יובל לוי

כתב ראשי

גר בעיר העתיקה של דאלי ביונאן ומנהל חברת "לשם ובחזרה" המוציאה טיולי עומק בסין. מתמחה בארגון ובהובלת טיולים ייחודיים בסין, ובין היתר מוביל טרקים ייחודיים במחוזות יונאן וסצ'ואן.

המדריך השלם לטיול בדאלי

מה לראות, מה לעשות: כל מה שרציתם לדעת על דאלי

אין תרמילאי שמגיע ליונאן ולא עובר בעיר העתיקה של דאלי (Dàlǐ, 大理), אחד היעדים האהובים ביותר במחוז ובסין בכלל. העיר שידועה בקרב רבים כ”מרכז ההיפים של סין” שוכנת במיקום פסטוראלי על שפת אגם ארחאי (Ěrhǎi,  耳海), אגם המים המתוקים השביעי בגודלו בסין, ולמרגלות הרי צאנג שמתנשאים עד לגובה של 4,300 מטר מעל פני הים. בנוסף היא מאפשרת שלל אפשרויות של טיולים, אוכל טוב, מוזיקה ואווירה שונה בתכלית מרוב הערים התיירותיות בסין.

אומרים שהפנג-שווי בדאלי הוא מושלם: הרי צאנג הענקיים שבגב העיר מספקים את יסוד האדמה, אגם ארחאי, אגם המים השביעי בגודלו בסין, מייצג את יסוד המים והרוח שנושבת מדרום אל תוך העמק מהווה את יסוד הרוח. ובאמת קשה להתעלם מהתחושה השונה כשמגיעים לדאלי. האווירה המיוחדת והנינוחה מושכת אליה עשרות נגנים ואמנים, מערביים וסינים כאחד, שחיים בעיר העתיקה של דאלי ובכפרים שבסביבה. אם יש משהו שכמעט כל מבקר מערבי מציין בדאלי הם התושבים, הם לא סינים הם אומרים, הם מתנהגים, מתלבשים ומדברים אחרת לגמרי.

אגם ארחאי. השביעי בגודלו בסין (צילום: יובל לוי)

בדומה לערים עתיקות גם דאלי עוברת בשנים האחרונות תנופת בנייה מסיבית כאשר עוד ועוד בתי מלון סיניים נפתחים וחנויות שמאפיינות כמעט כל עיר עתיקה בסין אך בשונה מהם ובעיקר מליג'יאנג שכנתה הממוסחרת מצפון נראה שדאלי עדיין לא נפגעת מכך באופן משמעותי.

 

דאלי: היסטוריה

 

עד המאה ה-14  היה מחוז יונאן עצמאי ונפרד מהממלכה המרכזית של סין כאשר בשטחים השונים של המחוז שלטו נסיכויות וממלכות שונות. הממלכה הגדולה והחזקה ביותר ששלטה באזור הייתה ממלכת נאנדז'או (Nánzhào, 南召) או "הממלכה הדרומית", שהתקיימה במאות השמינית והתשיעית לספירה. בשיא כוחה שלטה הממלכה על חלקים מצפון וייטנאם ולאוס, חלקים מטיבט, מזרח בורמה, ושטחים מהמחוזות הסינים גואנגש'י, גווידז'ואו וסצ'ואן ואף כבשה לזמן קצר את צ'נגדו בירת סצ'ואן. מפלה שהנחילו צבאות הממלכה לשושלת טאנג גרמו לתגובת נקמה שהייתה לבסוף אחד הגורמים לנפילת השושלת.

דאלי היוותה את הבירה של ממלכת נאנדז'או ולאחר מכן של ממלכת דאלי ששלטה בין המאות ה-9-12. בשיא גודלה הייתה דאלי אחת מעשרת הערים הגדולות בעולם והיוותה מרכז של סחר על דרך המשי הדרומית שזכתה לימים לכינוי דרך התה והסוסים.

