טל ניצן

מייסדת ועורכת

רכזת אדמניסטרטיבית במכון קונפוציוס באוניברסיטה העברית. למדה באוניברסיטאות ג'יאו טונג בשאנגחאי ובדז'ה-ג'יאנג בחאנגדז'ואו. בעלת תואר ראשון בלימודי אסיה ותקשורת מהאוניברסיטה העברית.

ספר השיאים של סין

הכי גבוה, הכי גדול: 10 אתרי תיירות שוברי שיאים בסין

סין לא צריכה הרבה כדי לשבור שיאים עולמיים: מדובר במדינה שעשתה את השינוי הכלכלי המהיר ביותר בעולם, שתושביה משתמשים בכספם כדי לטייל ברכבת המהירה בעולם לאתרי תיירות מהעתיקים בעולם. בזמנם הפנוי הם מתפנים לשופינג מותגי יוקרה בו מהווים את כוח הקנייה הגדולה בעולם, או פונים לקנייה באינטרנט דרך חברת עליבאבא, שהיא גם החברה שעשתה את ההנפקה הראשונה הגדולה ביותר. כל אלו נעשים על-ידי האוכלוסייה הגדולה ביותר בעולם, עם השפה המדוברת ביותר בעולם כשפת אם ושמהווה את מספר הגולשים האינטרנטיים הגדול ביותר בעולם.

 

רכבת המגלב של שאנגחאי - הרכבת המהירה בעולם (צילום: טל ניצן)

רכבת המגלב של שאנגחאי – הרכבת המהירה בעולם (צילום: טל ניצן)

בעוד חלק מהשיאים בסין נוצרו כתוצר לוואי של גודל האוכלוסייה וגודלה של המדינה, שיאים רבים בסין נוצרים באופן אקטיבי ובמחשבה תחילה. חברות פרטיות וגופים ממשלתיים הפכו את שבירת השיאים לספורט לאומי בסין ולדרך לקנות לעצמן שם ולהתפרסם. לעתים קרובות מתפרסמות ידיעות בעיתוני העולם המדווחות על עוד שיא עולמי של גינס שנשבר בסין. בעוד חלק מהשיאים נועדו למשוך תיירות או לפרסם חברה כלשהי, רבים מהשיאים נעשים בשביל שעשוע בלבד: כך למשל נשבר במדינה השיא העולמי לטיפול פנים רב-משתתפים, כאשר 1,000 נשים הגיעו ליום פינוק באצטדיון כדורגל. סין גם מחזיקה בתארים התמוהים של המדינה בעלת קערת האורז המטוגן הגדולה בעולם, אימון הטאיצ'י הגדול בעולם (50,000 משתתפים!), המספר הרב ביותר של אנשים ששמים ליפסטיק בעת ובעונה אחת, הזוג הנשוי הגבוה בעולם, המטריה הגדולה בעולם ועוד שיאים רבים ומוזרים.

לרצון של הסינים להצטיין במגוון דברים יש קשר מובהק לשאיפה למצוינות הקיימת בחברה הסינית המודרנית ויוצרת תחרות קשה בכל תחומי החיים במדינה. עם זאת, ניתן לראות שורשים של התופעה גם בסין המסורתית – התרבות הסינית העתיקה ידועה בשאיפתה לסדר, הרמוניה ואיזון. ברבות השנים פיתחו הסינים "חשיבה קטגוריאלית" אשר מסדרת כל תחום בחייהם, החל מסידור הרהיטים בבית ועד לתכנון סדר הרחובות בעיר. כך מיינו הסינים במשך מאות ואלפי שנים חפצים, מקומות ואפילו אנשים לקטגוריות ולרשימות ממוספרות. דוגמה מצוינת לכך היא חלוקת ההרים הסינית – לסין יש שלוש קבוצות של הרים חשובים: ארבעת ההרים הקדושים לבודהיסטים, ארבעת ההרים הקדושים לדאואיסטים וחמשת ההרים הקדושים של סין.

