טל ניצן

מייסדת ועורכת

רכזת אדמניסטרטיבית במכון קונפוציוס באוניברסיטה העברית. למדה באוניברסיטאות ג'יאו טונג בשאנגחאי ובדז'ה-ג'יאנג בחאנגדז'ואו. בעלת תואר ראשון בלימודי אסיה ותקשורת מהאוניברסיטה העברית.

הגנים של סודז'ואו

בואו לטייל בשבילי הגנים הסינים, שעוצבו על ידי האינטלקטואלים בתקופה הקיסרית ועיצבו את חייהם.

'ונציה של המזרח' – זה השם שדבק בעיר סודז'ואו (Sūzhōu, 苏州) הפסטוראלית, בעיקר הודות לתעלות המים המפורסמות שלה. העיר נודעה בזכות האווירה הרגועה בה, בנייניה הישנים וסמטאותיה העתיקות. באופן מפתיע למדי, בעוד שהיא מהווה אורחת של כבוד בכל מגזין תיירות או ערוץ טיולים מקומי, מטיילים מערביים רבים פוסחים על סודז'ואו, ולא בצדק: יופייה של העיר וקרבתה לשאנגחאי ולחאנגדז'ואו הופכים אותה ליעד אידיאלי ליום-יומיים, והיא מושלמת למי שרוצה לברוח מהעיר הגדולה.

פרסומה הגדול של סודז'ואו הגיע לה מהגנים הקלאסיים הרבים בשטחה, שנבנו בהדרגה במהלך אלף השנים האחרונות על ידי אינטלקטואלים ופקידי ממשל. גנים אלו היו פרטיים במשך מאות שנים, והיוו מושא ההשראה של סופרים ומשוררים בתקופות הזוהר של הקיסרות. כיום גנים אלו עברו שיפוץ והם פתוחים לקהל, במה שעשוי להיות מקבץ הגנים היפה והמטופח בכל סין. חשיבותם של הגנים של סודז'ואו אף זיכתה אותם בהערכה עולמית, וב-1997 הם הוכרזו כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו.

בעוד אין עוררין על יופיים של גניה של סודז'ואו, כדי להעריך באמת את אמנות הגנים חשוב להבין את חוקיה ועקרונותיה העיצוביים. להלן הסבר על עקרונות הגן הסיני, ולאחריו פירוט על הגנים המרכזיים של העיר העתיקה. 

 

עקרונות הגן הסיני

 

גנים קלאסיים מלווים את התרבות הסינית לכל הפחות מתחילת העידן הקיסרי, וכנראה עוד לפני. חלק מהגנים שפתוחים היום לציבור, כמו ארמון הקיץ בבייג'ינג למשל,  היו בעבר גנים פרטיים של הקיסרים, ואף אחד מלבד בני משפחותיהם לא היו יכולים להיכנס ולהנות מיופיים. גניהם של המלומדים הסינים, שזכו לחשיבות ומעמד החל משושלת סונג (960-1279 לספירה), נועדו למדיטציה ולהגות, כמו גם כמקום אירוח וכפינת נחת ירוקה עבור נשות הבית. הגנים הפכו לסמל סטטוס של האריסטוקרטיה, וטכניקת עיצובם נחשבה למשקפת את יכולותיו האומנותיות של האינטלקטואל.

הגן בתרבות הסינית מבוסס על עקרונות הפנג –שווי, ומייצג את הקשר בין האדם לטבע. לכן בסין, בניגוד לנהוג במערב, משולבים בגנים מרכיבים טבעיים לצד מבנים ידי אדם, שתפקידם לייצג את התרבות האנושית. העיקרון המרכזי של הגנים הסינים הוא ניצול מרבי של המרחב: הגנים מעוצבים בזוויות מיוחדות כדי ליצור אשליית מרחב, ובעזרת טכניקות שונות יוצרים תחושת גודל ושלווה. הדוגמא הקיצונית ביותר לכך היא מה שידוע במערב כ'בונזאי' (או בסינית: pénzāi, 盆栽) –  האמנות של יצירת גן שלם בתוך עציץ קטן.

