טל דרניצקי

כתבת ראשית

למדה סינית ומשפט סיני באוניברסיטת בייג'ינג. בעלת תואר ראשון בלימודי אסיה ומשפטים מהאוניברסיטה העברית. טיילה בסין בכמה הזדמנויות שונות וחולמת על הרגע שתוכל כבר לחזור.

טיול בעיירה לאנגמוסה

מקדשים אותנטיים, נופים יפים וטרקים של סוסים - לאנגמוסה היא גן עדן לתרמילאים

במקום מרוחק ומיושב בדלילות בינות להרים שוכנת לה לאנגמוסה (Lángmùsì, 郎木寺), בגובה 3325 מטרים. מדובר בעיירה קטנה ומנומנמת למדי עם פחות מ-5,000 תושבים, הנמצאת על הגבול בין הפרובינציות סצ'ואן וגאנסו ורק נחל קטן החוצה אותה מסמל את הגבול בין השתיים. העיירה של לאנגמוסה משרה אווירה נעימה ופתוחה למטיילים, היכולים להנות מאירוח טיבטי אותנטי ומתשתיות טיול טובות במקום. למרות זאת היא עדיין לא התגלתה על ידי המוני המטיילים הסינים והזרים, דבר שהופך אותה למושכת במיוחד עבור תרמילאים ומטיילים המחפשים אחר יעדים ייחודיים, אותנטיים ולא צפופים.

העיירה לאנגמוסה - שקטה ואותנטית (צילום: טל דרניצקי)

העיירה לאנגמוסה – שקטה ואותנטית (צילום: טל דרניצקי)

רחובות לאנגמוסה – התושבים הטיבטים נותנים את הטון (צילום: טל דרניצקי)

תושבים מוסלמים בלאנגמוסה (צילום: טל דרניצקי)

 

טיול בלאנגמוסה

 

אוכלוסייתה של לאנגמוסה היא תמהיל של בני מיעוט החוי המוסלמי והמיעוט הטיבטי. אך ההשפעה הבולטת ביותר היא של התרבות הטיבטית, הניכרת עם שני מקדשים גדולים וחשובים ומאות נזירים המשוטטים ברחובותיה. בכל אחד מצדי העיירה שוכן מקדש בודהיסטי – קירטי גומפה (Kirti Gompa, Gé'ěrdǐ sì, 格尔底寺) מן העבר הסצ'ואני הדרומי, וסרטרי גומפה (Sertri Gompa, Sàichì sì 赛赤寺) בצד הגבול הצפוני בגאנסו. החלוקה בין שני המקדשים הללו איננה גיאוגרפית בלבד, אלא גם פוליטית ותרבותית, כאשר מקדש סרטרי נחשב לתומך יותר בממשל הסיני ולבעל קשרים טובים איתו.

הנחל הקטן החוצה את העיירה ומפריד בין סצ'ואן לגאנסו (צילום: טל דרניצקי)

הנחל הקטן החוצה את העיירה ומפריד בין סצ'ואן לגאנסו (צילום: טל דרניצקי)

אין זה מפתיע אם כן שמקדש סרטרי הוא בעל שטח גדול יותר ומבנה מרשים בהרבה בעל גגות מוזהבים, הזוכה גם לשיפוץ לעיתים קרובות. המקדש שנבנה במאה ה-18, הוא שקט ולרוב אין בו פעילות רבה. עם זאת הוא הגבוה מבין השניים וממעלה הגבעה עליה נבנה נשקף נוף מרהיב ביותר של מרחבי גבעות ירוקות על רקע שמיים כחולים נקיים. במתחם המקדש, בין המבנים הגבוהים ביותר, נמצא גם בית ספר ובו ניתן לפגוש בילדים המשחקים בחצר.

על גבעה מצפון למנזר סרטרי גומפה תוכלו לחזות בטקסי קבורת השמיים הטיבטים, שזהו אחד המקומות האחרונים בהם הם עדיין מתקיימים. קחו בחשבון שאין זה מאורע קל לצפייה – במהלך הטקס מבותרת גופת המת לחתיכות וניתנת למאכל לנשרים החגים מעל בציפייה.

נוף מסרטרי גומפה (צילום: טל דרניצקי)

נוף מסרטרי גומפה (צילום: טל דרניצקי)

מקדש קירטי, לעומתו, אמנם וותיק יותר ונבנה כבר במאה ה-15, אך הוא בעל אופי צנוע בהרבה והוא מורכב מעץ, מבטון ומאלומיניום. במנזר אווירה שוקקת חיים השוררת בו בזכות כ-750 נזירי המתגוררים בו, והופכים את השוטטות במתחם למהנה ומרתקת עוד יותר. ניתן להסתובב בין מגורי התלמידים והנזירים, לשוחח עמם ולצפות בהם רצים באיחור לשיעור עם הספרים בידיהם. הנזירים ידידותיים ביותר, אם כי לא ששים להיות מושא לצילומים, גם הצעירים מבניהם. בקרבת המקדש נמצא גם המסגד המיוחד של בני מיעוט החוי.

