דור חג'בי

כתב ראשי

חי בעיר העתיקה של דאלי במחוז יונאן. חי בסין כשלוש שנים ודובר את השפה הסינית. מבעלי חברת ׳לשם ובחזרה׳ המוציאה טיולים בכל רחבי סין. מתמחה בהובלת טיולי שטח ותרבות בסין לרבות טיולי עומק במחוזות יונאן וסצ׳ואן.

העיירה העתיקה שאש'י

האחות הקטנה והחבויה שבין דאלי לליג'יאנג

אי שם בדרום-מערב סין, בצפון מחוז יונאן הפורה, נמצאת עיירה קטנה שהיא בעצם כפר. שאש׳י (Shāxī, 沙溪), הממוקמת לא רחוק מדאלי ומליג׳יאנג המפורסמות, הפכה בשנים האחרונות ליעד פופולרי בקרב מטיילים המחפשים מקומות שקטים ואותנטיים יותר ביונאן. הקסם של הכפר נמצא באווירה השלווה שבו, המורכבת מסמטאות צרות וצבעוניות, בתי בוץ, בתי מלאכה מסורתיים, מקדשים וטבע פראי.

 

על האזור

 

שאש׳י הוא שמו של הכפר המרכזי מבין מספר כפרים קטנים, הממוקמים בעמק שאש׳י הנסתר. העמק שוכן בגובה 2,100 מטר מעל פני הים ומוקף בהרים המתנשאים עד לגובה של 3,000 מטרים. עמק שאש'י נמצא באמצע הדרך בין דאלי לליג'יאנג, ומכאן גם חשיבותו של האזור כמרכז של סחורות חקלאיות הנעות בין שתי ערים מרכזיות אלו. העמק מקשר בין עמק דאלי לבין עמק המקונג הקרוב ועמק נו-ג'יאנג, דבר המקנה לו חשיבות כלכלית גדולה לאזור. הגידולים המרכזיים באזור הינם אורז, חיטה, טבק ותירס, והוא מהווה אתר מרכזי לסחר בסוסים ובפרות מהרמה הטיבטית הסמוכה. כיאה ליונאן, מזג האוויר באזור נוח רוב ימות השנה, עם קיץ חמים (20-30 מעלות) אך גשום וחורף קר (0 עד 10 מעלות בלילה) אך יבש ושמשי.

גשר שאש'י. כפר פסטוראלי ואותנטי בלב יונאן (צילום: דור חג'בי)

שאש׳י נהנתה מחשיבות כלכלית ותרבותית לאורך ההיסטוריה הסינית. הכפר היה אזור סחר מרכזי על דרך התה והסוסים, דרך סחר עתיקה שתחילתה בדרום יונאן וסיומה בלהסה שבטיבט. במאה ה-7, בתקופת שושלת טאנג (618-907 לספירה), הגיעה דרך התה והסוסים לשיאה, ושאש׳י הפכה לנקודה מרכזית בסחר האזורי. במאה ה-11 החלו בכריית מלח אינטנסיבית באזור, והמלח הפך למוצר מרכזי שנמכר בשווקים המקומיים. שאש'י הגיעה לשיא חשיבותה הכלכלית בתקופת שושלת מינג (1368-1644), לאחר הגירוש של המונגולים והעלייה המאסיבית בכמות האוכלוסייה וההגירה החאנית לאזור. בתקופה זו גם התפתחו גידולים רבים באזור, ועמק שאש'י הפך לכר פורה שאחראי לתוצרת חקלאית רבה ואיכותית.

 

חיי המקומיים של בני ה׳באי׳

 

בדומה לעיר העתיקה של דאלי, בני המיעוטים באזור זה נמנים ברובם עם בני ה'באי' (Bái zú, 白族). ה׳באי׳ הינם אחד מ-25 המיעוטים החיים במחוז יונאן, ולהם שפה, לבוש ומנהגים ייחודיים משלהם. כמו מיעוטים רבים הגרים במחוז, הם עוברים תהליכי מודרניות ו'סיניפיקציה' מהירים, המקרבים את תרבותם לזו של הסינים בני החאן. עם זאת, רבים מהמקומיים עדיין עוסקים במלאכות המסורתיות לבני ה׳באי׳ כגון עבודה בעץ, ייצור אלכוהול, רקמה במשי, ייצור תכשיטי כסף ועוד. את סחורה זו הם מוכרים בשוק המתקיים בשאש'י מדי יום שישי, מסורת מקומית משל עצמה.

