית עגולה, המזכירה ירח, ומזוויות שונות הירח מקבל צורה שונה – של סהר, חצי ירח או ירח מלא. הצורה המיוחדת של הגבעה והנוף המרהיב הנשקף ממנה מושך הנה מטיילים רבים העולים אליה ברגל וגם הרבה מטפסים. כיום יש 15 מסלולים באתר, 8 מתוכם בקשת עצמה ושניים ממש מקיפים את כל הקשת. מסלולי הטיפוס כאן קשים ומתאימים בעיקר למטפסים מנוסים.

גבעת הירח (צילום: רתם יעקבס)

גבעת הירח (צילום: רתם יעקבס)

טיפוס בגבעת הירח (צילום: רתם יעקבס, אוסף פרטי)

טיפוס בגבעת הירח (צילום: רתם יעקבס, אוסף פרטי)

הר לייפי (Léipī shān, 雷劈山) – או "הר פגיעת הברק", הוא אחד המצוקים הטובים באיכות האבן שלהם ביאנגשואו. זהו צוק אנכי (נקרא בפי המטפסים "פייס") שמשקיף על העיירה הקטנה גאו-טיאן (Gāotián, 高田) ונמצא במיקום נוח ממש ליד הכביש. בהר לייפי מעט מסלולים, הם מהקשים באזור ומתאימים למטפסים מנוסים, וגם אין פה למעשה יותר מדי מסלולים בינוניים לחימום. כמה מהמסלולים על המצוק שיבחנו את רמת כושר הטיפוס שלכם הם: Singularity, Thunder ו-Single Life. הצוק פונה לכיוון דרום-מזרח ולכן יהיה מוצל יותר בשעות הערב. כמו כן, המסלולים נשארים יחסית יבשים בזמן גשם (אך אם מדובר כבר בגשם רצוף של שבוע גם פה יהיה רטוב).

הר ליי-פיי (צילום: תום דותן)

הר ליי-פיי (צילום: תום דותן)

הר הביצה (The Egg, Jīdàn shān, 鸡蛋山) – עוד אחד ממוקדי הטיפוס הפופולאריים ביותר באזור ואתר נוח מאוד לטיפוס. דרגת הקושי של הטיפוס היא בינונית, והוא מתאים למטפסים עם ניסיון. מסלולי הטיפוס בהר מתפרשים על שלושה כיוונים של ההר ולכן בכל שעות היום ניתן למצוא כאן מסלולים מוצלים או מלאים באור שמש בהתאם לרצונכם.

גבעת בקבוק היין (Wine Bottle, Jiǔpíng shān, 酒瓶山) – ההר נקרא על שם צורתו שאומרים שנראית כמו בקבוק יין (אתם תוכלו לשפוט בעצמכם). זהו אחד מהמצוקים הטובים ביותר ביאנגשואו, עם גישה נוחה וקלה לאזורי הטיפוס ומסלולים איכותיים. אופי הטיפוס פה הוא יותר טכני ופחות דורש שרירים חזקים וכוח פיזי, אז מתאים למטפסים במגוון רמות כושר. תוכלו למצוא פה מסלולים בדרגות קושי מגוונות שיתאימו למטפסים מתחילים וגם למנוסים.

טיפוס במצוקי יאנגשואו - מימין: מערת התרנגולת; משמאל: גבעת בקבוק היין (צילום: מלאניה דלה ואלה, אוסף פרטי)

טיפוס במצוקי יאנגשואו – מימין: מערת התרנגולת; משמאל: גבעת בקבוק היין (צילום: מלאניה דלה ואלה, אוסף פרטי)

מערת התרנגולת (Chicken Cave, Jīwō dù, 鸡窝渡) – אופציה טובה לימים הגשומים הרבים ביאנגשואו. כפי שהשם מרמז, אתר הטיפוס הוא למעשה מערה גדולה. היא פונה לכיוון צפון-מערב, ולכן רוב המסלולים מוצלים כל היום. לכל מי שמצפה להרגיש כמו בחווה ולמצוא תרנגולות מסתובבות באזור המערה נחסוך מכם מראש את האכזבה – שם המערה מגיע משמו של כפר באזור שנקרא "כפר לול התרנגולות". דירוג המסלולים מגוון ונע בין מסלולים קלים מאוד שיתאימו למתחילים למסלולים מאתגרים עבור מטפסים מנוסים.

טיפוס במערת התרנגולת (צילום: תום דותן, אוסף פרטי)

טיפוס במערת התרנגולת (צילום: תום דותן, אוסף פרטי)

 

מועדוני טיפוס והוסטלים מתמחים

 

ביאנגשואו מספר לא מבוטל של מועדוני טיפוס והוסטלים שתוכלו להיעזר בשירותיהם לתכנון וביצוע פעילויות טיפוס, להלן המרכזיים שבהם:

Karst Climber מועדון טיפוס שנוסד בשנת 2000, בין הראשונים בתחום הטיפוס ביאנג שואו. מתמחים בארגון טיולים מותאמים אישית של טיפוס, ובנוסף ארגון של הליכה בשטח, אופניים וקיאקים.
פרטי קשר:  info@karstclimber.com
כתובת:  No. 21 Chengbei street, Chéngběi lù 21 hào, 城北路21号

Black Rock Climbingמארגנים ימי טיפוס בשטח למטפסים מנוסים וגם לאנשים ללא ניסיון בטיפוס. מספקים מדריך דובר אנגלית, ציוד והסברים, אך לא מספקים הסעה מכיוון שלדעתם אפשר להגיע לכל מקום עם אופניים בקלות. המחיר עומד על כ-260 יואן לאדם עבור חצי יום טיפוס, בערך 4 שעות, כולל ביטוח.
פרטי קשר: blackrockclimb@gmail.com
כתובת: No. 19 Guihua street, Guìhuā lù 19 hào, 桂花路19号

Wei Hua's Rock Climbing – זה לא ממש מועדון אלא מטפס אחד בשם ווי חואה (Wei Hua), שמארגן ימי טיפוס. יכול להתאים למטפסים ללא ניסיון או למשפחות.
פרטי קשר: info@yangshuorockclimbing.net
כתובת:No. 60 Shenshan street, Shénshān lù 60 hào, 神山路60号  

Climbers inn – הוסטל ייעודי למטפסים, בו תוכלו לקבל מידע על טיפוס באזור יאנגשואו, להירשם לימי טיפוס. אולי יותר חשוב מכך תוכלו להכיר כאן מטפסים אחרים – ואם במקרה יש להם ציוד אישי (חבלים, טבעות, קסדות וכו') תוכלו להצטרף אליהם בהרבה פחות כסף מהסיורים. ההוסטל עצמו די בסיסי, ויכול להיות קצת רועש בלילה בגלל הקרבה לרחוב המערבי שוקק החיים.
מחירי חדרים: 35 יואן למיטה בדורמס; 50 יואן לאדם בחדר זוגי. ניתן להזמין חדר כאן
כתובת: No.18 Fuqian Alley, fǔqián xiàng 18 hào, 府前巷18号.

צוות האתר מודה לרן עטיה על עזרתו בעדכון הכתבה.

שלי ברנשטיין
 
גרה בירושלים ועובדת במובילאיי. בעלת תואר ראשון בלימודי אסיה ובפסיכולוגיה מהאוניברסיטה העברית. למדה סינית באוניברסיטת דזה-ג'יאנג בחאנגדז'ואו. חובבת ספורט וטיפוס אתגרי, המובילים אותה לאזורים הנידחים ביותר בסין.