

גאנסו – אטרקציות
אין הרבה מה לעשות בבירה האפרורית והמאובקת של גאנסו, לאנדז'ואו (Lanzhou, Lánzhōu, 兰州), ובשביל רוב האנשים היא מכהנת כתחנת מעבר ותו לא. אם יוצא לכם להעביר פה יום, תוכלו לטייל לאורכו של הנהר הצהוב המרשים, החוצה את העיר לשתיים, או לעשות מעט כושר ולטפס לגבעת הפגודה הלבנה (Báitǎshān, 白塔山) היפה שמעניק נוף מרהיב של העיר. גולת הכותרת של העיר היא מוזיאון הפרובינציה של גאנסו (Gānsù shěng bówùguǎn, 甘肃省博物馆), המכיל אוסף גדול של פריטים ארכיאולוגיים מרתקים מהתרבויות השונות מהאזור. אפשר בקלות להעביר מספר שעות במוזיאון המרשים, המכיל גם מחלקה של מאובנים שהתגלו במחוז ומחלקה רחבה העוסקת במהפכה הקומוניסטית.
שעות פתיחה: המוזיאון: 9:00-17:00, כניסה אחרונה ב- 16:00, סגור בימי שני; המקדש: 6:30-20:30.
אם יש סיבה להפוך את בירת הפרובינציה של גאנסו, לאנדז’ואו ליותר מתחנת מעבר, זה מוזיאון גאנסו (Gānsù shěng bówùguǎn, 甘肃省博物馆). מוזיאון זה הוא גולת הכותרת של הביקור בעיר והוא מכיל אוסף גדול של פריטים ארכיאולוגיים מרתקים מהתרבויות השונות מהאזור. הממצא החשוב ביותר שמציג המוזיאון הוא פסל הסוס הדוהר המפורסם, אשר נתגלה בחפירות ארכיאולוגיות בעיר וו-ווי (Wǔwēi, 武威) והפך לסמל הפרובינציה. אפשר בקלות להעביר מספר שעות במוזיאון המרשים, המכיל נוסף על המחלקה ההיסטורית גם מחלקה העוסקת במדעי הטבע ומציגה מאובנים שהתגלו באזור וכן מחלקה העוסקת בהרחבה במהפכה הקומוניסטית.
שעות פתיחה: 9:00-17:00 (ב-16:00 נפסקת מכירת הכרטיסים). בימי שני המוזיאון סגור.
לקריאה נוספת לחצו כאן.
כמעט 200 גומחות, 694 פסלי אבן ו-900 מטרים רבועים של ציורי קיר: זהו בקצרה האוצר המחכה לכם במערות בינגלינג (Bingling Caves, Bǐnglíngsì shíkū, 炳灵寺石窟), אחד הסודות השמורים של מחוז גאנסו. בדומה למערות מוגאו, נוצרו כאן מקדשים בודהיסטים בתוך גומחות במצוק כבר במאה ה-4, וכמעט כל שושלת מאז הטביעה את חותמה במקום. גולת הכותרת של המערות הוא פסל בודהה ענק בגובה של 27 מטרים. המערות לא מרשימות כמו שכנתן המפורסמת מהצפון, ומי שמתכנן להגיע למוגאו וחסר לו זמן יכול לוותר על המקום. עם זאת, מערות בינגלינג בהחלט מפצות על כך במיעוט התיירים ובסביבה הטבעית היפה.
שעות פתיחה: 9:00-11:30, 14:30-17:30.
בשל הגישה במים, האתר פתוח רק בחודשי הקיץ והסתיו (יולי עד נובמבר). בנוסף, תנודות של מים עשויות להביא לסגירת האתר בימים מסוימים – ודאו מראש דרך האכסניה שלכם לפני שאתם מגיעים למקום.
מערות הר מאיג'י (Maijishan Grottoes, Màijīshān Shíkū, 麦积山石窟), הסמוכות לעיר טיאן-שווי (Tiānshuǐ, 天水) בגאנסו, הן מהאתרים הבודהיסטיים המיוחדים ביותר בסין ועם זאת הן כמעט ולא מוכרות לתיירים זרים. הר מאיג'י בעל הצבע האדום העז זכה לשם מצחיק שמשמעותו היא ערמת חיטה, ואשר ניתן לו על שום צורתו הייחודית המזדקרת מן הקרקע. על הצלע המזרחית והצלע המערבית של ההר נחצבו לא פחות מ-194 מערות בגדלים שונים המארחות אלפי פסלי חימר וציורי קיר בודהיסטיים מרהיבים שנעשו ביד אמן. החציבה בהר החלה כבר בתקופת שושלת צ'ין המאוחרת (מאה 4-5 לספירה), אך האתר זכה לתוספות, חידושים ותיקונים לאורך מאות שנים אחר כך. כיום, ניתן לסייר בין המערות ולהעריך את האמנות הבודהיסטית הייחודית במקום בזכות מערכת גרמי מדרגות עץ התלויות על ההר ומחברות בין המערות השונות.
