לטיול עם ילדים מגוון מאפיינים והשלכות שיש לקחת בחשבון עוד בשלב התכנון. יחד עם זאת, אין זה הכרחי להיעזר בשירותיו של מדריך או בטיול מאורגן כדי לטייל בסין במסגרת משפחתית. עם קצת הכנה מראש ובעיקר מודעות, משפחה הרפתקנית שמעוניינת לטייל בסין באינטימיות יכולה לפתור את האתגרים ואפילו להרוויח כמה יתרונות על הדרך.
סינים, אוהבים ילדים?
אם לפשט ובהכללה גסה – סינים מאוד אוהבים ילדים. וודאי ילדים שנראים שונה ממה שמוכר להם, ועל אחת כמה וכמה אם התברכתם ביותר מילד אחד או שניים(!). אמנם החוק להגבלת ילודה לילד אחד כבר עבר מהעולם, ובכל זאת, מחזה של משפחה מערבית ברוכת ילדים איננו סטנדרטי. החיבה לילדים יכולה לבוא לידי ביטוי בנגיעות, בבקשות להצטלם ובניסיון להפגיש בין הילדים שלכם לילד הסיני (שלהם) ולגרום להם לומר "שלום" ו"מה שלומך" האחד לשני, באנגלית כמובן. חלק מהילדים יהנו מתשומת הלב ואולי גם יאמצו חברויות חדשות, אחרים יעדיפו להימנע. במקרה כזה, אם תבקשו, המתעניינים יכבדו את בקשתכם ופשוט יפסיקו.
גם התיירות הסינית ערוכה לילדים. תשמחו לשמוע שלמקומות רבים ילדים קטנים יוכלו להיכנס בחינם, לפי רף גובה של 110 ס"מ. הדבר נכון גם למלונות – אם אתם משתמשים במיטות הקיימות לא תצטרכו לשלם תוספת עבור הילדים הקטנים שיכולים להסתפק במזרן של הספה.
ומשפחות, אוהבות את סין?
סין מרתקת ויפיפייה. מרבית הסינים שתפגשו יהיו חכמים, אוהבי ישראל ונחמדים, במיוחד אם אתם מטיילים עם ילדים. רובם מאוד ישרים ותחושת הביטחון גבוהה יחסית. יתכן והדבר נובע מהעובדה שהכול מנוטר, למשל המצלמות שמותקנת במוניות בעיר והנוכחות של פקחים רבים האוכפים את הכללים, ואולי זה קשור לאופי האוכלוסיה. כך או כך, משהו שם עובד.
לחלקנו סין עדיין נתפסת כמדינה פחות מפותחת. עד לפני שני עשורים, כשהיו אומרים "מיוצר בסין", זה היה על מנת לתאר איכות נמוכה. היום אנו מתקנאים בפיתוח, בכלכלה ובתעשייה. בכל מקרה, סין היא לא מה שהיא נראית מרחוק. כך גם הפיתוח והעיור, וגם ההיגיינה והניקיון ברחובות. זה וודאי נכון ביחס לערים הגדולות, אבל גם ביחס לכפרים. יתכן ותגיעו לאזורים פחות מפותחים, אך גם בהם ההרגשה היא שקיימת מודעות והקפדה על ניקיון.
יחד עם המאפיינים הכלליים הללו, זכרו שסין גדולה. עד כאן אין חדש. ובכל זאת, הנטייה היא להתייחס למדינת הענק הזו כאל מקשה אחת של משהו רחוק ולא מוכר. תחשבו שהיינו אומרים בנשימה אחת יוון ושוודיה. אלו בערך הפערים – בנופים, באוכל ובאוכלוסייה. יש בה הכול מהכול: טבע אין סופי אל מול ערי ענק, אזורים שמורגלים בתיירים עם אוכלוסייה דוברת אנגלית ואזורים כפריים ומרוחקים עם טווח רחב לטעויות. בגלל שהאפשרויות כל כך מגוונות תוכלו להתאים ולתכנן לעצמכם את סגנון הטיול המועדף עליכם: טיול מאתגר עם מסלולי הליכה ואכסניות רעועות, ועד טיול עירוני במלונות מערביים של מיטב הרשתות הבינלאומיות. לכן, התאימו את הטיול לאופי והגיל של הילדים שלכם.