 

סביבתה של שאש'י נותרה פורה וירוקה כפי שהייתה לפני עשרות שנים. היערות באזור עמוסים בצמחי מרפא, מהם המקומיים מפיקים תרופות סיניות רבות. בחודשי הקיץ הגשומים מופיעות באזור עשרות סוגים של פטריות בר, אותן הזקנות המקומיות מלקטות ביערות ומוכרות במסעדות המקומיות ובסמטאות שסמוכות לשוק. שאש׳י והאזור כולו מהווים מעין תמהיל בין התרבות החקלאית של דרום סין לתרבות הנוודים של הרמה הטיבטית, ותושבי העיר עדיין עוסקים בסחר מגוון של תוצרת חקלאית, בקר וסוסים, צמחי מרפא ועבודות עץ. בתי המקומיים משלבים אלמנטים של בוץ מאדמת החמרה של האזור, והרבה בתים מצופים בטיח האדמה המקומית ובנויים מלבני אדמה אפויות.

בת מיעוט ה"באי". עדיין עוסקים במלאכה עתיקה (צילום: בני הנגאל)

חג הלפידים (Huǒbǎ jiē, 火把节) הינו חג האש של מיעוטי ה׳באי ומיעוט ה׳יי׳, זהו חג שמח ומואר במיוחד אשר נחגג כל שנה ביום ה-24 (מיעוט ה׳יי׳) וה-25 (מיעוט ה׳באי׳) בחודש השמיני של לוח השנה הירחי של הסינים, אשר לרוב חל בחודש יולי או אוגוסט בלוח השנה הלועזי. בחג זה יוצאים המקומיים לרחובות אחוזים בלפידים, שרים שירי פולקלור מקומיים ומתקבצים סביב המדורות הרבות.

מיעוטים בשאש'י. הזדמנות לחזות בתרבות עתיקה בהליכי סיניפיקציה (צילום: יובל לוי)

 

טיול בשאש׳י

 

בשאש׳י תוכלו לראות את החיים הכפריים, לשוטט בסמטאות היפות, להנות מהליכה קלילה בשבילים המובילים לכפרים ולטפס על הגבעות המקיפות את העמק.  לכפר יש תשתית תיירותית טובה, ולצד הבתים העתיקים והטבע היפייפה תוכלו להנות מבתי קפה בכיכר המרכזית ולישון במקומות נעימים ונוחים. את הכפר חוצה נחל חיי-חוואי (Hēihuì jiāng, 黑潓江), ומעליו גשר המחבר את שאש׳י עם השדות והכפרים שממזרח לנחל. העמק מוקף בהרים גבוהים, יערות אורנים ושבילים רבים המאפשרים מסלולי הליכה מעניינים ומאתגרים. תוכלו להסתובב בכפר הקטן ולהקיף את כולו בפחות משעה, לראות את הרוכלים מוכרים את מרכולתם על הרצפה ולהצטרף למקומיים באכילת גבינת העזים במסעדות המקומיות. אזור זה שימש גם כמרכז בודהיסטי של הסביבה, ועל הרכס ממערב תמצאו את הר שה-באו (Shíbǎo shān, 石宝山), אתר בודהיסטי עתיק בן אלף שנים ובו מקדשים ופסלים החצובים בתוך מערות.

כאמור, אחת האטרקציות המרכזיות של שאש'י הינה השוק השבועי המפורסם, שחל כל יום שישי על הדרך הראשית של שאש'י ומציע חוויה מקומית אותנטית וצבעונית. מהצד השני של הנהר ומעט צפונה יש את אזור מכירת המקנה וחיות משק הבית (תשמעו את געיית הפרות כבר משש בבוקר). מומלץ לבקר קודם כל באזור זה שמתחיל מוקדם יותר ומשם להמשיך לשוק התוסס שבמעלה הכפר.