שעות פתיחה: 9:30-16:30.
לקריאה נוספת לחצו כאן.
מנזר לאבראנג (Labrang Monastery, Lābǔlèng sì, 拉卜楞寺) המפורסם וגדול הממדים שנמצא בש'יאחה (Xiàhé, 夏河), הינו אחד מהמנזרים הטיבטים הידועים והחשובים ביותר. המנזר נוסד ב-1709, והיה למרכז העולם הטיבטי בסין במשך מאות שנים. במאה ה-20 ספג המקדש הרס מסוים, ומרבית המבנים שתראו פה שוחזרו בשנות ה-80 לאחר מהפכת התרבות. עם זאת, המנזר ממשיך לשמור על כוחו האזורי עד היום, עם קומפלקס מקדשים מפואר ופעיל המארח מספר אירועים ופסטיבלים מרשימים במהלך השנה. אין פלא, אם כך, שבשנים האחרונות המקום הפך לגן עדן למטיילים המחפשים חוויה רוחנית וקסומה, שעוד לא הפכה לאתר תיירות מהונדס. המנזר העצום מכיל 18 היכלים, שישה מרכזי לימוד לנזירים ומוזיאון לבודהיזם, וחיים בו כ-1200 נזירים – הכמות המרוכזת הגדולה ביותר מחוץ לטיבט. מטיילים יכולים להתרשם מרוב ההיכלים, להצטרף לתפילה בבוקר ולישון בבתים של בני המיעוט הטיבטי המקומיים.
שעות פתיחה: שעות משתנות.
בסביבת ש'יאחה אפשר גם לטייל בערבות דשא רחבות ידיים – בין השאר בערבות סאנגקה (Sāngkē Cǎoyuán, 桑科草原) ובערבות גאן-ג'יה (Gānjiā cǎoyuán, 甘加草原). כמו כן אפשר לצאת ממנה לטיולים באגם דארדזונג (Da’erzong Hu, 达尔宗湖) השליו ובצוקי האבן הלבנה (Báishí yá, 白石崖) בעלי הזוויות המחודדות.
לקריאה נוספת לחצו כאן.
במקום מרוחק ומיושב בדלילות בינות להרים שוכנת לה העיירה המנומנמת לאנגמוסה (Langmusi, Lángmùsì, 郎木寺), אשר אוכלוסייתה היא תמהיל של סינים בני חאן עם בני מיעוט החוי המוסלמי והמיעוט הטיבטי. לאנגמוסה נמצאת על הגבול בין הפרובינציות סצ'ואן וגאנסו והנהר החוצה אותה מסמל את הגבול בין השתיים. יש בה שני מנזרים טיבטיים מרכזיים – קירטי גומפה (Kirti Gompa, Gé'ěrdǐ sì, 格尔底寺) מן העבר הסצ'ואני, וסרטרי גומפה (Sertri Gompa, Sàichì sì 赛赤寺) בצד הגבול של גאנסו, הידוע בנופיו המרהיבים. מלבד זאת, העיירה קונה לעצמה לאט לאט שם בזכות טיולי הסוסים היוצאים ממנה למשך זמן של יום-חמישה ימים בהם תוכלו לסייר בערבות המרעה האינסופיות של האזור ובהרים הסובבים אותו (220-300 יואן ליום, תלוי במספר המשתתפים). אך אפשר ומומלץ לטייל גם ברגל – מסלול מצוין של מספר שעות (הלוך ושוב באותה הדרך) רצוף פרחי-בר, ציפורים ונביעות מתחיל מקירטי גומפה לכיוון דרום מערב אל תוך ערוץ נאמו (Namo Gorge, Nàmó dàxiágǔ 纳摩大峡谷), והוא לא היחיד.
שעות פתיחה: מומלץ לבקר בשעות הבוקר (7:00-8:00, 10:30-13:00) או הערב (18:00-20:00).