במאה ה-14 לאחר שכבשו את כל סין, המשיכו צבאותיו המונגוליים של קובלאי חאן (בנו של ג'ינגיס) אל מחוז יונאן, קיבלו את כניעתו של שליטה האחרון של ממלכת דאלי, וריסקו את חומות העיר. במשך הדורות שלאחר מכן עברה דאלי ידיים בין שליטים מקומיים שהיו נאמנים לשלטון הקיסרי, בתקופת שושלת מינג ( 1368-1644) נבנו מחדש חומות העיר שחלקים גדולים מהן נותרו עד היום.

מקומיים בדאלי. רובם משתייכים למיעוט באי (צילום: יובל לוי)

מקומיים בדאלי. רובם משתייכים למיעוט באי (צילום: יובל לוי)

(צילום: יובל לוי)

(צילום: יובל לוי)

אטרקציות מרכזיות בדאלי

 

העיר העתיקה של דאלי – העיר העתיקה היפה היא מוקד העניינים בדאלי. עד לפני כמה שנים הייתה העיר מוקד משיכה להיפים מערביים וסינים, בזכות המוניטין שצברה בקרב תרמילאים כבירת המריחואנה של סין. בשנים האחרונה המשטרה העלימה את תופעת הסמים ומשנה לשנה האזור מתפתח יותר ויותר, אך יחד עם זאת עדיין יש במקום אוירה נחמדה. מלבד הרחוב המרכזי שחוצה את העיר מצפון לדרום ומלא בחנויות שזהות זו לזו, ישנם לא מעט סמטאות צדדיות עם בתי קפה, מסעדות וחנויות שנעים מאוד להסתובב בהם. יש בעיר גם כמה ברים מערביים עם אווירה טובה ומוזיקה חיה שהמפורסם שבהם הוא ה-Bad Monkey שברחוב רנמין (Rénmín lù, 人民路)

שלוש הפגודות של מקדש צ'ונגשנג  (Chóngshèng sì sān tǎ, 崇圣寺三塔) – קצת מחוץ לעיר העתיקה, למרגלות הרי צאנג נמצאות שלוש פגודות המשקיפות על אגם ארחאי. הפגודות נבנו במאה ה-9 לספירה ע"י שושלת טאנג לכבוד הברית בין ממלכת נאנדז'או לשלטון הסיני. הן שרדו למעלה מאלף שנים של משטרים הפכפכים ורעידות אדמה, וכיום הפכו לסמל הבלתי מעורער של דאלי והן נמנות עם הנופים הידועים ביותר בסין. למרות הפרסום הרב של הפגודות, באתר עצמו אין הרבה מה לראות והכניסה אליו יקרה מאוד אבל דמותן של הפגודות תלווה אתכם בביקורכם בעיר.

מחיר כניסה: 120 יואן.
שעות פתיחה: 8:00-19:00.

שלוש הפגודות (צילום: טל ניצן)

שלוש הפגודות (צילום: טל ניצן)

הרי צאנג (Cáng shān, 苍山) – מעל דאלי נמצא כאמור רכס הרי צאנג המציע שלל אפשרויות לטיול יום. הטיול הנחמד והקל ביותר הוא על שביל העננים (Cloud Path) – זוהי דרך נוחה ללא עלויות או ירידות, הנמצאת בערך 400 מטר מעל דאלי ורצה לרוחב ההרים תוך שהיא משקיפה על העמק והאגם במרכזו. הדרך כולה היא יותר מ-25 קילומטר כאשר רוב המטיילים עושים רק חלק ממנה – בין 8-13 קילומטר. ניתן לעלות אל הדרך ברגל ( הליכה של כ-40 דקות מהעיר העתיקה) או בשני רכבלים שונים. מהדרך גם ניתן ניתן לקחת רכבל אל פסגת הרכס אך הוא יקר מאוד.

מחיר כניסה: שביל העננים – 40 יואן (לא תמיד יש מי שגובה כניסה. הרכבלים העולים לשביל – 60-80 יואן (תלוי באיזה צד). הרכבל העולה לפסגה – 280 יואן.
שעות פתיחה: 8:30-18:00.
א
מבט על האגם ממעלה ההרים (צילום: יובל לוי)

מבט על האגם ממעלה ההרים (צילום: יובל לוי)

הכפרים סביב דאלי – באזור דאלי ניתן למצוא שפע כפרים חקלאיים, שרוב תושביהם הם בני מיעוט הבאי שטוענים שחיו באזור למעלה 3,000 שנה. מסביב לאגם יש כמה כפרים נחמדים עם שווקים ששווה לראות כמו למשל ש'ידז'ואו (Xǐzhōu, 喜洲) שנמצא חצי שעה מדאלי, ואר-יואן (Ěryuán, 洱源) במרחק כשעה וחצי נסיעה באוטובוס, בו תמצאו מעיינות חמים טובים ונמצא כשעה וחצי נסיעה באוטובוס. אך ישנם עוד כפרים קטנים רבים שניתן להסתובב ביניהם עם אופנוע או אופניים.