הגן הסיני הוא דינאמי, ומשתנה מעונה לעונה ומזווית לזווית. הגן 'נוצר' עם הליכת האדם בתוכו, בזרימה אינסופית שהיא חלק מעקרונות הדאואיזם והפנג-שווי הסיני. שימו לב כי כל האלמנטים בגן מעוקלים – זוהי טקטיקה ליצירת אשלייה של גודל, אך גם נועד לחיזוק הזרימה ולשמירה מפני רוחות רעות.

לגנים הקלאסיים 4 מאפיינים עיקריים, שאת כולם תוכלו למצוא בגנים השונים של סודז'ואו:

1. מים – המים הם אחד האלמנטים המייצגים את הטבע, ובכל גן סיני יימצא מקור מים כלשהו, לרוב תעלת מים או אגם קטן. מקור הזרימה של המים הוא מלאכותי, ולכן מוחבא.

2. צמחים – הגנים הסיניים מתאפיינים בצמחים ירוקים, ואין בהם הרבה פרחים. יש שילוב בין צמחים ירוקי-עד (כמו במבוק) לבין צמחים שצבעם משתנה, כך שמראה הגן ישתנה בכל עונה.

3. בניינים – בגנים הסינים מבנים רבים ומגוונים, החל מחומות הגנים, דרך גשרי אבן תלולים וציוריים, ועד היכלים לאירוח ופביליונים מוצלים למנוחה. בנוסף, גנים רבים מכילים מסדרונות מקורים פתלתלים,שנועדו להליכה ומוסיפים לאשליית הגודל. מסדרונות רבים מכילים פתחים דקורטיביים של דלתות וחלונות, לעתים בצורות של פרחים, עלים, כדים ועוד. הפתחים אלו יוצרים מעין מסגרת לתמונה דינאמית, המורכבת מהגן שנמצא מאחוריה ומשתנה עם העונות ושעות היום.

4. סלעים – הגנים הקלאסיים משובצים בסלעים בעלי צורות אי-רגולריות מוזרות, אשר מייצגים את השילוב בין טבעי למלאכותי: הסלעים מייצגים את הטבע וההרים מתוקף החומר ממנו נוצרו, אך גם מייצגים את האדם, אשר בחר בסלעים מסוימים על פני אחרים. למרות הצורה המעוותת של הסלעים אשר מעניקה להם מראה מלאכותי, הסלעים בגנים המקוריים נוצרו משחיקת מים ומחומצות שונות, מה שהוסיף לאקזוטיות ולייחוד של מציאת סלעים כאלו ושינועם. כיום ישנם מקומות שמייצרים סלעים כאלה.

אבן מאפיינת של גן קלאסי, גן ההשתהות (צילום: טל ניצן)

אבן מאפיינת של גן קלאסי, גן ההשתהות (צילום: טל ניצן)

 

הגנים של סודז'ואו

 

גניה של סודז'ואו נפלאים, ולכולם סיפור מרתק מאחוריהם. 'גן אמן הרשתות' נודע בזכות הצלחתו לקחת מרחב קטן במיוחד וליצור את האשליה של מרחב גדול; 'גן ההשתהות' ו'גן הפקיד הצנוע' הם המפורסמים והגדולים מכולם.

גן אמן הרשתות (Master of the Nets Garden, Wǎngshī yuán, 网师园) – הגן נבנה לראשונה בידי שר בשושלת סונג הדרומית (1127-1279), שנשבה בפשטות שבחיי הדייג בפילוסופיה הסינית. לאחר מותו עבר הגן מספר ידיים והדרדר, עד שבסוף המאה ה-18 הגיע לידי פקיד ממשלה בגמלאות ששיפץ אותו. הפקיד קרא לעצמו 'הדייג' לעיתים קרובות, והוא שנתן לגן את שמו. הגן הקטן והמקסים מדגים היטב את הניסיון של הגנים הקלאסיים לניצול מקסימלי של שטחים קטנים, ועל ידי כך יצר תחושה של עומק ושל גודל רב ממידותיו. הגן משתמש בטכניקה שזכתה לכינוי "הלוואה" – יצירת אשליה שעצים, הרים או מבנים מחוץ לגן הם חלק מהגן, וכתוצאה מכך שהגן גדול יותר. קל לאבד בגן אוריינטציה, וזה גם חלק מהכיף שבו.