לקריאה נוספת לחצו כאן.
המסע צפונה על דרך המשי מתחיל בדז'אנגייה (Zhangye, Zhāngyē, 张掖), וזוהי התחלה מופלאה בהחלט: העיר הקטנה הינה בית למדבריות הצבע ולמקדש מאטי המרהיבים, ולמרות שהיא מבודדת מעט ואינה נגישה במיוחד לתיירים, כדאי להשתקע בה יום-יומיים כדי לבקר באתרים סביבה. דז'אנגייה ידועה לספרות זה מאות שנים, ובין מעריציה נמנה מרקו פולו, שהפך אותה לביתו למשך שנה תמימה בדרכו לפגוש את קובלאי חאן. גולת הכותרת בעיר עצמה הוא מקדש הבודהה הגדול (Dàfó sì, 大佛寺): מקדש נהדר וגדול ממדים, ובו נמצא הבודהה השוכב הגדול בסין. המקדש נוסד בשנת 1098, והאולם העשוי מעץ בו שוכב הפסל שרד מתקופה זו, מה שהופך אותו לאחד ממבני העץ העתיקים בכל סין. בקדמת המקדש ניצבת מזרקה המוציאה עשן ותורמת לאווירת הקודש השוררת באזור. מספר מטרים צפונית למקדש תראו פגודה גדולה מתנשאת – זוהי פגודה העץ של דז'אנגייה (Mùtǎ sì, 木塔寺), שנבנתה לראשונה במאה השישית, אך עברה שיפוצים רבים מאז.
שעות פתיחה: מקדש הבודהה הגדול – 7:30-17:30 ; פגודת העץ – 8:00-17:30.
לקריאה נוספת לחצו כאן.
כשעומדים מול ההרים הצבעוניים בפארק הגיאולוגי דז'אנגייה (Zhangye Danxia National Geological Park, zhāngyē dānxiá guójiā dìzhìgōngyuán, 张掖丹霞国家地质公园), קשה להאמין שלא מדובר בחלום. הצבעים המרהיבים והמגוונים שנוצרו בהרים נראים סוריאליסטים למדי, והליכה בפארק מרגישה כמו טיול במחוזות דמיוניים. במציאות לא מדובר במשיכת מכחול כמובן, כי אם תוצאה של הליכים גיאולוגיים בני מיליוני שנים של אבן החול במקום, אשר הולידו תצורות מיוחדות במינן הנקראות דאנש'יה. דז'אנגייה אינה המקום היחידי בו נוצרה התופעה, אך היא בקלות הדוגמא המרהיבה ביותר לה בסין, אם לא בעולם כולו. המקום זוכה להתעוררות תיירותית בשנים האחרונות, אך מיקומו בגאנסו הנידחת שומר עליו מלהפוך לאתר תיירות מצועצע, וכל תמונה שתצלמו פה תהפוך לשיחת היום בקרב מעגל חבריכם. בשנים האחרונות נפתח בסמוך לכאן פארק חדש בשם בינגגואו (Bīnggōu, 冰沟), אך הוא אינו מרשים כמו הפארק המרכזי והגישה אליו מוגבלת.
שעות פתיחה: בקיץ: 7:00-18:00; בחורף: 7:30-17:00.
המדבריות יפות במיוחד בשעות הדמדומים, ומומלץ להגיע לכאן אחר הצהריים. במקרה ואתם לא מצליחים לחזור לעיר בזמן, מספר אכסניות ליד המדבריות מאפשרות לישון במקום.
לקריאה נוספת לחצו כאן.
מעטים המטיילים היודעים שבמרחק נסיעה קצרה מהפארק הגיאולוגי דז'אנגייה, שוכן פארק יפהפה נוסף, השייך גם הוא כולו לתוצרים הגיאולוגיים של הדאנש'יה. זהו פארק בינגגואו (Binggou Danxia Scenic Area, Bīnggōu dānxiá jǐngqū, 冰沟丹霞景区), שנפתח רק ב-2014. הפארק אינו מהווה תחרות לקשת הצבעים המרהיבה הנפרשת על הרי החול בפארק השכן המפורסם, אבל יש בו תופעה ייחודית אחרת ומרשימה למדי – צורות ומצוקי אבן מדהימים הנפרשים על פני תא שטח ענקי הנמשך לעבר האופק. הודות לפופולאריות הגעצומה לה זוכה אחיו הגדול המושך אליו את תיירי האזור, בשלב זה נותר פארק בינגגואו סוד שמור של חובבי צילום סינים ומערביים. בזכות כך, תוכלו להנות מהטבע כמעט לבדכם ולמצוא בקלות פינות שקטות להתרשם מהיופי והעוצמה של המצוקים האדומים בפארק.