כפרים חקלאיים מקיפים את דאלי (צילום: יובל לוי)

כפרים חקלאיים מקיפים את דאלי (צילום: יובל לוי)

(צילום: רגב גור)

(צילום: רגב גור)

השווקים של דאלי – בימי השבוע השונים נערכים ימי שוק מקומיים בדאלי ובכפרי האזור. עם המרכזיים ביניהם ניתן למנות את השוק של הכפר יואוסואו (Yǒusuǒ, 友所) – השוק המתקיים כל יום שישי הוא אחד הגדולים ביותר ביונאן כולה והכפר ממוקם כשעה צפונה מדאלי על גדות האגם. שוק מעניין נוסף הוא השוק האורגני צ'אי-מי-דואו (Cháimǐ duō, 柴米多) – שוק מהנה במיוחד עם הופעות, אוכל טוב ואווירה מיוחדת שמתקיים בימי שבת (אך לא באופן קבוע) בכפר צאיצון (Cáicūn, 才村) הסמוך לאגם.

אבל השוק המפורסם מכולם הוא שוק סאן-יואה-ג'יה (Sānyuè jiē, 三月街)  – מדובר בשוק צבעוני של איכרים אשר מתקיים סביב ליל הירח המלא של החודש השלישי בלוח השנה הסיני (סביבות אפריל). בימים אלו נפרש ברחוב סאן יואה-ג'יה ממערב לעיר העתיקה של דאלי שוק ססגוני, שמוכר הכל מאוכל ועד עבודות יד של מיעוטי האזור. למעשה השוק הפך כבר ממזמן לפסטיבל של ממש והוא כולל גם שלל פעילויות כמו מרוצי סוסים. אם אתם מפחדים לשכוח את התאריך אולי העובדה הבאה תעזור לכם: משמעות שם השוק והרחוב בסינית היא רחוב החודש השלישי. גם בשאר השנה תוכלו למצוא שוק באותו הרחוב – הוא מתקיים בכל שבוע (בדרך כלל ב-2, 9, 16 וב-23 לחודש בלוח השנה הסיני), אז הוא הרבה פחות צפוף ורועש, ומעניין לא פחות.

שווקים אותנטיים בדאלי (צילום: יובל לוי)

שווקים אותנטיים בדאלי (צילום: יובל לוי)

ההרים הקדושים של דאלי – חוץ מהרי הצאנג למרגלותיהם שוכנת העיר, הרים רבים סובבים את דאלי ומציעים אופציות נוספות ונהדרות לטיולים. הר וויבאו (Wēibǎo shān, 巍宝山) למשל נמצא כשעה וחצי נסיעה מדאלי בסמוך לעיירה עתיקה העונה על אותו שם. ההר קדוש לדאואיזם ומתאים מאוד לטיול יום רגוע, בו תוכלו לעבור בין מקדשים מעניינים אשר באחד מהם גם אפשר לתרגל טאי צ'י.

"הר רגל התרנגולת" (Jīzú shān, 鸡足山) לעומתו קדוש לבודהיסטים ומפסגתו נשקף נוף יפיפה של האזור. על מדרונותיו תמצאו מספר מקדשים אשר בחלקם גם אפשר לאכול ואפילו לישון. ניתן לעשות אל ההר טרק של יום או יומיים מהכפר שואנגלאנג (Shuāngláng, 双廊). הר בודהיסטי נוסף הוא הר שווימו (Shuǐmù shān, 水目山), עליו ישנו מקדש יפה שבו אפשר לישון לאכול וכן בית קברות של נזירים שחלק מקבריו בני 1,000 שנים. ההר נמצא כשעה נסיעה דרומית מהעיר החדשה של דאלי לכיוון קונמינג.