רחובות שאש'י. שומרת על אותנטיות (צילום: בני הנגאל)

 

רכיבה על אופניים

ישנן אפשרויות רכיבה רבות מסביב לכפר שאש׳י, בהתאם לרמתכם והסגנון שאתם מחפשים. תוכלו לרכב על דרכי הבטון המובילות אל הכפרים שבעמק הרחב, דרך השדות והשבילים הפנימיים המחברים בין הכפרים. בעלי הניסיון גם יוכלו לקחת אופני שטח ולרכב אל תוך הגבעות שממזרח וממערב לשאש׳י.

 

אם אתם לוקחים אופניים, מומלץ להגיע לכפר דיאן-טואו (Diàntóu cūn, 甸头村) הסמוך, ולבקר במקדש "הרחמים השמורים" (Cí yīn ān, 慈荫庵) המקסים, הידוע גם כמקדש "פרדס האגס". המקדש בן ארבע הקומות כיהן כמנזר נשים עד לתקופת מהפכת התרבות, אז ספג מכה קשה. בעשורים האחרונים כיהן המבנה כמרכז דתי ופוליטי אזורי, עד שמצבו המתפורר הכריח את המקומיים לסגור אותו. המקדש נפתח לאחרונה מחדש לאחר מספר שנות שיפוצים, ונותן הצצה לאמונה הדתית המקומית המשלבת בין בודהיזם, דאואיזם ואמונות עממיות.

 

רכיבה על סוסים

ישנם סוסים רבים עם רכבים מקומיים סמוך לנחל של שאש׳י. תוכלו לצאת לרכיבה רגועה בשבילים שבקרבת שאש׳י ובשדות הסמוכים. לאלו מכם שרוצים מסלול יותר אתגרי לרכיבה, אפשר לארגן דרך המלונות השונים טיולי יום ארוכים יותר להרים שסביב לשאש׳י.

 

כפר מה-פינג-גואן 

כפר מה-פינג-גואן (Mǎ píng guān, 马平关) של בני מיעוט ה׳באי׳ נמצא כ-13 ק״מ מערבית לשאש׳י. הכפר שמר על האופי האותנטי שלו, ועדיין ניתן לראות בו את אורח החיים המסורתי. הכפר פסטוראלי ושליו למדי, ומהגבעות שמסביבו נשקף נוף לעמק שאש׳י. המקומיים פה עוסקים בהפקה ובמכירה של דבש, ובהרבה מבתי הכפר תוכלו לראות כוורות דבורים ורדיית דבש. בכפר זה שכנו משרדי המיסוי של סחר המלח הגדול שהתפתח בזמנו בעמק שאש׳י. מומלץ לקחת מיני-ואן כדי להגיע לכפר, אך ניתן להגיע גם עם אופניים, אופנועים או סוסים.

מקומיים בשאש'י (צילום: יובל לוי)

 

טרק יום לאגמים הנסתרים

טרק יום של 13 ק״מ (ברובו מעגלי) אל שלושת האגמים הנסתרים (The Hidden Lakes Trek) בין הגבעות שממזרח לשאש׳י. הטיול הינו למיטיבי לכת ויש לוודא שעושים את ההכנות הנדרשות לשם ההתמצאות בשביל. ניתן להשיג מידע בהוסטל המקומי Horse Pen 46  שנמצא בשאש׳י. שימו לב כי מדובר במסלול לא פשוט ובשביל לא מסודר.

 

בודהיזם, טבע וקופים בהר שה-באו

12 קילומטרים משאש'י ממוקמת שמורת הטבע של הר שה-באו (Shíbǎo shān, 石宝山), המכהנת כאתר דתי וכאטרקציה תיירותית. במקום מספר מקדשים מרשימים ופסלים החצובים במערות, שנבנו במאה ה-9 לספירה. במקדשים של הר שה-באו ניתן לראות פסלים שהושפעו מזרמים שונים, כמו הבודהיזם הלאמי שמקורו בטיבט, בודהיזם מזרמי התראוואדה והמאיאנה שהגיעו מדרום מזרח אסיה ובודהיזם שהגיע ממרכז סין. כל אלו התפתחו לצד אמונות שאמניות אנימיסטיות שרווחו בקרב המקומיים זמן רב לפני הגעת הבודהיזם ליונאן.