שעות פתיחה: מאי-10 באוקטובר: 6:00-20:00, ב-19:00 מפסיקים למכור כרטיסים. 11 אוקטובר-אפריל: 7:00-19:00, ב-18:00 מפסיקים למכור כרטיסים.
לקריאה נוספת לחצו כאן.
שעתיים נסיעה מדז'אנגייה הנוף מתחלף באופן דרמטי, עת הבניינים והאספלט הופכים לשדות צהובים והרים מושלגים ששוטפים את העיניים בצבעים. זוהי התפאורה למקדש מאטי (Mati Temple, Mǎtí sì, 马蹄寺) – "מקדש פרסת הסוס" – החצוב באופן יוצא דופן בצלע ההר. גודלו של המקדש המרהיב ישאיר אתכם פעורי פה, והנוף הנשקף ממנו עוד יותר. לרגלי המקדש יושב כפר טיבטי קטן וצבעוני, וסביבו שטח ענק ובו עצים סבוכים ונהר מקסים. קחו את הזמן ופשוט טיילו פה רגלית – על המצוקים בסביבה פזורים מקדשים מאולתרים קטנים וגילופים מיוחדים, והטבע פה ישאיר אתכם רגועים ורעננים לכל שאר הטיול.
שעות פתיחה: 8:00-18:00.
לקריאה נוספת לחצו כאן.
צריחיו הגבוהים של מעבר ג’יה-יו-גואן (Jiayuguan Pass, Jiāyùguān, 嘉峪关) מסמלים את סופה של החומה הגדולה של מינג (1368-1644), ומבחינת הסינים סימל המקום גם את גבולה של הציוויליזציה הסינית. המעבר, שנבנה סביב שנת 1372, היה סמל לעונש ולגירוש, שכן מנודי סין נהגו לעבור בו בדרכם לחיי גלות במדבר. היום הבדידות הזו היא בדיוק מה שהופכת את מעבר ג’יה-יו-גואן לכה מיוחד – מראה החומה הסינית והמבצר המפואר באמצע המדבר, כשברקע ניצבים הרים מושלגים, הינו יחיד במינו בסין. למרות שיפוצים מסוימים, מעבר ג’יה-יו-גואן הוא המעבר הצבאי הוותיק ביותר ששרד עד היום, והזדמנות לראות את החומה הגדולה של מינג ללא מתיחת פנים יסודית ולאחר נזקי המדבר שעברה במשך מאות שנים. במקום עוד מספר אטרקציות קטנות, כולל מוזיאון קטן ולא מרשים במיוחד של החומה הגדולה.
שעות פתיחה: מאי-אוקטובר: 8:30-20:00; נובמבר-אפריל: 8:30-18:00.
בעיר ג'יה-יו-גואן יש מלונות ספורים בלבד המקבלים זרים, והאנגלית אינה בהכרח שגורה בפי עובדיהם. מאחר ולדון-חואנג יוצאות רכבות רק בלילה (2:45-8:00) והאוטובוסים נגמרים ב-14:00, אם לא תזמינו מקום לינה מראש יש סיכוי סביר שתעבירו חצי לילה בתחנת הרכבת השוממת של המקום.
לקריאה נוספת לחצו כאן.
דון-חואנג (Dunhuang, Dūnhuáng, 敦煌) המקסימה והמבודדת מלאה באוכל טוב, אמנים מוכשרים ואטרקציות מרשימות, והיא שובה את ליבם של מטיילים רבים. אל תיבהלו אם הכל סגור ביום – העיירה הקטנה הזו עובדת בלילה, עם שוק לילה סואן ומאות מסעדות מקומיות הנפתחות בחשכה. זה מתאים לאופי הטיול פה, שכן דון-חואנג היא נקודת היציאה למערות מוגאו הנפלאות ולהר החולות המזמרים המקסים. סביבתה של דון-חואנג מציעה עוד אטרקציות רבות, ורוב האכסניות ובתי המלון יציעו לקחת אתכם לחצי יום טיול לראות שרידים של החומה הגדולה ממספר תקופות, וביניהן שושלות מינג (1368-1644) וחאן (206 לפנה"ס- 220 לספירה). בלילה תוכלו לקנות מזכרות בשוק האמנות הלילי הנחמד, שלמרות שהוא הולך ומאבד את היצירות המקוריות לטובת פיצ'פקס סיני טיפוסי, עדיין ניתן למצוא בו כמה אמנים מיוחדים שהגיעו לאזור כדי להתחבר עם הטבע.
