טל ניצן

מייסדת ועורכת

רכזת אדמניסטרטיבית במכון קונפוציוס באוניברסיטה העברית. למדה באוניברסיטאות ג'יאו טונג בשאנגחאי ובדז'ה-ג'יאנג בחאנגדז'ואו. בעלת תואר ראשון בלימודי אסיה ותקשורת מהאוניברסיטה העברית.

סיור בליג'יאנג

עיר עתיקה יפיפיה, נוף משגע ובני מיעוטים לבביים – לליג'יאנג לא חסר דבר

קשה לתאר את יופייה של ליג'יאנג. עיר המיעוטים של בני הנאש'י מהווה מזה שנים אחד מיעדי התיירות הנחשקים במחוז יונאן שבדרום-מערב סין, וסמטאותיה הצרות מלאות תמיד במאות תיירים מכל העולם. העיירה כולה מורכבת ממאות רחובות ובתי אמנים, שיחד עם מוזיקאים מקומיים יוצרים אווירה רגועה. בני המקום ישמחו לשתף אתכם בתרבות שלהם, הכוללת שלל ממתקים מיוחדים וריקודים מסורתיים.

העיר העתיקה של ליג'יאנג, המכונה גם דאיאן (Dàyán, 大研), היוותה בעבר מרכז מסחרי חשוב על דרך התה והסוסים שהעבירה סחורות מיונאן לטיבט. בנוסף, היוותה העיירה לאורך ההיסטוריה את המרכז התרבותי של בני הנאש'י המתגוררים באזור. ב-1996 רעידת אדמה אימתנית פקדה את העיר והרסה מעל ל-300,000 מבנייניה. בכספי הסיוע לשיקום העיר, שופצה העיר העתיקה ועברה מתיחת פנים, ובנייני הקומות הרבים שהיו בתחומה פעם הוחלפו בבניינים בסגנון עתיק. מאמצים אלו בין היתר גם קנו לה לבסוף מקום ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו.

בניינים בסגנון עתיק בעיר העתיקה של ליג'יאנג (צילום: טל ניצן)

בניינים בסגנון עתיק בעיר העתיקה של ליג'יאנג (צילום: טל ניצן)

על ליג'יאנג נאמר – במידה רבה של צדק – שהיא תיירותית וממוסחרת מדי. עם זאת, יש לה קסם מסוים שקשה להתעלם ממנו, עם סמטאות מפותלות ששביליהן מכוסים שיש ופלגי מים קטנים הזורמים תחת גשרים פסטורליים. הבתים של ליג'יאנג עשויים עץ ובעלי גגות רעפים שחורים, נותנים הזדמנות להציץ אל סין המסורתית של פעם. ככל שיורדים מהרחובות הראשיים העמוסים אל תוך הסמטאות הצדדיות כך ניתן לברוח מההמון ולהנות מהאווירה של המקום. עם רדת החשכה נדלקים הפנסים האדומים ותאורת הרחוב הצהובה מאירה את בתי העץ באור מחמיא.

הניווט בליג'יאנג מהווה אתגר לא פשוט. בתחומי העיר העתיקה אין כבישים ואין גישה לתחבורה ציבורית או מוניות, ואפילו הרכיבה על אופניים אסורה. לא קל להתמצא כאן – הסמטאות הפתלתלות מכהות את תחושת הכיוון וברבות מהן אין שלט המורה את שמן. ברחבי העיר אמנם הוצבו לטובת התיירים שלטי עץ עם מפות, אך אלו חלקיות בלבד ולא תמיד מועילות. על כן מוטב לרכוש מפה בעלות של יואנים בודדים מהרוכלים ברחובות, אל תדאגו – אם לא תמצאו אותם, הם ימצאו אתכם.

סמטאות ליג'יאנג בלילה וביום (צילום: טל ניצן)

סמטאות ליג'יאנג בלילה וביום (צילום: טל ניצן)

כאמור, מרבית תושבי העיר משתייכים לבני מיעוט הנאש'י, המונה מעל ל-300,000 אנשים, כשבערך שני שליש מתוכם מתגוררים בליג'יאנג וסביבתה. בשפת המיעוט 'נא' משמעותו מכובד ו-'ש'י' משמעותו עם, מכאן שפירוש שם המיעוט הוא "העם הנכבד". המיעוט קנה לו שם כחברה מטריארכלית, אך למעשה תואר זה הגיע לו בזכות קבוצת מיעוט המוסו המתגוררת באגם לוגו, וקוטלגה על ידי הממשלה הסינית כקבוצת בת של מיעוט הנאש'י. בפועל, מדובר בשתי קבוצות שונות בעלות תרבות נבדלת וייחודית לכל אחת מהן.