הר שה-באו (צילום: דור חג'בי)

אזור יונאן הפך לאורך השנים למדינה דתית בודהיסטית, והשליטים של הממלכות המקומיות הבינו מוקדם יחסית את הפוטנציאל הגלום במערכת הדתית כדרך לשמירה על סדר חברתי. ניתן לראות זאת ב- 16 המערות המקומיות ובהן כ-140 גילופים מהמיתולוגיה הבודהיסטית החצובים בסלע. הפסלים החלו להיחצב בתקופת שושלת טאנג והעבודה נמשכה עד המאה ה-11 לספירה. ניתן ללמוד המון על הסדר החברתי והדתי של התקופה מהגילופים, כולל עדות לתרבות מטריאכלית אזורית, שמצויה בצורת איבר מין נשי החצוב בסלע.

 

מסלול מומלץ בהר

לאחר ההגעה לשמורה וקניית כרטיסים יש לעלות על אוטובוס פנימי בתוך השמורה. מומלץ לרדת תחילה במקדש הראשון עם כיוון הנסיעה – מקדש באו-ש׳יאנג (Bǎoxiàng sì, 宝相寺), מקדש חבוי ביער בצלו של מצוק סלע טבעי. משם תוכלו לטפס עד ראש המצוק, לקבלת זווית צילום טובה של הנוף ושל הקופים הרבים שחיים ביערות פה. חזרו את הדרך לכביש הראשי שממנו התחיל הטיפוס, והמשיכו עם ההסעה לנקודה הבאה – ״מקדש שה-דז׳ונג״ (Shízhōng sì, 石中寺), האתר המרכזי בו נמצאים הפיסלונים החצובים בסלע. ניתן לעשות בו סיבוב מעגלי דרך השבילים הרבים שעוברים ביערות.

פסלים בהר שה-באו (צילום: יובל לוי)

מקדש שה-דז'ונג (צילום: דור חג'בי)

ירידה מההר – לאחר המקדש תוכלו לחזור להסעה ולנסוע חזרה לכניסה לשמורה. לחלופין, ניתן לעשות מסלול קצר לעמק שאש׳יממגרש החניה של מקדש שה-דז׳ונג ישנו שביל באורך 3 ק״מ המאפשר הליכה במגמת ירידה אל עמק שאש׳י, עד הכביש הראשי. השביל נוח ברובו ומתון יחסית, אך בהמשך הירידה קצת יותר מורכבת וישנה הליכה קצרה בין הסלעים (המסלול לא מומלץ בגשם). מיטיבי הלכת יוכלו להמשיך כקילומטר וחצי נוספים חזרה לכפר.

 

מידע שימושי

 

דרכי הגעה: ניתן להגיע לשאש׳י מהעיירה העתיקה של דאלי. ישנם שני אוטובוסים ישירים ביום בשעה 09:00 ובשעה 15:00, היוצאים מהמלון Landscape Hotel שנמצא בעיר העתיקה ושם גם ניתן לקנות כרטיסים (2.5 שעות). דרך נוספת הינה להגיע אל העיר ג׳יאן-צ׳ואן (Jiànchuān, 剑川) באוטובוס ישיר מתחנת האוטובוס של דאלי, ומשם להחליף לוואנים שנוסעים לשאש׳י. משאש׳י ניתן להמשיך לליג׳יאנג באוטובוס מקומי (1.5 שעות) או להמשיך לשאנגרי-לה דרך העיירה ג׳יאן-צ׳ואן (4.5 שעות).

שעות פתיחה: הר שה-באו: 7:00-20:00.

מחיר כניסה: הר שה-באו: כניסה להר ולמקדשים: 65 יואן. הסעה בתוך השמורה: 20 יואן לכל כיוון.

תמונת שער: כיכר שאש'י. צילום: בני הנגאל

 
דור חג'בי
 
חי בעיר העתיקה של דאלי במחוז יונאן. חי בסין כשלוש שנים ודובר את השפה הסינית. מבעלי חברת ׳לשם ובחזרה׳ המוציאה טיולים בכל רחבי סין. מתמחה בהובלת טיולי שטח ותרבות בסין לרבות טיולי עומק במחוזות יונאן וסצ׳ואן.