החשיבות של הגדרת שיאים הגיעה גם לאתרי תיירות, שם משתמשת הממשלה המקומית ואף המרכזית בתארים אלו כדי למשוך תיירים למקום. בעוד חלק מהשיאים מעט תמוהים (ואף מוטלים בספק), הרי שחלקם מרשימים בהחלט, ומשקפים את ייחודה של התרבות הסינית. להלן 10 שיאים כאלו שמומלץ להגיע ולחזות בהם: 

1. ראשונה ברשימה היא כמובן החומה הגדולה של סין, אשר נקראת בסינית החומה הארוכה – והיא אכן החומה הארוכה ביותר בעולם וגם המבנה הגדול ביותר שנבנה אי פעם בידי אדם. החומה נבנתה לאורך אלפי שנים על ידי כמה וכמה שושלות סיניות, שהשתמשו בחומות של קודמותיהן וגם יצרו קטעים משל עצמן. קשה לאמוד במדויק את אורך החומה, אבל מחקרים שנעשו מעריכים כי החומה של שושלת מינג (1368-1644) נפרשת על פני אורך של כ-9,000 קילומטרים – בעוד כל קטעי החומה מסתכמים בקרוב ל-21,000 קילומטרים!

החומה הגדולה (צילום: טל ניצן)

 

2. צבא חיילי הטרקוטה בש'י-אן זכה לתהילה עצומה בזכות אלפי חיילי החרס, העומדים למשמר זה למעלה מ-2000 שנים ומגנים על הקיסר הראשון של סין. סרטון במקום טוען בריש גלי כי מדובר בלא פחות מ"פלא העולם השמיני". אך חיילי הטרקוטה לא זקוקים לתארים מהודרים כדי להעביר את חשיבותם: החיילים הנראים כיום הם חלק קטן בלבד מתוך אחוזת קבר מפוארת תת-קרקעית, שגודלה מוערך בכ-50 קילומטרים רבועים – הקבר הגדול ביותר בעולם. למרות סיפורים עממיים על האוצרות הטמונים בקבר, הממשלה הסינית מסרבת לחפור אותו, מה שרק מוסיף מיסתורין לקברו של קיסר שושלת צ'ין.

חיילי הטרקוטה (צילום: נוגה פייגה)

3. הארכיטקטורה הסינית ידועה בצורת הבנייה הייחודית שלה, ובייחוד בפגודות היפייפיות המעטרות כל פינה בסין. ככזו היא מחזיקה במספר שיאים הקשורים למבנה המיוחד: הפגודה הגבוהה ביותר בעולם היא פגודת טיאן-נינג, שבעיר צ'אנגדז'ואו במזרח סין – זוהי פגודה מודרנית שבנייתה הושלמה רק ב-2007 ו-13 קומותיה מגיעות לגובה 154 מטרים. אליה נוספת פגודת השמש בגווילין, המתהדרת בתואר "פגודת הברונזה הגבוהה בעולם", ולפעמים גם בשני התארים המשעשעים "פגודת הברונזה הגבוהה בעולם עם מעלית", ו"פגודת הברונזה הגבוהה בעולם מעל המים".

פגודות השמש והירח בגווילין (צילום: נוגה פייגה)

4. מאז כניסת הבודהיזם לסין הפכו מקדשים ופסלי בודהה לחלק דומיננטי בנופה, וסין מחזיקה בכמה שיאים מרשימים גם במחלקה זו: הבודהה של מקדש האביב, שבפרובינציית חנאן במרכז סין, נישא לגובה מרשים של 124 מטרים ונחשב לפסל הגבוה בעולם – ובכך גם כפסל הבודהה הגבוה ביותר. הבודהה הגדול של לשאן בסצ'ואן, החצוב על צלע ההר בצורה יוצאת דופן, נחשב לפסל הגבוה ביותר מהתקופה הקדם-מודרנית, עם 71 מטרים שנבנו כבר לפני למעלה מ-1,200 שנים.

הבודהה הגדול בלשאן (צילום: טל ניצן)

הבודהה הגדול בלשאן (צילום: טל ניצן)

5. ועוד בודהה חשוב: פסל הבודהה שבמקדש הבודהה הגדול בעיירה דז'אנגייה בגאנסו מתהדר לעיתים בתואר המשעשע "הבודהה השוכב הגדול בעולם בתוך מבנה" – תואר שלא בטוח איך הוא מתיישב עם הבודהה הידוע בבנגקוק. כך או כך, הבודהה של דז'אנגייה הוא בהחלט הבודהה השוכב הגדול בסין, והמקדש בו הוא נמצא הוא אחד ממבני העץ העתיקים ביותר בכל סין.