נשות מיעוט הנאש'י בתלבושות המסורתיות (צילום: טל ניצן)

נשות מיעוט הנאש'י בתלבושות המסורתיות (צילום: טל ניצן)

בניינים רבים ברחבי העיר העתיקה מקושטים באמנות ובכתב תרבות הדונגבה של בני מיעוט הנאש'י . הכתב כולל למעלה מ-1,400 סימניות המייצגות אובייקטים ופעולות באמצעות ציורים. זוהי עדות מרתקת לכתב פיקטוגרפי ייחודי במינו והאחרון מסוגו שעודנו בשימוש כיום, ועל כן הוא הוכר על ידי אונסק"ו כמורשת עולמית בפני עצמו. החל מהמהפכה הקומוניסטית, הממשלה הסינית יצרה עבור שפת הנאש'י מערכת כתב מבוססת אותיות לטיניות, ועודדה את השימוש בו. בתקופת מהפכת התרבות הושמדו אלפי כתבים של בני הנאש'י. כיום מנסה הממשלה לשמר את התרבות העתיקה ואת הכתב שלה, לפני שזה יהיה מאוחר מדי. 

בנייני העיר העתיקה מקושטים בכתב הדונגבה העתיק (צילום: טל ניצן)

בנייני העיר העתיקה מקושטים בכתב הדונגבה העתיק (צילום: טל ניצן)

לא פחות חשוב מהעיר עצמה הוא האזור הגיאוגרפי בו היא שוכנת. האזור ניחן בנוף מרהיב, ובין אתריו המפורסמים ביותר נמצאים ערוץ דילוג הנמר האתגרי והר דרקון הג'ייד המושלג המרשים שפסגתו מבצבצת מעל גגות העיר בכל אשר תפנו. בקרבת מקום נמצאים גם כפרים ועיירות נוספים אליהם ניתן לרכב באופניים, הפופולאריים מבינם הם שוחה (Shùhé, 束河) ובאישה (Báishā, 白沙).

אטרקציות מרכזיות בליג'יאנג

 

בריכת הדרקון השחור  (Black Dragon Pool, Hēi lóng tán, 黑龙潭) – הפארק הקטן שנמצא בצפון העיר העתיקה הוא הנקודה ממנה מצטלמת התמונה האייקונית של ליג'יאנג –  הר דרקון הג'ייד המושלג המשתקף בבריכה ומלפניו פגודה אדומה וגשר. מלבד זאת יש בו שבילים לצעוד בהם לאורך הברכה שנוצרה מסכירת מי הנחל והרבה פינות נחמדות לשבת בהן ולהירגע על רקע הנוף היפיפה. מומלץ להגיע מוקדם בבוקר או לקראת סגירה אז הפארק ריק יותר ושומר על שלווה ורוגע.

מחיר כניסה: חינם, דרוש תשלום אגרה (ראה למטה).
שעות פתיחה: 8:00-17:00.

 
בריכת הדרקון השחור (צילום: שאטרסטוק)

בריכת הדרקון השחור (צילום: שאטרסטוק)

גבעת האריה (Lion Hill, Shīzi shān, 狮子山) – בקצה המערבי של העיר העתיקה מתחילים לטפס בתיה שחורי הרעפים של ליג'יאנג על צלעה של גבעה. חלקה העליון של הגבעה הזו הוא פארק נעים ובו נקודת תצפית שלרגליה נפרשת העיר העתיקה בשלמותה. בראש הגבעה פביליון מפורסם, שנבנה ב-1997 לאחר רעידת האדמה הגדולה ומהווה את אחד הסמלים החשובים של העיר. ניתן לטפס לקומות העליונות של הפביליון לקבלת תצפית רחבה אף יותר, וכן לקבלת תצפית גם על חלקה המודרני של ליג'יאנג מן העבר השני כאשר ברקע הר דרקון הג'ייד המושלג. במתחם הפארק גם תמצאו מקדש קטן וכן פביליונים עם תוף ופעמון, כמיטב המסורת הסינית.

מחיר כניסה: 15 יואן כניסה, 50 יואן לפביליון. לפעמים דורשים תשלום אגרה (ראה למטה).
שעות פתיחה: 7:00-20:00.