הגעה:  קווי אוטובוס מס' 55, 202, 529, 811, 931 לתחנת הגן (הנקראת על שמו).
מחיר כניסה: 30-40 יואן.

שעות פתיחה: נובמבר עד אפריל – 7:30-17:00; מאי עד אוקטובר – 7:30-17:30. בכל יום בין 19:30-22:00 מתקיימים סיורי לילה בגן בעלות של 100 יואן. מכירת כרטיסים נגמרת ב-21:00.

עץ בונזאי לובש צבעי שלכת, גן אמן הרשתות (צילום: טל ניצן)

גן ההשתהות (Lingering Garden, Liú yuán, 留园) – הגן שנבנה לפני למעלה מ-400 שנים על ידי פקיד מלומד בגמלאות ידוע במיוחד באבני "ההרים" הרבות שבו, והן אכן מרשימות ובעלות צורות משונות ומעניינות. הגן הגדול מחולק לארבעה אזורים מרכזיים – צפון, מזרח, מערב ומרכז – המחוברים במסלול הליכה בן כ-700 מטרים. החלק המרכזי הוא החלק העתיק ביותר של הגן, והחלק המערבי הוא הטבעי מכולם, ומכיל גינת בונזאי וגבעה מלאכותית.

הגעה: קווי אוטובוס מס' 85, 933 ו-游1 לתחנת הגן (הנקראת על שמו).
מחיר כניסה:  45-55 יואן.

שעות פתיחה: 7:30-17:00.

tipanda_small

הגן מעט רחוק ממרכז העיר העתיקה, אך אם אתם נוסעים לגבעת הטיגריס לא כדאי לפספס אותו כי הוא נמצא ממש בדרך אליה, ואפשר לנוע ביניהם על קו התיירים 游1.

פתח חלון היוצר מסגרת לתמונת הגן, גן ההשתהות (צילום: טל ניצן)

גן הפקיד הצנוע (Humble Administrator's Garden, Zhuō zhèng yuán, 拙政园) – הגן שנבנה לראשונה בתקופת שושלת מינג (1368-1644), הוא ללא ספק הגן הגדול והמפורסם בסודז'ואו, ואחד הגנים המפורסמים בסין כולה. הגן נבנה על ידי פקיד בגמלאות, שביקש להתנקות מהחיים הפוליטיים על ידי עבודות גינון. גודלו של הגן וכישוריו של הפקיד ביצירת גן קלאסי הביאו לגן פרסום רב בתקופה זו, הכלל בין היתר סדרת ציורים ושירים מאת חברו של הפקיד, האמן וון ג'נג-מינג. נאמר גם כי צאו ש'ואה-צ'ין, מחברו של יצירת המופת הסינית 'חלום ההיכלות האדומים', התגורר בגן בימי צעירותו והכניס את הגן ליצירתו הידועה.

הגן רחב הידיים מחולק לשלושה חלקים הכוללים אגם גדול, גשרים פסטוראליים, עשרות עצים נדירים ותצוגה של למעלה מ-700 עצי בונזאי. בקיץ תוכלו להנות כאן משלל פרחי לוטוס הצפים על פני המים. שימו לב כי מחיר הכניסה לכאן גבוה בהרבה משאר הגנים בעיר, וכי הגן עשוי להיות צפוף ביותר כתוצאה מקבוצות התיירים הסינים המאורגנות הצובאות עליו בסופי השבוע ובחגים.