שעות פתיחה: כל היום.
כשהגיעה השמועה למערב בדבר האוצר הדתי והתרבותי המתחבא אי שם בצפון דרך המשי, מעטים האמינו כי הדבר אפשרי. מאה שנים אחרי, ומערות מוגאו (Mogao Caves, Mògāo kū, 莫高窟) הן אחד מהאתרים החשובים בהיסטוריית הבודהיזם הסיני בפרט והבודהיזם בכלל: 500 מערות התפילה שנחצבו במצוק לאורך אלף שנים חושפות 45 אלף מטרים רבועים של ציורי קיר, פסלים מרשימים ומסמכים ייחודיים, באוצר שאין שני לו בעולם. המערות מציגות אמנות מרהיבה מהמאה ה-4 ועד המאה ה-14 וחושפות טפח מן החיים בשנים אלו, וקשה שלא להתרגש למראה הציורים המרהיבים המכסים אותן מקיר אל קיר. בין הציורים הרבים ניתן למצוא פורטרטים של מנהיגים מקומיים ודמויות היסטוריות מפורסמות, כמו גם עדויות בלעדיות למנהגים שנעלמו מסין, כמו ריקודים וטקסי קבורה מקומיים. המערות, הנקראות לעיתים "מערות אלף הבודהות" או "מערות דון-חואנג" על שם הקרבה לעיר המקסימה דון-חואנג, הן אתר חובה לכל חובב אמנות, היסטוריה, ארכיאולוגיה ותרבות.
שעות פתיחה: אפריל-נובמבר: 8:00-18:00. דצמבר-מרץ: 9:00-17:30.
- הטיול במערות מתבצע עם מדריך בלבד, שלוקח את המטיילים למספר מערות המשתנה מדי יום. ההדרכות בסינית, אך יש שלוש פעמים ביום (9:00, 12:00 ו-14:00) מדריך באנגלית שעולה מעט יותר (בתוספת 20 יואן). מומלץ להביא פנס עצמאית. אסור לצלם בתוך המערות.
- אל תפספסו את המוזיאון המעניין של האתר, אשר משחזר מספר מערות ומסביר את שיטות הצביעה הייחודיות שנעשו במערות ואת הדמויות השונות המוצגות בהן.
לקריאה נוספת לחצו כאן.
בקצה קיצה של דון-חואנג מתחלפים הבתים בדיונות חול עצומות המיתמרות מהאדמה ויוצרות מראה שנדמה כתפאורה לסיפורי אלף לילה ולילה. זהו הר החולות המזמרים (Singing-Sand Mountain, Míngshā shān, 鸣沙山), שנודע ברחבי סין בזכות החול הלבן הבתולי והשקיעות היפות בו. הר החולות המזמרים מספק דרך נפלאה להעביר שעתיים-שלוש של שיטוטים בין החולות, אם בטיפוס רגלי על הדיונות התמירות ואם ברכיבה על גמלים. במרכז האתר נמצא נווה מדבר קטן שזכה לשם "אגם הסהר" (Crescent moonlake, Yuèyá Quán, 月牙泉) על שום צורתו, בו תוכלו להימלט מהחום ולשמוע מוזיקה מסורתית בזמן שאתם מתרשמים מהאגם המהולל. הר החולות היפה הפך בשנים האחרונות לאתר תיירות פופולרי למדי, והחולות מלאים בטרקטורונים, דאונים, ובערך כל פעילות אתגרית אפשרית. אך האתר עדיין שווה ביקור, ועם מספיק מאמץ תוכלו לברוח מהמוני המטיילים ולהתבודד עם המדבר.
הגעה: האתר נמצא 6 קילומטרים מדון-חואנג, קו אוטובוס מס' 3 מהעיר מגיע לכאן (תחנה אחרונה), וניתן לקחת מונית ואף להגיע באופניים.
מחיר כניסה: 120 יואן.
שעות פתיחה: 6:00-18:00.
לקריאה נוספת לחצו כאן.