קירטי גומפה - לא מפואר כמו אחיו שמעבר לנחל (צילום: טל דרניצקי)

קירטי גומפה – לא מפואר כמו אחיו שמעבר לנחל (צילום: טל דרניצקי)

מימין: נזירים בקירטי גומפה, משמאל: המסגד של בני מיעוט החוי (צילום: טל דרניצקי)

מימין: נזירים בקירטי גומפה, משמאל: המסגד של בני מיעוט החוי (צילום: טל דרניצקי)

מומלץ לשוטט ברחבי המקדש וכן להקיפו, וכן מומלץ גם לצאת מכאן אל מחוץ לתחומי העיירה לחיק הטבע וליהנות מהשלווה. הטיולים בטבע המקסים המקיף את לאנגמוסה הם מנקודות השיא של הביקור בעיירה. מסלול קצר המתחיל מאחורי המקדש ועולה מזרחה במעלה הנחל יוביל אתכם אל מספר מערות, שהגדולה מביניהן נקראת מערת הטיגריס (Tiger Cave, Lǎohǔ dòng, 老虎洞). על שם מערה זו ניתן גם ללאנגמוסה אחד משמותיה הטיבטיים – טאקצאנג לאמו (Taktsang Lhamo), שמשמעותו בעברית – האלה של מערת הטיגריס.

מסלול ארוך יותר של מספר שעות (הלוך ושוב באותה הדרך) רצוף פרחי-בר, ציפורים ונביעות מתחיל גם הוא מקירטי גומפה ופונה לכיוון דרום מערב אל תוך ערוץ נאמו (Namo Gorge, Nàmó dàxiágǔ, 纳摩大峡谷).

מלבד זאת, העיירה קונה לעצמה לאט לאט שם בזכות טיולי הסוסים היוצאים ממנה למשך זמן של יום-חמישה ימים, בהם תוכלו לסייר בערבות המרעה האינסופיות של האזור ובהרים הסובבים אותו (220-300 יואן ליום, תלוי במספר המשתתפים). הסוכנות המפורסמת ביותר לטיולי סוסים באזור היא – Langmusi Tibetan Horse Trekking, שמציעה גם הום-סטיי בבתים של טיבטים.

תושבים טיבטים בלאנגמוסה (צילום: טל דרניצקי)

תושבים טיבטים בלאנגמוסה (צילום: טל דרניצקי)

 

מידע שימושי

 

הגעה: מגאנסו – מלאנדז'ואו אמנם אין אוטובוסים ללאנגמוסה, אך ארבעת האוטובוסים היוצאים בבוקר מתחנת האוטובוסים הדרומית של העיר (Qìchē nánzhàn, 汽车南站) לג'יודז'איגואו שבסצ'ואן או לדיה-בו (Diebu, Diébù, 迭部) יעצרו לכם אם תבקשו בצומת של לאנגמוסה (8 שעות, 120 יואן). הצומת נמצא במרחק כ-3 קילומטר מהעיירה, אותם תוכלו ללכת ברגל או לנסות לתפוס מונית או טרמפ. בנוסף אוטובוס אחד ביום יוצא מש'יה-חה בסביבות 7:30 בבוקר (4 שעות, 70 יואן). מסצ'ואן – מג'יודז'איגואו יוצא בשעה 7:00 בבוקר אוטובוס לכיוון לאנדז'ואו אשר עוצר בצומת של לאנגמוסה (6 שעות, 120 יואן), אם תרצו להגיע מסונגפאן תצטרכו לקחת אוטובוס לזויגה (Zoigê, Ruò'ěrgài, 若尔盖) שיוצא בשעה 10:00 או 14:30 (3 שעות, 50 יואן) ומשם אוטובוס נוסף ללאנגמוסה (7:00 או 14:30, שעתיים, 25 יואן).

מחיר כניסה: קירטי גומפה – 15 יואן (כרטיס הכניסה תקף לשלושה ימים); סרטרי גומפה – 20 יואן. כדי להגיע לגבעה של קבורת השמיים ליד סרטרי גומפה וכן להתחלה של חלק מהמסלולים באזור קירטי גומפה תאלצו לשלם כניסה למקדשים.

שעות פתיחה: מומלץ לבקר במקדשים בשעות הבוקר (7:00-8:00, 10:30-13:00) או הערב (18:00-20:00).

עונה: בשל מזג האוויר הקר בהרים מומלץ להגיע בין אפריל לאוקטובר. בנוסף חלק מההוסטלים נסגרים בחורף.

לינה: בעיירה הקטנה מספר הוסטלים ומלונות קטנים ולא תתקשו למצוא בה מקום לינה. לרשת האכסניות הסינית YHA יש כאן הוסטל בשם Nomad Youth Hostel, שנמצא ליד מסעדת לישה (Lisha restaurant). בהוסטל יש בר עם תנור עצים במרכזו וניתן בערבים לשבת להתחמם ולהכיר מטיילים נוספים.

אוכל: ניתן למצוא מסעדות פשוטות אך מצוינות ברחבי הכפר כולו, מומלץ כמובן להיכנס למסעדות של בני החוי ולהזמין מנת נודלס – בין אם מוקפץ ובין אם במרק, הכל מעולה. בבית הקפה Black Tent Cafe מגישים אוכל מערבי כמו פנקייק ופיצה, חליטות תה למיניהן ושוקו. אך האטרקציה העיקרית בו היא בימים הקרים, אז מונחים רדיאטורים חשמליים מתחת לשולחנות בית הקפה ומפזרים חום מפנק לרגלי המבקרים.

טל דרניצקי
 
למדה סינית ומשפט סיני באוניברסיטת בייג'ינג. בעלת תואר ראשון בלימודי אסיה ומשפטים מהאוניברסיטה העברית. טיילה בסין בכמה הזדמנויות שונות וחולמת על הרגע שתוכל כבר לחזור.