גגות העיר העתיקה נשקפים מגבעת האריה (צילום: טל ניצן)

גגות העיר העתיקה נשקפים מגבעת האריה (צילום: טל ניצן)

ליג'יאנג המודרנית על רקע הר דרקון הג'ייד המושלג (צילום: טל ניצן)

ליג'יאנג המודרנית על רקע הר דרקון הג'ייד המושלג (צילום: טל ניצן)

אחוזת משפחת מו (Mu Family Mansion, Mù fǔ, 木府) – למרגלות גבעת האריה נמצאת האחוזה הזו ששירתה את משפחת מו, מנהיגי הנאש'י. האחוזה שופצה מהיסוד לאחר רעידת האדמה שפקדה את העיר, ולמרות שהיא כבר לא ממש בניין עתיק אותנטי, היא מהווה הזדמנות טובה עבור מי שלא ביקר בעיר האסורה בבייג'ינג לראות מבנה של ארמון סיני עתיק המציג את נפלאות הארכיטקטורה הסינית. בנוסף תוכלו לראות כאן רהיטים עתיקים רבים, פריטי אמנות ועוד. אין ברחבי האחוזה הסברים מפורטים (אפילו לא בסינית), ולכן חובבי ההיסטוריה אולי ירצו להיעזר בשירותיו של מדריך.

מחיר כניסה: 60 יואן.
שעות פתיחה: 8:30-17:30.

אחוזת משפחת מו (צילום: טל ניצן)

אחוזת משפחת מו (צילום: טל ניצן)

בריכת דרקון הסוס הלבן (White Horse Dragon Pool, Báimǎ Lóngtán, 白马龙潭) – הבריכה העתיקה הזו משמשת עדיין את נשות הנאש'י לרחיצת בגדים וכלים ובצידה ניצב מקדש קטנטן. לא מגיעים לכאן הרבה תיירים ומשום כך היא אותנטית בהרבה מאתרים אחרים בעיר.

מחיר כניסה: חינם.
שעות פתיחה: 8:00-21:00.

בריכת דרקון הסוס הלבן (צילום: טל ניצן)

בריכת דרקון הסוס הלבן (צילום: טל ניצן)

הר דרקון הג'ייד המושלג (Jade Dragon Snow Mountain, Yùlóng xuěshān, 玉龙雪山) – דמי הכניסה היקרים לאתר מרתיעים מטיילים רבים, ועלויות הרכבל הגבוהות בהחלט לא עוזרות. המקום היחידי שניתן להגיע אליו ללא רכבל (בשאטל מקופות הכרטיסים), הוא עמק הירח הכחול (Lán yuè gǔ, 蓝月谷), אגם מלאכותי יפייפה, שמימיו התכולים המהפנטים נפרשים למרגלות אחת מפסגותיו המושלגות של הר השלג. במעלה ההר תמצאו נופים מרהיבים, מדשאות נרחבות, יערות מחטים ונהרות זורמים שניתן לשתות ממימיהם (רצוי לברר במקום). אל תיבהלו אם אתם מרגישים קצת מסוחררים – האוויר במעלה ההר דליל והעלייה המהירה עשויה ליצור מחלת גבהים קלה. כמו בליג'יאנג, גם בהר צפו לראות מבקרים רבים, מה שעלול אמנם להעיב מעט על החוויה של טיול שקט בטבע, אך עדיין מומלץ ביותר לא לוותר על הביקור בו. 

הגעה: קו מיניבוס מס' 7 (20 יואן) מכיכר השמש האדומה (Hóng tàiyáng guǎngchǎng, 红太阳广场), ליד הפסל של מאו דזה-דונג. מרבית ההוסטלים מארגנים הסעות משותפות על פי דרישה.
מחיר כניסה: 130 יואן; 55-180 יואן לנסיעה הלוך-חזור ברכבל (תלוי לאיזה יעד). דרוש תשלום אגרה (ראה למטה).
שעות פתיחה: 7:00-16:30.

הר דרקון השלג בקיץ (צילום: נוגה פייגה)

הר דרקון השלג בקיץ (צילום: נוגה פייגה)

הר דרקון השלג בחורף (צילום: טל ניצן)

הר דרקון השלג בחורף (צילום: טל ניצן)

מידע שימושי

 

הגעה: אוטובוסים תדירים יוצאים משאנגרי-לה (40-50 יואן, ארבע שעות וחצי), מדאלי (40-70 יואן, שלוש שעות וחצי) וכן מתחנת האוטובוסים המערבית של קונמינג (西部汽车客运站,א 9-10 שעות, 180-240 יואן). רכבות יוצאות מקונמינג (7-10 שעות, 90-230 יואן) ומדאלי (34-110 יואן, שעתיים). טיסות יוצאות לשדה התעופה של ליג'יאנג מקונמינג (שעה, 270-600 יואן) וערים רבות נוספות בסין.