הגעה: קווי אוטובוס מס' 55, 178, 202, 262, 309, 518, 529, 811, 923, 925, 游1, 游2, 游5 ו-夜2 לתחנת מוזיאון סודז'ואו (Sūzhōu bówùguān, 苏州博物馆).
מחיר כניסה: 70-90 יואן.

שעות פתיחה: 16 לנובמבר עד פברואר – 7:30-17:00; מרץ עד 15 לנובמבר – 7:30-17:30.

tipanda_small

הגן נמצא בצמוד למוזיאון סודז'ואו ולא רחוק מגן חורשת האריה ואפשר בקלות לשלב את הביקורים בשלושתם.

גן הפקיד הצנוע (תמונה: נוגה פייגה).

גן חורשת האריה (Lion Grove Garden, Shīzi lín, 狮子林) – הגן נבנה בתקופת שושלת יואן המונגולית (1279-1368) על ידי נזיר וקבוצת מאמיני בודהיזם זן לזכר מורם. הגן ידוע במיוחד במסלעה הגדולה והסבוכה במרכזו, אשר יוצרת מבוך שניתן לצעוד בתוכו. המסלעה יוצרת כביכול צורה של אריה, כמחווה לסוטרת האריה השואג, והיא שהעניקה לגן את שמו. הגן זכה לביקורים של מספר מקיסרי שושלת צ'ינג (1644-1911), וכן היווה השראה לשירים וציורים רבים, ביניהם של הצייר ני דזאן הנודע. זהו אחד הגנים הפופולאריים ביותר בעיר, ולכן גם הוא עשוי להכיל בשבתות ובחגים קבוצות תיירים גדולות.

הגעה: קווי אוטובוס מס' 55, 178, 202, 262, 309, 518, 529, 811, 923, 925, 游1, 游2, 游5 ו-夜2 לתחנת מוזיאון סודז'ואו (Sūzhōu bówùguān, 苏州博物馆) או  קווי אוטובוס מס' 301 ו-305 לתחנת השער הדרומי של הגן (Shīzi lín nán, 狮子林南).
מחיר כניסה: 30-40 יואן.

שעות פתיחה: 16 לאוקטובר עד פברואר – 7:30-17:00; מרץ עד 15 לאוקטובר – 7:30-17:30.

באביב מתמלאים הגנים בפרחים צבעוניים, גן חורשת האריה (צילום: טל ניצן)

גן המפלט לזוגות (Couple's Retreat Garden, Ǒu yuán, 耦园) – הגן שנבנה במאה ה-19 הוא גן קטן ומקסים שנמצא מרחק קצר מהמולת רחוב פינגג'יאנג, אך מצליח בכל זאת לשמור על אנונימיות יחסית ולכן גם מבודד ושקט יותר מהגנים האחרים. הגן נחצה לחלק מזרחי וחלק מערבי אשר מופרדים באמצעות אזורי המגורים במרכזו – קומפוזיציה חריגה בקרב הגנים הקלאסיים. באחד הבניינים בגן יושבים נגנים אשר תמורת תשלום מנגנים נעימות קלאסיות מתוך תפריט, אך מפעם לפעם גם עושים הדגמות בחינם.

הגעה: קו מספר 1 של המטרו לתחנת ש'יאנגמן (xiāng mén, 相门), צאו ביציאה מספר 3 וצעדו לאורך רחוב צאנג (cāng jīe, 仓街) מספר דקות, הגן יהיה מימינכם מיד אחרי שתחצו את התעלה.
מחיר כניסה: 20-25 יואן.

שעות פתיחה: 7:30-17:00.

חלונות בעיצובים מיוחדים, גן המפלט לזוגות (צילום: טל ניצן)

חלונות בעיצובים מיוחדים, גן המפלט לזוגות (צילום: טל ניצן)

 

טל ניצן
 
רכזת אדמניסטרטיבית במכון קונפוציוס באוניברסיטה העברית. למדה באוניברסיטאות ג'יאו טונג בשאנגחאי ובדז'ה-ג'יאנג בחאנגדז'ואו. בעלת תואר ראשון בלימודי אסיה ותקשורת מהאוניברסיטה העברית.