טיול בין מקדשים ומוזיאונים יכול להיות מצוין עבורכם אבל לעייף מהר מאוד את הילדים. קחו בחשבון את יכולת ההליכה שלהם, שלבו בלו"ז שנת צהריים לקטנים, הפסקות אוכל ואטרקציות שיתאימו לתחומי העניין של הילדים. אין הכוונה שכל הטיול צריך להיות מפארק מים לדיסנילנד. גם מופע מזרקות, מקדש או מסלול טיול קצר יכולים לעניין את הילדים. בערים הגדולות תמצאו בקלות שלל מוזיאונים ואטרקציות לילדים, אבל גם בסמוך להן תוכלו בדרך כלל למצוא ערים קטנות, כפרים, גנים לאומיים והרים, בעזרתם תוכלו לאזן עם טיולי יום בטבע. כך למשל בסמוך לצ'נגדו או לשאנגחאי, תוכלו במרחק של שעה-שעתיים נסיעה לגלות עולם שונה ומותאם למשפחות.
תכננו מראש ככל שניתן, אך צפו גם שהכל ישתבש
סין, במיוחד באזורים הכפריים והמרוחקים שבה, עלולה להיות מפתיעה ובלתי צפויה. גם אם הזמנתם יומיים מראש מקום ברכבת ושריינתם מלון, לקחתם מפה וקראתם את כל ההסברים, אתם עדיין עלולים למצוא את עצמכם תקועים יום שלם בתחנת רכבת, מנסים למצוא את כלי התחבורה שייקח אתכם הביתה (ושגם יהיה בו מקום פנוי).
יש הרבה סינים. בעיקר בסופי שבוע, וודאי בימי חג, כולם משתמשים בתחבורה הציבורית, במיוחד כדי להגיע אל אזורי התיירות. מה עושים? משאירים מספיק זמן לטעויות, לוקחים נשימה ומקווים לטוב. על מנת להימנע מתורים ומצפיפות, כדאי להתאים את ההגעה לאטרקציות עמוסות לימי אמצע השבוע.
כל הטיפים המופיעים בעמוד מידע שימושי באתר, הופכים רלוונטיים עוד יותר למשפחה מטיילת. האפליקציות של גוגל מפות ותוכנת התרגום של גוגל הן החברות הכי טובות שלכם, אבל מסתבר שגם הן לא עובדות כשאין אינטרנט, VPN, או בטרייה. מומלץ להתקין אפליקציית VPN טובה, אפילו שתיים, להוריד מפות ותוכנת תרגום שעובדות גם ללא רשת ולדאוג לסוללת גיבוי ניידת (תמצאו כאלה בערים ברחבי סין כפטריות אחרי הגשם). בנוסף, דאגו תמיד להחזיק בכתב את שם כתובת המגורים שלכם.
לא מן הנמנע שתתקלו, גם באזורי תיירות, בשלטים בסינית. ככה זה כשקהל היעד הנפוץ במקומות אלה הם התיירים הסינים ולא התיירים הזרים. לשם כך מיועד עוד גימיק נחמד והוא האפשרות לסרוק תמונת כיתוב דרך אפליקציית התרגום של גוגל ולצפות בתרגום המופיע על המסך.
כל אלו יקלו מאוד על ההתניידות וההתמצאות שלכם. לשמחתכם, גם אם תקלעו למקום בו כולם מסביב לא יבינו מילה באנגלית והפלאפון ישבוק חיים, תמיד תוכלו למצוא סיני חביב עם אפליקציית תרגום ומטען שישמח לעזור.
למה לצפות בגזרת האוכל והאם כדאי לסחוב שימורים מהבית?
ראשית כדאי להבהיר ולומר: הרוב המוחלט של הסינים לא אוכלים ג'וקים ונחשים (למרות שיש כאלה שכן). תשמחו לגלות שברבות מהמסעדות תוכלו למצוא אוכל עונתי טרי, מגוון, טעים ונקי.
יחד עם זאת, יתכן ותתקלו באוכל ברמות שונות של חריפות. ליד הפתק בו אתם שומרים את כתובת המלון, שימו פתק נוסף בו כתוב: 不辣 לא חריף! וודאי אם אתם מסתובבים באזור סצ'ואן הידוע במאכל הלאומי Hot pot, שבעיקרו הוא קדרת מרק של "חריף מתובל בחריף".
מחד, לא תמיד כשתבקשו "לא חריף" זה יעזור, מאידך, אין ילד שלא מסתדר עם אטריות בלי כלום וקערה של אורז לבן.
בסיכומו של דבר, אם טיול מאורגן וחסר הפתעות ביער השחור זה כוס התה שלכם, יתכן ותמצאו את סין מעט מאתגרת. לחלופין, אם תעדיפו טיול קל, תוכלו להתמקד בערים הגדולות והמתויירות.
ובכל זאת, בניגוד למיתוס, סין לא מאוד קשה לטיול כל עוד מתכננים מראש ובאים עם יכולת לקבל ואפילו להנות מסטיות מהמסלול.