נושאי שיחה וצנזורה
נהוג לומר שהסינים שואלים שאלות כל כך ישירות, שאין להם בעיה לשאול כבר בפגישה הראשונה כמה אתם מרווחים לחודש. למעשה, זו עשויה להיות השאלה הכי עדינה שתעלה בשיחה – הסינים מוכנים לשאול ולהעיר על הכל, מהמשקל שלכם ועד לכמה ניתוחים פלסטיים עברתם. מצד שני, הם גם מקבלים כל שאלה – הזדמנות נפלאה לסקרנים מבינכם לברר איך זה לחיות תחת מדיניות הילודה, איך נראה היום-יום הסיני ומה החלומות והשאיפות שלהם. לסינים סקרנות אינסופית לתרבויות אחרות, והם שמחים על כל הזדמנות להשוות בין התרבות המקומית למערבית. אל תיבהלו אם אתם שומעים אמירות סטריאוטיפיות מעליבות. בעוד הסינים סבלו מגזענות רבה לאורך ההיסטוריה, הם לא מתביישים לבצע הכללות גסות הן על עצמם והן על אחרים. לכן, אל תתפלאו אם סטודנט מקומי יגיד לכם ש"כל האמריקאים שמנים", או שנהג מונית יקבע ש"כל היהודים חכמים". הסינים לא חוסכים אמירות כאלו גם מעצמם, והם לעיתים קרובות יגידו כי בסין יש "יותר מדי אנשים", או אפילו יאמרו דברים קשים בנוגע לאיכות אנשי המדינה. קחו את זה בהומור ואל תתייחסו לזה יותר מדי ברצינות – אך באותה נשימה גם אל תגררו לאמירות כאלו בעצמכם. אם אתם מחפשים נושאי שיחה קלילים שאפשר להתחיל איתם, לכו על שאלות הקשורות לתרבות הסינית – אוכל, תרבות פנאי, תכניות טלוויזיה אהובות וכדומה. סינים אוהבים מאוד לדבר על אוכל אהוב, אתרי תיירות מועדפים בסין ובילויים עם חברים ומשפחה. אם אתם מרגישים בנוח ומעוניינים להעמיק את השיחה, תוכלו לשאול על נושאים כמו חינוך ולחץ להצטיינות, לגדול כילד יחיד, הקושי במציאת עבודה בסין ועוד. כאמור, המקומיים פתוחים לכל נושא שיחה. עם זאת, עם שני נושאים כדאי להיזהר:
- פוליטיקה – בעוד לא מדובר בטאבו מוחלט, הרי שכל מה שקשור למפלגה הקומוניסטית, למאו דזה-דונג, למאורעות כיכר טיאן-אן-מן ועוד – עדיף להשאיר מחוץ לשיח. מדובר בנושאים רגישים, ולא פעם הסתבכו מערביים על דעות שהביעו בפומבי. אם תראו שאתם מגיעים לאינטימיות חברית וסומכים על האדם שמולכם – תוכלו לנסות להעלות את הנושא. גם אז חשוב לזכור שהדעות שהסינים יביעו בפניכם אינן בהכרח תואמות את מה שהם חושבים באמת, ואת דעותיהם הכנות הם עשויים לשמור לשיחה שלא בנוכחות זרים.
- מין ומיניות – הנושא של סקס ומיניות עבר תהפוכות רבות בסין, וכיום הוא מתחיל לתפוס את מקומו בתרבות הפופולרית ובתוכניות ריאליטי. עם זאת, מדובר עדיין בנושא רגיש למדי, ונדיר שתשמעו סינים מדברים עליו בציבור. הדבר נכון גם לרווקים וגם לסינים נשואים/ עם בני זוג, אז כדאי פשוט להימנע מהנושא.ולהלן כמה טיפים לשבירת הקרח וליצירת קשר עם סינים:
- למדו מילה או שתיים בסינית. השפה הסינית היוותה מקור גאווה למדינה זה אלפי שנים, וחשיבותה ניכרת עד היום. אתם עשויים לחשוב שללמוד לומר "שלום" ו"תודה" בשפת המקומיים זה קיטשי, אך עבור הסינים מדובר בסממן של כבוד והערכה לתרבות הענפה ולהיסטוריה הארוכה שלהם. כדי לקבל הסבר כללי על השפה, כנסו למדור שפה שלנו, או הורידו את המילון-עברית-סינית שלנו כדי ללמוד כמה מילים חשובות.
- הביאו עמכם מתנות קטנות מישראל. למי שרוצה לבסס קשרים אמתיים עם הקהילה המקומית, או פשוט ליצור תדמית טובה לארץ הקודש, מומלץ ביותר להביא שקית עם מתנות קטנות מהארץ. זהו מנהג סיני עתיק שנשאר עד היום, ובו נהוג לתת מתנות כאות הערכה. אל תשברו את הארנק – מתנות קטנות וזולות שמייצגות לדעתכם את התרבות הישראלית הן מעל ומעבר.
- הביאו עמכם מטבעות ושטרות ישראלים. כפי שתראו במהלך הטיול, סין היום מושפעת מעל ומעבר למצופה מכסף – וזה יצר תחביב מעניין (גם אם מוזר לעיתים) של לראות איך כסף נראה בתרבויות שונות. זוהי שאלה שצצה בשיחות רבות, וכדאי לבוא מוכנים. אם תרצו לצאת באמת לארג'ים, תביאו כמה מטבעות של עשרות אגורות ותתנו להם מתנה. זה יהפוך אתכם לשיחת היום.