נשים בסין2019-04-03T11:31:01+00:00

נשים בסין 

המונח "נשים בסין" יכול להיות מעט בעייתי – כיצד, אם בכלל, ניתן לאפיין את חייהן של 670 מיליון נשים? האם יש במשותף בין נשות העיר לנשות הכפר? והאם מאבקים אלו דומים לאלו של נשים במערב? להלן כמה נקודות מאוד כלליות ומתומצתות על חייהן של נשים בסין. 

הנשים הסיניות הן קבוצה שעובדת, ועובדת קשה. אחוז הנשים העובדות בסין עומד על 70% – האחוז הגבוה בעולם (לשם המחשה, בצרפת זה 50%). שנים של שלטון קומוניסטי הכניס נשים למקצועות המוגדרים במערב כ"גבריים", וזה שכיח לראות בסין נשים עובדות כפועלות בניין, נהגות אוטובוס וכדומה.

המשפחה מתגייסת לעזור בגידול הילד. בסין נהוגה שיטה בה הילדים גדלים בביתם של הסבא וסבתא כדי לשחרר את ההורים לעבוד, או שהסבא וסבתא עוברים לגור עם ההורים הצעירים. הדבר אכן מאפשר לנשים להמשיך לעבוד במשרה מלאה, למרות שעדיין מצופה מהן להקדיש עצמן לילדים כמה שניתן.   

ניתן לראות עלייה בנשים ממעמד ביניים בעלות משרות בכירות וחינוך גבוה.  שנים של מדיניות הילד האחד, השקעה בחינוך והתעשרות המדינה עשו את שלהן, ואנו עדים לעלייה בכמות הנשים הצעירות שמגיעות מבית מבוסס, רוכשות השכלה באוניברסיטאות הנחשבות ביותר בחו"ל וחוזרות לערים הגדולות בסין כדי להשתלב בשוק הכלכלה במשרות בכירות. נשים אלו הן גם אחת הסיבות ש:

בסין יש אחוז סטארטאפיסטיות גבוהה במיוחד. 25% מהיזמים בסין הן נשים – בין האחוזים הגבוהים בעולם (בישראל מדובר על 5%-9%). בסין מספר "האבים" ליזמות וחדשנות, והממשלה מעודדת נשים להקים עסקים משלהן.

הנשים הסיניות הן גם הכי עשירות בעולם. במדד העולמי לנשים מליארדריות שיצרו את הונן בעצמן 56 נשים מתוך 88 ברשימה הן סיניות. זה כולל 7 מתוך 10 הנשים בעשירייה הראשונה, וכן את המקום הראשון השייך לדז'ואו צ'ון-פיי – ילדה ענייה שהקימה חברה למסכים והפכה אותה לאימפריה.

עם זאת, הדרך עוד ארוכה. למרות העלייה המתמדת של נשים בתחומי טכנולוגיה, פיננסים ויזמות, המשפחה הסינית נוטה להיות מאוד מסורתית, ומשפחות רבות ממשיכות לעודד את בנותיהן לבחור במקצועות "נשיים" ולבחור בגידול ילדים על פני קריירה. האלימות במשפחה נוכחת מאוד בסין, ולנשים יש הגנה מעטה מאוד תחת מערכת המשפט הסינית. והטרדות מיניות עדיין נפוצות במקומות העבודה – עם מעט מאוד דיון ציבורי בעניין.