מחיר כניסה: חינם, אך ישנה אגרת שימור של 80 יואן (תקפה לחודש ימים), שייתכן ותידרשו לשלם אם תרצו להיכנס לאחד מאתרי העיר או להר דרקון הג'ייד המושלג.

שעות פתיחה: כל היום.

עונה: ניתן לטייל לליג'יאנג בכל עונות השנה, אך הקיץ והסתיו הם התקופות האהובות ביותר, משום שבאביב ובחורף הפרשי טמפרטורות גבוהים בין היום ללילה. בקיץ מספיק להצטייד במכנס ארוך וג'קט, אך בשאר העונות מוטב להתכונן ללילות קרים יותר. העונה הגשומה היא בין מאי לאוקטובר, ובמיוחד החודשים יולי-אוגוסט.

לינה: לא חסרות אופציות לינה טובות בליג'יאנג, ובכל זאת המלצה אחת מפנקת ואחת חסכונית –

מלון אן-יו דאיאן בליג'יאנג (Anyu Dayan Hotel, 安隅大研酒店)כשמו של המלון כן הוא ממוקם בעיר העתיקה של ליג'יאנג, הנקראת גם דאיאן. מדובר במלון מקסים המעוצב בסגנון מודרני עם נגיעות אסיאתיות מסורתיות ומתאים במיוחד לזוגות. בתחומי המלון תמצאו גם גינה יפה, בר, ומסעדה המגישה ארוחת בוקר בסגנון בופה. עובדי המלון חברותיים ומועילים וביניהם גם דוברי אנגלית. למידע נוסף ולהזמנות לחצו כאן 

מחירי חדרים: 988-1388 יואן לחדר עם מיטה זוגית (תלוי בגודל החדר וברמתו).
כתובת: Dàyán gǔzhèn yīgǔ xiàng 55 hào, 大研古镇依古巷55号
הגעה: אין תחבורה ציבורית בתחומי העיר העתיקה של ליג'יאנג, ניתן להגיע עד לשער הדרומי של העיר העתיקה באמצעות קווי אוטובוס מס' 2, 3, 7, 12, 14, 21 ו-27.

 

הגסטהאוס של מאמא נאש'י (Mama Naxi's Guesthouse, 古城香格韵客栈) – אם אתם עושים את המסע במעלה הדרך האחורית ומגיעים לליג'יאנג, כנראה שכל הדרכים יובילו אתכם להוסטל המקסים הזאת. מאמא נאש'י, שכשמה כן היא- מאמא גדולה בת בני הנאש'י- מנהלת ביד רמה (ורכה) את ההוסטל העמוס בליג'יאנג, ולא תוכלו שלא להתאהב בה. ההוסטל עבר למיקום חדש לפני מספר שנים, השוכן ליד תחנת האוטובוסים של ליג'יאנג וכעשר דקות הליכה מהעיר העתיקה של ליג'יאנג. המקום מספק חדרים נקיים ומיטות נוחות, אך הייחוד שלו הוא באווירה: מאמא נאש'י האהובה תשקה אתכם, תטפל בכם ותדאג שתהיו מצויידים לפני המסע לערוץ דילוג הנמר. זהו מקום מעולה להתעדכן על מצב המסלול ועל טיולים שונים בסביבה, ויוצאות מכאן הסעות לכל מיני מסלולים. לא פלא שהישראלים התאהבו במקום, ומאכלסים אחוז נכבד מהמבקרים בו.  למידע נוסף ולהזמנות לחצו כאן

מחירי חדרים36 יואן למיטה בדורמס; 90-140 לחדר זוגי. קיימים גם חדרים לשלושה/משפחה.
כתובת Lìjiāng gǔchéng qū jíxiáng dōnglù lìjǐngwān xiǎoqū 22 hào, 丽江古城区吉祥东路丽景湾小区22号.
הגעה: מתחנת הרכבת של ליג'יאנג קחו קו 16 ורדו בתחנת האוטובוסים של ליג'יאנג (Lìjiāng kèyùn zhàn,丽江客运站). חזרו לצומת, פנו צפונה וצעדו כ-4 דקות עד תגיעו להוסטל.

 

טל ניצן
 
רכזת אדמניסטרטיבית במכון קונפוציוס באוניברסיטה העברית. למדה באוניברסיטאות ג'יאו טונג בשאנגחאי ובדז'ה-ג'יאנג בחאנגדז'ואו. בעלת תואר ראשון בלימודי אסיה ותקשורת מהאוניברסיטה העברית.