 

פעילויות בדאלי

 

לימוד קונג פו או טאי צ'י  – כל מי שעבר בדאלי שמע על מנזר הקונג פו שלה. מנזר וו-ווי (Wúwèi sì, 无谓寺) היפה שנמצא על הרי צאנג, כ-20 דקות צפונית לדאלי מציע לימוד קונג פו וטאי צ'י בקורסים שנמשכים שבוע. הקורסים מיועדים לתיירים חובבניים אבל כיפיים ומספקים תחושת לימוד אותנטית. גם אם אתם לא מעוניינים ללמוד אמנויות לחימה שווה להגיע למקום כדי להסתובב ולספוג מהעט מהאווירה של המקום. מחיר הקורסים: כ-500 יואן.

דרכים נוחות לאופניים ואופנועים חשמליים (צילום: יובל לוי)

דרכים נוחות לאופניים ואופנועים חשמליים (צילום: יובל לוי)

טיול אופניים או אופנועים חשמליים – מומלץ מאוד לשכור אופניים או אופנועים חשמליים (40-60 יואן ליום) ברחוב או באחד הגסטהאוסים ולצאת לסיבוב לכיוון האגם ובין הכפרים והשדות. למי שבכושר, הקפה של האגם באופניים אפשרית בהחלט ותיקח יום וחצי -יומיים. כדאי לישון בכפר שואנגלאנג שהוזכר קודם לכן.

טיפוס צוקים – בדאלי התפתחה קהילה קטנה של מטפסים שפיתחו כמה מסלולים יפים ובדרגות קושי שונות. במעלה רחוב רנמין שהוזכר למעלה יש פיצריה בשם "Climb Dali", שם ניתן לקבל קצת מידע על המסלולים, להשכיר ציוד ולעיתים גם למצוא מדריך שיילווה אתכם.

IMG_8633

טיפוס צוקים בדאלי (צילום: יובל לוי)

 

מידע שימושי

 

הגעה: מקונמינג – אוטובוסים סדירים יוצאים מתחנת האוטובוסים המערבית (Xībù qìchē kèyùnzhàn, 西部汽车客运站 ; ארבע-חמש שעות, 110 יואן), וכן גם מספר רכבות ביום (6-8 שעות, 52-150 יואן). שימו לב שהאוטובוס מוריד אתכם בעיר החדשה של דאלי, שנקראת גם ש'יה-גואן (Xiàguān, 下关) משם קחו קו 8 לעיר העתיקה. אוטובוסים יוצאים גם מליג'יאנג (3.5 שעות, 50-80 יואן) ומשאנגרי-לה (80-100 יואן, 7-8 שעות) כל חצי שעה בערך ועוצרים בשער המזרחי של העיר העתיקה.

מחיר כניסה: חינם.

שעות פתיחה: כל היום.

לינה: יש לא מעט גסטהאוסים טובים בתחומי העיר העתיקה אבל עדיף לישון מחוץ לחומותיה שם המחירים זולים יותר. נסו למשל את ג'ייד אמו (The Jade Emu International Guesthouse) המצוין.

אוכל: לא חסרות מסעדות בדאלי, ואפילו מסעדות עם אוכל מערבי נפוצות מאוד בעיר העתיקה. לחוויה קצת אחרת חפשו את המסעדה הטבעונית הבודהיסטית שנמצאת בסמטה צדדית של רחוב בו-איי (Bó'ài lù, 博爱路) בעיר העתיקה. תמצאו כאן מגון מנות טבעוניות ב-5 יואן בלבד, אפשר לאכול כמה שרוצים אבל אסור להשאיר אוכל בצלחת. המסעדה פתוחה בין 11:30- 13:00 ובין 17:30-19:00. באותו רחוב ישנן מסעדות צמחוניות נוספות.

 

יובל לוי
 
גר בעיר העתיקה של דאלי ביונאן ומנהל חברת "לשם ובחזרה" המוציאה טיולי עומק בסין. מתמחה בארגון ובהובלת טיולים ייחודיים בסין, ובין היתר מוביל טרקים ייחודיים במחוזות יונאן וסצ'ואן.