הבודהה הגדול בדז'אנגייה (צילום: נוגה פייגה)

הבודהה הגדול בדז'אנגייה (צילום: נוגה פייגה)

6. אך לא רק מבנים היסטוריים זוכים להכנס לרשימת השיאים: סין היא גם מתחרה רצינית בתחום גורדי השחקים. הבניין השני בגובהו בעולם – מגדל שאנגחאי – מקשט את קו הרקיע של שאנגחאי עם 632 מטרים. לצדו בעשירייה הפותחת נמצאים עוד ארבעה בניינים סיניים (+1 מטאיוואן), כולל שכנו – מרכז הפיננסים העולמי בעל צורת פותחן הבקבוקים, שסוגר את הרשימה.

קו הרקיע של פודונג: הבניין הגבוה מימין - מגדל שאנגחאי; ומיד אחריו - מרכז הפיננסים העולמי (צילום: טל ניצן)

קו הרקיע של פודונג: הבניין הגבוה מימין – מגדל שאנגחאי; ומיד אחריו – מרכז הפיננסים העולמי (צילום: טל ניצן)

7. חזרה לשיאים מעט פחות קונבנציונליים, פארק דז'אנג-ג'יה-ג'יה שבמחוז חונאן התפרסם בזכות המצוקים הדרמטיים הניצבים בו, אשר הפכו אותו לאחד ממקורות ההשראה לנופים בסרט אווטאר. מלבד נופים מרשימים ומה שמרגיש כשיא במספר התיירים היומי לפארק, הפארק מחזיק בשיא גינס שמעולם לא חשבתם שקיים – מעלית באילונג שבתחומי הפארק היא המעלית הגבוהה ביותר באוויר הפתוח, ותעלה אתכם במהירות וללא מאמץ לצוק בגובה 326 מטרים.

דז'אנג-ג'יה-ג'יה (צילום: דורית ברקוביץ)

8. הפיתוח הכלכלי המהיר של המדינה הוביל גם לבנייה מואצת של רשת רכבות וכבישים וסין בנתה בשנים האחרונות לא אחד, אלא את שלושת הגשרים הארוכים בעולם: גשר המחבר בין מחוז חנאן לשאאנש'י, גשר העובר בטיאנג'ין, והארוך מכולם – גשר בן 165 קילומטרים היוצא משאנגחאי ומגיע כמעט עד לעיר נאנג'ינג. לאחרונה נבנה גשר בין הונג-קונג, מקאו ודז'וחאי, המקצר את הנסיעה באוטו בין הונג-קונג למקאו או דז'וחאי ל-40 דקות בלבד, בהשוואה ל-4.5 שעות היום. הוא הצטרף עם השלמתו למועדון הגשרים חוצי-הים הארוכים ביותר בעולם. את השיא לגשר חוצה-הים הארוך ביותר בעולם, אגב, מחזיקה גם סין עם גשר שנמצא ליד העיר צ'ינגדאו.

הרחק באופק - הגשר ההולך ומתהווה בין הונג-קונג למקאו (צילום: טל ניצן)

הרחק באופק – הגשר ההולך ומתהווה בין הונג-קונג למקאו (צילום: טל ניצן)

9. העיר האסורה לא זקוקה לשיאים כדי למשוך אנשים – מדובר בקומפלקס ארמונות ענק ששימש כעיר הסודית של קיסרי סין מאז אמצע המאה ה-15. העיר המרתקת חולשת על שטח של לא פחות מ-720,000 מטר מרובע, ההופכים אותה לארמון הגדול ביותר בעולם. בשטחה של העיר הוקמו קרוב ל-1,000 מבנים וכ-9,000 חדרים, ההופכים אותה גם לבעלת הריכוז הגדול ביותר בעולם של מבני עץ שמורים.

העיר האסורה (צילום: טל ניצן)

העיר האסורה (צילום: טל ניצן)

10. לסיכום, שיא טבעי שאמנם לא נקשר לרוב לסין, אך היא שמחה לספח אותו אליה: הר האוורסט שברכס ההימלאיה ידוע כהר הגבוה בעולם, והוא מתנשא לגובה האסטרונומי של 8,848 מטרים. ההר אמנם מזוהה לרוב עם נפאל, ממנה קל יותר להגיע ולטייל בו, אבל הוא נמצא על גבול נפאל-סין – עובדה שהסינים אוהבים במיוחד לציין.

 

טל ניצן
 
רכזת אדמניסטרטיבית במכון קונפוציוס באוניברסיטה העברית. למדה באוניברסיטאות ג'יאו טונג בשאנגחאי ובדז'ה-ג'יאנג בחאנגדז'ואו. בעלת תואר ראשון בלימודי אסיה ותקשורת מהאוניברסיטה העברית.